Agriculture quiz « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Agriculture quiz

Agriculture quiz
Indian Agriculture Special.
Agriculture and Agri-Food quiz
Practice Quiz for Agriculture

1. Jalpriya is a variety of-

(A) Maize
(B) Jowar
(C) Paddy
(D) Barley

Answer.C

2. Sugarcane + Potato is an inter-cropping system of-

(A) Autumn season
(B) Zaid season
(C) Spring season
(D) Rainy season

Answer.A

3. Seed—rate of potato per hectare is

(A) 25 quintal / hectare
(B) 10 quintal/hectare
(C) 15 quintal/ hectare
(D) 40 quintal/ hectare

Answer.D

4. Deficiency symptoms of calcium
on plants first appear at-

(A) Lower leaves
(B) Middle leaves
(C) Terminal leaves
(D) All leaves

Answer.C

5. Which weedicide is used to kill
broad leaf weeds in wheat ?

(A) 2, 4 — D.S,S. (WPSS)
(B) 2, 4, 5 ~ T
(C) 2, 4 – DB
(D) None of these

Answer.A

6. Maya is the variety of-

(A) Potato
(B) Gram
(C) Pea
(D) Mustard

Answer.D

7. The weed that causes Asthma is

(A) Hirankhuri
(B) Bathua
(C) Parthenium
(D) Krishna Neel

Answer.C

8. Which crop requires maximum
amount of nitrogen ?

(A) Potato
(B) Wheat
(C) Barley
(D) Sugarcane

Answer.D

Answer.

9. First dwarf variety of paddy
developed in India is-

(A) Jaya
(B) Saket-4
(C) Govind
(D) Narendra-97

Answer.C

10, Sprinkler irrigation is suitable,
where the soil has-

(A) Clayey texture
(B) Loamy texture
(C) Undulating topography
(D) All of these

Answer.D

11. Endosulphan is also known as—

(A) Lindane
(B) Thiodan
(C) Aldrin
(D) B.H.C.

Answer.B

12. Which of the following is
systemic poison

(A) Metasystox
(B) Phosphomidan
(C) Phorate
(D) All of these

Answer.C

13. DDVP is known as —

(A) Nuvan
(B) Malathion
(C) Thiodan
(D) Sulfex

Answer.A

14 Seed treatment with Vitavex is
the main controlling method of-

(A) Loose smut
(B) Rust
(C) Downy mildew
(D) All of these

Answer.D

15. Covered smut of barley is a
disease of-

(A) Externally seed-borne
(B) Internally seed-borne
(C) Air-borne
(D) None of these

Answer.B

16, Which of the following cakes is
not edible?

(A) Castor cake
(B) Mustard cake
(C) Sesame cake
(D) Groundnut cake

Answer.A

17. In India, about 142 million
hectare land is under

(A) Cultivation
(B) Waste land
(C) Forest
(D) Eroded land

Answer.A

18. The headquarters of Indian
Meteorological Department was
established in 1875 at-

(A) New Delhi
(B) Hyderabad
(C) Pune
(D) Calcutta

Answer.D

19, Moisture condensed in small
drops upon cool surface is
called-

(A) Hail
(B) Dew
(C) Snow
(D) Fog

Answer.B

20. How many agro-climatic zones
(ACZ) are found in India ?

(A) 16
(B) 18
(C) 15
(D) 20

Answer.C

21. Tilt angle of a disc plough is
generally-

(A) 10°
(B) 15″
(C) 20°
(D) 45°

Answer.D

22, Pudding is done to-

(A) Reduce percolation of water
(B) Pulverise and leveling soil
(C) Kill weeds
(D) All of the above

Answer.D

23. The Community Development
Programme (CDP) was started in
India on-

(A) 2nd October, 1950
(B) 2nd October, 1952
(C) 2nd October, 1951
(D) None of these

Answer.B

24 The main unit of Integrated Rural
Development Programme is-

(A) Family
(B) Village
(C) Block
(D) District

Answer.B

25. Element of Communication is-

(A) Message
(B) Feedback
(C) Channel
(D) All of these

Answer.D

26. The first Kshetriya Gramin Bank;
(KGB) was opened in India is-

(A) 1972
(B) 1980
(C) 1975
(D) 1969

Answer.C

27. The main function of NABARD
is

(A) Farmer loaning
(B) Agricultural research
(C) Refinancing to agricultural
financing institutions
(D) Development of agriculture

Answer.C

28. Rent theory of profit was given
by—

(A) Hawley
(B) C.P.Blacker
(C) Tanssig
(D) F.A. Walker

Answer.D

29. ln L.D.R., the profit will be maxi-
rnum when-

(A) MC = MP
(B) MC is greater than MP
(C) MP=TP
(D) MP is greater than TP

Answer.D

30. The period of 11th Five Year Plan is

(A) 2000-2005
(B) 2002-2007
(C) 2007-2012
(D) 2008-2012

Answer.C

31. Acid rain contains mainly-

(A) PO4
(B) NO2
(C) NO3
(D) CH4

Answer.B

32. Cell Organelle found only in
plants are-—

(A) Mitochondria
(B) Golgi complex
(C) Ribosomes
(D) Plastids

Answer.D

33. Proteins are synthesized in-

(A) Centrosomes
(B) Ribosomes
(C) Mitochondria
(D) Golgibodies

Answer.B

34. Milk fever is caused due to the
deficiency of-

(A) P
(B) Ca
(C) Mg
(D) K

Answer.B

35. Milk sugar is a type of-

(A) Glucose
(B) Sucrose
(C) Lactose
(D) Fructose

Answer.C

36. Muriate of Potash is-

(A) K2SO4
(B) KC1
(C) K2HPO4
(D) KNO3

Answer.B

37. Azotobacter fixes atmospheric
nitrogen in the soil by-

(A) Symbiotically
(B) Non-symbiotically
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these

Answer.A

38. The chemical formula of iron
pyrites is–

(A) FeSO4
(B) FeS
(C) FeS2
(D) Fe2(SO4)3

Answer.C

39. Rock phosphates are used in-

(A) Saline soil
(B) Sodic soil
(C) Acidic soil
(D) Neutral soil

Answer.C

40. lntervenous chlorosis is caused
due to the deficiency of-

(A) N
(B) Mg
(C) S
(D) Fe

Answer.D

41. Kinnow is the hybrid variety of—

(A) Citrus
(B) Orange
(C) Mandarin
(D) Lemon

Answer.C

42. The permanent preservative,
which is used for preservation of
p fruit and vegetables, is-

(A) Sodium chloride
(B) Potassium metabisulphate
(C) Potassium sulphate
(D) Sugar

Answer.B

43. Whip tail disease of cauliflower
is caused by deficiency of-

(A) Nitrogen
(B) Boron
(C) Molybdenum
(D) Zinc

Answer.C

44. The word ’Agriculture’ is derived
from—

(A) Greek
(B) Latin
(C) Arabic
(D) French

Answer.B

45. Motha (Grass nut) belongs to the
family of-

(A) Cruciferae
(B) Tiliaceae
(C) Cyperaceae
(D) Grarninaceae

Answer.C

46. Which of the followings are short
day crops 7

(A) Maize, Lobia, Bajra
(B) Wheat, Mustard, Gram
(C) Moong, Soybean, Bajra
(D) Wheat, Soybean, Bajra

Answer.B

47. What is the sequence of C4
plants ?

(A) Sudangrass — Sugarcane -
Paddy — Bajra
(B) Sugarcane — Maize — Sudan
gIdSS – Bajra
(C) Sugarcane – Cotton — Paddy
— Maize
(D) Cotton — Maize – Bajrae
Sugarcane

Answer.B

48. Match List-l (crops) with List-Il
(water requirement) and select
your answer from the code given
below-
List—I
(a) Iowar (b) Soybean
(c) Cotton (d) Groundnut
List-II
1. 140 mm – 300 mm
2. 350 mm — 450 mm
3. 200 mm — 300 mm
4. 300 mm — 350 mm

Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4
(B) 4 2 3 1
(C) 1 4 2 3
(D) 3 1 4 2

Answer.C

49. In which state, are there biggest
area, highest production and
number of Sugar Mills in relation
to Sugarcame ?

(A) Maharashtra
(B) Bihar
(C) Uttar Pradesh
(D) Andhra Pradesh

Answer.A

50. Which is not prepared by potato

(A) AceticAcid
(B) Paper
(C) Wine
(D) Fanina

Answer.B

9 comments to Agriculture quiz

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>