AGRICULTURE Solved objective Questions Free online Sample paper « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

AGRICULTURE Solved objective Questions Free online Sample paper

AGRICULTURE Solved objective Questions Free online Sample paper
Agriculture Objective GK
Agriculture Multiple Choice Questions Test Paper (Solved Paper)
Agriculture Quiz MCQ Sample Test paper for UPSC PSC TGT PGT India
online sample paper for Bank Agriculture Officers exam

1. How many factors are identified
for influencing plant growth till
now ?

(A) 55
(B) 60
(C) 52
(D) 50

Answer:C

2, How does the moisture stress
affect the cell

(A) Affect cell division
(B) Affect cell expansion
(C) Cell mortality rate is affected
(D) No effect on cell

Answer:A

3. At the vegetative growth stage,
flowering is stopped in food-
grain crops, known as-

(A) sigmoid growth curve
(B) determinate growth
(C) indeterminate growth
(D) grand growth period

Answer:B

4. Which one of the following can
be assessed by using the follow-
ing equation ?

A= Economic Production / Biomass Production

(A) Panicle emergence rate
(B) Rate of flowering
(C) Harvest Index
(D) Leaf production rate

Answer:C

5. How much radiation energy
percentage radiating on plant is
used in photosynthesis ?

(A) 0-50%-210%
(B) 0-42%-1•66%
(C) 0-25%-0-30%
(D) 0-16%-0-24%

Answer:B

6. The crop with yarns of sunnhemp is prepared in-

(A) 12-15 weeks
(B) 15-17 weeks
(C) 10-12 weeks
(D) 8-10 weeks

Answer:A

7. Which is not an inorganic matter
in the following ?

(A) Magnesium
(B) Iron
(C) Fat
(D) Iodine

Answer:C

8. Which is the highest digestible
protein non-leguminous crop
among the following

(A) Napier
(B) Maize silage
(C) Maize
(D) Iowar

Answer:D

9. Which disease occurs, when
more sorghum is consumed ?

(A) Rickets
(B) Scurvy
(C) Nightblindness
(D) Pellagra

Answer:D

10. Which Sorghum variety is not
multicut ?

(A) Pusa Chari-2
(B) M.P. Chari-2
(C) M.P. Chari
(D) U.P. Chari-1

Answer:D

11. Which is not true in relation to
Bajra ? ‘

(A) Penniseturn typhoides
(B) Graminae family
(C) Chromosome No. – 20
(D) OriginAfrica

Answer:D

12. Which variety of Barley is husk-
less

(A) Pragati (K 508)
(B) Ritambhara (K 551)
(C) Geetamjali (K 1149)
(D) Karan-3

Answer:D

13. Which is not true in relation to
Gram ?

(A) Subfamily——Papilionaceae
(B) Chromosome No.—22
(C) Acid——Ma.lic and Oxalic
(D) Origin—North America

Answer:D

14. Which does not match in relation
to Cotton ?

(A) C-520 —— Diploid
(B) G-27 — Diploid
(C) Vikas — American
(D) Ranivan — American

Answer:D

15. Which is not matched in relation
to sugarcane ?

(A) Seed treatment—-Aglol 3%
(B) For seed—6-7 month old crop
(C) Sowing—Upper portion is more used
(D) After flowering—Used for sowing

Answer:D

16. Which is not basic principle of
Agronomy ?

(A) To select appropriate mate-
rials for seed & sowing
(B) Management of soil and
climate
(C) Appropriate intercropping
activities management for crop
(D) Livestock management for
Agriculture

Answer:D

17. Where and when was World
Meteorological Organization
established ?

(A) New York – 1980
(B) Washington-1978
(C) Geneva—1978
(D) Rome- 1976

Answer:C

18. Effective cause of atmospheric
pressure is not-

(A) temperature
(B) altitude from the sea level
(C) rotation of earth
(D) soil erosion

Answer:D

19. Which is not correct in the
following ?

(A) X-rays and Gamma rays
— 9% of energy
(B) Visible lighting rays -41%
of energy
(C) Infrared rays -50% of
Y energy
(D) Ultraviolet rays- 10% of
energy

Answer:A

20. Match List-I with List•II and
select the correct answer using
the codes given below-

List-I
(a) Paddy (b) Wheat
(c) Maize (d) Groundnut
List-II ’
1. 20°C 2. 22°C
3. 25°C 4. 26°C

Codes
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 3 1
(B) 2 1 4 3
(C) 3 4 2 1
(D) 1 3 4 2

Answer:B

21, Which states are the highest 8:
lowest producers of Potato crop ?

(A) Uttar Pradesh and Jharkhand
(B) Gujarat and Assam
(C) Uttar Pradesh & Himachalpradesh
(D) Bihar & Kashmir

Answer:A

22. Which elements are useful in
energy storage, transfer and
bonding ?

(A) N P K
(B) N S P
(C) N K S
(D) None of these

Answer:C

23. Which of the following elements
play an important role in nitro-
gen metabolism ?

(A) Magnesium
(B) Manganese
(C) Molybdenum
(D) Iron

Answer:C

24. How much Brinjal seed may be
obtained from one hectare area 7

(A) 150-200 kg
(B) 100-150 kg
(C) 200-300 kg
(D) 75-125 kg

Answer:D

25. Which species of honeybee is not
Indian ?

(A) Apis florea
(B) Apis dorsata
(C) Apis cerana
(D) Apis mellifera

Answer:D

26. Which of the following is the
cross of Karan Swiss ?

(A) Sahiwal x Brown Swiss
(B) Sahiwal x Holstein
(C) Hariyana x Brovsm Swiss
(D) Hariyana >< ]ersey

Answer:A

27. For how many years is Sheep
able to breed ?

(A) 10 years
(B) 7years
(C) 5 years
(D) 12 years

Answer:A

28, l-low much area mz is required
for a Goat ?

(A) 0-9 ~ 1•O m2
(B) 1-1-5 m2
(C) 0-75 — 090 mz
(D) 1-5 – 1-75 mz

Answer:C

29. Goal of extension education is-

(A) To promote income of the
farmers
(B) To promote production of
the crops
(C) To promote new crops
(D) To promote scientific out-
look

Answer:D

30. The major fungi that effect food-
grains in storage are-—

(A) Mucor
(B) Rhizopus
(C) Candida
(D) Aspergillus

Answer:A

31. The leaching loss of Nitrogen (N)
is more in the form of–

(A) Ammonia
(B) Nitrate
(C) Nitrogen
(D) Water solution

Answer:B

32. Which is not a natural factor
affecting soil fertility ?

(A) Topography
(B) Soil age
(C) Air
(D) Parent material

Answer:C

33. Approximately how much area
in lakh hectares of saline and
alkali soils are there in Uttar
Pradesh ?

(A) 15-00 lakh hectares
(B) 12-4 lakhhectares
(C) 10-4 lakh hectares
(D) 14-4 lakh hectares

Answer:B

34. How much percentage of soluble
salts are present in Alkali soils ?

(A) 1% • 2%
(B) 0-1% — 0-2%
(C) 1-5% — 2-5%
(D) 2% ~ 3%

Answer:B

35, How much is the cropped area in
Uttar Pradesh ?

(A) 9%
(B) 11%
(C) 12%
(D) 8%

Answer:C

36. The monsoon airs in the country
reaches at which bank first of
all ?

(A) Coastal region of Orissa
(B) Bay of Bengal region
(C) Coastal region of Kerala of
South Indian region
(D) Kachchh region of Gujarat

Answer:C

37. A.D.P. to A.T.P. change is called

(A) Photosymthesis
(B) Phosphorylation
(C) Transpiration
(D) Oxidation

Answer:B

38. What is the order of C 4 plants 7

(A) Sugarcane — Maize — Sudan
grass — Bajra
(B) Sugarcane — Cotton – Paddy
- Maize
(C) Sudan grass – Sugarcane -
Paddy •- Bajra
(D) Cotton — Maize ~ Bajra —
Sugarcane

Answer:A

39. At what stage are more nutrients
essentially required in cereal
crops ?

(A) Growth stage of plants
(B)` Formation of leaves
(C) Particle initiation
(D) Maturity of crops

Answer:A

40. At which stage of crop, there is
no compehtion for light, moisture
and nutrients 7

(A) Node formation stage
(B) Seedling stage
(C) Grain formation stage
(D) Before maturity stage

Answer:D

41. Approximately how much HCN
dose is harmful for animal feeding

(A) 0-25 gm
(B) 050 gm
(C) 2•50 gm
(D) 3-50 gm

Answer:B

42. Due to which reason is the
Napier Grass mixed with Cluster
bean or Cowpea for feeding ?

(A) Due to high crude fibre
(B) Due to oxalic acid
(C) Due to more carbohydrates
(D) Due to more HCN content

Answer:A

43. Which is the perennial variety of
Elephant Grass (Napier Grass) ?

(A) Pusa Giant
(B) NB-21 `
(C) Pusa Giant Napier
(D) Napier-1

Answer:C

44. More than how much percentage
of loss of urea should not be
during silage fermentation ?

(A) 20% — 22%
(B) 15% — 18%
(C) 10% — 12%
(D) 8% — 10%

Answer:D

45. From where is Krishak Bharati
magazine published ?

(A) G. B. Pant University of
Agriculture & Technology, Pant
Nagar
(B) C. S. A, University of Agriculture & Technology, Kanpur
(C) Narendra Dev University of
Agriculture and Technology,
Fajzabad
(D) Sardar Vallabh Bhai Patel
University of Agriculture and
Technology, Meerut

Answer:B

46. How much minimum temperature is essential for wheat germi-
nation and optimum temperature for crop growth in degree
Celsius ?

(A) 3•5°C-5•5°C and 20°C—22°C
(B) 5•6°C—7•5°C and 16°C—18°C
(C) 8°C—10°C and 30°C—35°C
(D) 10°C—12″C and 25°C—30°C

Answer:D

47. In case of availability of two
irrigations for wheat, at which
critical stage crop should be
irrigated ?

(A) Tillering and Flowering
(B) Crown Root Initiation and
Milking stage p
(C) Crown Root Initiation and
Flowering
(D) Late joint and Dough stage

Answer:C

48. Which is not the symptom of
Khuim disease

(A) Dark grey colour spots on
leaves
(B) Adverse effect on root
growth
(C) More diseases stop the crop
growth
(D) Stem of plants tum and fall 1
down

Answer:A

49. What is the suitable Rabi maize
variety ?

(A) Sharadmani
(B) Azad Uttam
(C) Naveen
(D) Ganga — 5

Answer:A

50. Which disease is not related to
Bajra ?

(A) Green Ear
(B) Ergot
(C) Wilt
(D) Rust

Answer:C

53 comments to AGRICULTURE Solved objective Questions Free online Sample paper

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>