BANK RECRUITMENT BANK PROBATIONARY OFFICER BPO « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

BANK RECRUITMENT BANK PROBATIONARY OFFICER BPO

BANK RECRUITMENT BANK PROBATIONARY OFFICER BPO
PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS FOR BANK OFFICE ASSISTANT AND CASHIERS CUM CLERKS, ADMINISTRATIVE OFFICER
These selected Questions are very impoprtant frompoint of view of exams and are taken from previous year papers and will provide enough idea of exams.
Directions for questions 1 to 37 : Answer the questions independently of each other

1. A student took five papers in an examination, where the full marks were the same for each paper. His marks in these papers were in the proportion of 6:7:8:9:10. In all papers together the candidate obtained 60% of the total marks. Then the number of papers in which he got more than 50% marks is:

1. 2
2. 3
3. 4
4. 5

Ans.3

2. A square, whose side is 2 meters, has its corners cut away so as to form an octagon with all sides equal. Then the length of each side of the octagon, in meters is :

1. ?2 / (?2 +1)
2 . (?2 – 1) / (?2 + 1)
3 . ?2 / (?2 – 1)
4. ?2 / (?2 – 1)

Ans.2

3. Let x, y and z be distinct integers, x and y are odd and positive, and z is even and positive. Which one of the following statements cannot be true?

1. (x – z)²y is even
2. (x – z)y² is odd
3. – 4x < 5y
4. (x - y)²z is even

Ans.1

4. If x > 5 and y < —1, then which of the following statements is true ?

1. (x+4y)>1
2. x>-4y
3. – 4x < 5y
4. None of these

Ans.4

5. A red light flashes 3 times per minute and a green light flashes 5 times in two minutes at regular intervals. lf both lights start flashing at the same time, how many times do they flash together in each hour?

1. 30
2. 24
3. 20
4. 60

Ans.1

6. Of 128 boxes of oranges, each box contains at least 120 and at most 144 oranges. The number of boxes containing the same number of oranges is at least

1. 5
2. 103
3. 6
4. Cannot be determined

Ans.3

7. A certain city has a circular wall around it, and this wall has four gates pointing north, south, east and west. A house stands outside the city, three kms north of the north gate, and it can just be seen from a point nine kms east of the south gate. What is the diameter of the wall that surrounds the city?

1. 6 km
2. 9 km
3. 12 km
4. None of these

Ans.2

8. In the diagram, ABCD is a rectangle with AE=EF=FB. What is the ratio of the area of the
triangle CEF and that of the rectangle?

1. 1/6
2. 1/ 8
3. 1/9
4. None of these

Ans.1

9. A can complete a piece of work in 4 days. B takes double the time taken by A, C takes double that of B and D takes double that of C to complete the same task. They are paired in groups of two each. One pair takes two-thirds the time needed by the second pair to complete the work. Which is the first pair?

1. A, B
2. A, C
3. B, C
4. A, D

Ans.4

10. In a 4•digit number, the sum of the first two digits is equal to that of the last two digits. The sum of the first and last digits is equal to the third digit. Finally, the sum of the second and fourth digits is twice the sum of the other two digits. What is the third digit of the number?

1. 5
2. 8
3. 1
4. 4

Ans.1

11. Two men X and Y started working for certain company at similar jobs on January 1, 1950. X asked for an initial salary of Rs. 300 with an annual increment of Rs. 30. Y asked for an initial salary of Rs. 200 with a rise of Rs. 15 every six months. Assume that the arrangements remained unaltered till December 31, 1959. Salary is paid on the last day of the month. What is the total amount paid to them as salary during the period ?

1. Rs. 93,300
2. Rs. 93,200
3. Rs. 93,100
4. None of THESE

Ans.1

12. Anita had to do a multiplication. Instead of taking 35 as one of the multipliers, she took 53. As a result, the product went up by 540. What is the new product

1. 1050
2. 540
3. 1440
4. 1590

Ans.4

13. A college has raised 75% of the amount it needs for a new building by receiving an average donation of Rs. 600 from the people already solicited. The people already solicited represent 60% of the people the college will ask for donations. If the college is to raise exactly the amount needed for the new building, what should be the average donation from the remaining people to be solicited ?

1. Rs. 300
2. Rs. 250
3. Rs. 400
4. Rs. 500

Ans.1

14. x and y are real numbers satisfying the conditions 2 < x < 3 and –8 < y < -7. Which of the following expressions will have the least value?

1. x²y
2. xy²
3. 5xy
4. None of these

Ans.3

15. m is the smallest positive integer such that for any integer n³m, the quantity n³ – 7n² + 11n – 5 is positive. What is the value of m ?

1. 4
2. 5
3. 8
4.None of these

Ans.4

16. A ladder leans against a vertical wall. The top of the ladder is 8 m above the ground. When the bottom of the ladder is moved 23 m farther away from the wall, the top of the ladder rests against the foot of the wall. What is the length of the ladder?

1. 10 m
2. 15 m
3. 20 m
4. 17 m

Ans.4

17. Three friends, returning from a movie, stopped to eat at a restaurant, After dinner, they paid their bill and noticed a bowl of mints at the front counter. Sita took 1/3 of the mints, but returned four because she had a momentary pang of guilt. Fatima then took 1/4 of what was left but returned three for similar reasons. Eswari then took half of the remainder but threw two back into the bowl. The bowl had only 17 mints left when the raid was over.
How many mints were originally present in the bowl.

1. 38
2. 31
3. 41
4. None of these

Ans.4

18. If 9/12/2001 happens to be Sunday, then 9/12/1971 would have been a

1. Wednesday
2. Tuesday
3. Saturday
4. Thursday

Ans.4

19. In a number system, the product of 44 and 11 is 1034. The number 3111 of this system, when converted to the decimal number system, becomes

1. 406
2. 1086
3. 213
4. 691

Ans.1

20. At his usual rowing rate, Rahul can travel 12 miles downstream in a certain river in six hours less than it takes him to travel the same distance upstream. But if he could double his usual rowing rate for this 24 mile round trip, the downstream 12 miles would then take only one hour less than the upstream 12 miles. What is the speed of the current in miles per hour ?

1. 7/ 3
2. 4/ 3
3. 5/3
4. 8/3

Ans.4

21. Every ten years the Indian government counts all the people living in the country. Suppose that the director of the census has reported the following data on two neighboring villages – Chhota hazri and Mota hazri
`Chhota hazri has 4,522 fewer males than Mota hazri
Mota hazri has 4,020 more females than males.
Chhota hazri has twice as many females as males.
Chhota hazri has 2,910 fewer females than Mota hazri
What is the total number of males in Chhota hazri

1. 11,264
2. 14,174
3. 5632
4. 10,154

Ans.3

22. Three maths classes ; X, Y, and Z take an algebra test. —
The average score in cla ss X is 83.
The average score in class Y is 76.
The average score in class Z is 85.
The average score of all students in classes X and Y together is 79
The average score of all students in classes Y and Z together is 81.
What is the average for all the three classes

1. 81
2. 81.5
3. 82
4. 84.5

Ans.2

23. Two sides of a plot measure 32 metres and 24 metres and the angle between them is a perfect right angle. The other two sides measure 25 metres each and the other three angles are not right angles.
What is the area of the plot?

1. 768
2. 534
3. 696.5
4. 684

Ans.4

24. All the page numbers from a book are added, beginning at page 1. However, one page number was mistakenly added twice. The sum obtained was 1000. Which page number was added twice?

1. 44
2. 45
3. 10
4. 12

Ans.3

25. Shyama and Vyom walk up an escalator (moving stairway). The escalator moves at a constant speed. Shyama takes three steps for every two of Vyom‘s steps. Shyama gets to the top of the escalator after having taken 25 steps, while Vyom (because his slower pace lets the escalator do a little more of the work) takes only 20 steps to reach the top. If the escalator were turned off, how many steps would they have to take to walk up?

1. 40
2. 50
3. 60
4. 80

Ans.2

26. At a certain fast food restaurant, Brian can buy 3 burgers, 7 shakes and one order of fries for Rs. 120 exactly. At the same place, it would cost Rs. 164.5 for 4 burgers, 10 shakes, and one order of fries. How much would it cost for an ordinary meal of one burger, one shake and one order of fries?

1. Rs. 31
2. Rs. 41
3. Rs. 21
4. Cannot be determined

Ans.1

27. If a, b, c and d are four positive real numbers such that abcd = 1, what is the minimum value of (1+a)(1+b)(1+c)(1+d)?

1. 4
2. 1
3. 16
4. 18

Ans.3

28. There is a lot of work in preparing a birthday dinner. Even after the turkey is in the oven, there is still the potatoes and gravy, yams, salad and cranberries, not to mention setting the table. Three friends, Asit, Arnold and Afzal work together to get all of these chores done. The time it takes them to do the work together is six hours less than Asit would have taken working alone, one hour less than Arnold would have taken alone, and half the time Afzal would have taken working alone. How long did it take them to do these chores working together?
1. 20 minutes
2. 30 minutes
3. 40 minutes
4. 50 minutes

Ans.3

29. Euclid has a triangle in mind. its longest side has length 20 and another of its sides has length 10. Its area is 80. What is the exact length of its third side?

1. 4260
2. 4250
3. 4240
4. 4270

Ans.1

30. For a Fibonacci sequence, from the third term onwards, each term in the sequence is the sum of the previous two terms in that sequence. The difference in squares of seventh and sixth terms of this sequence is 517. What is the tenth term of this sequence?

1. 147
2. 76
3. 123
4. Cannot be determined

Ans.3

31. Fresh grapes contain 90% water by weight while dried grapes contain 20% water by weight. What is the weight of dry grapes available from 20 kg of fresh grapes ?

1. 2kg
2. 2.4 kg
3. 2.5 kg
4. None of these

Ans.3

32. A train X departs from station A at 11:00 am. For station B, which is 180 km away. Another train Y departs from station B at 11:00 am. for station A. Train X travels at an average speed of 70 km/ hr and does not stop anywhere until it arrives at station B. Train Y travels at an average speed of 50 km/ hr, but has to stop for 15 minutes at station C, which is 60 kms away from station B enroute to station A. Ignoring the lengths of the trains, what is the distance, to the nearest km, from station A to the point where the trains cross each other?

1. 112
2. 118
3. 120
4. None of these

Ans.1

33. A set of consecutive positive integers beginning with 1 is written on the blackboard. A student came along and erased one number. The average of the remaining numbers is 35. What was the number erased ?

1. 7
2. 8
3. 9
4. NONE or mass

Ans.1

34. In triangle DEF shown below, points A, B and C are taken on DE, DF and EF respectively such that EC=AC and CF=BC. lf angle D= 40 degrees, then what is angle ACB in degrees ?

1. 140
2. 70
3. 100
4. None of these

Ans.3

35. The owner of art shop conducts his business in the following manner. Every once in a while he raises his price by X%, then a while later he reduces all the new prices by X%. After one such up-down cycle, the price of a painting decreased by Rs. 441. After a second up—down cycle the painting was sold for Rs. 1944.81. What was the original price of the painting ?

1. 2756.25
2. 2256.25
3. 2500
4. 2000

Ans.1

36. Three runners A, B and C run a race with runner A finishing 12 metres ahead of runner B and 18 metres ahead of runner C, while runner B finishes 8 metres ahead of runner C. Each runner travels the entire distance at a constant speed. What was the length of the race ?

1. 36 metres
2. 48 metres
3. 60 metres
4. 72 metres

Ans.2

37. A rectangular pool 20 metres wide and 60 metres long is surrounded by a walkway of uniform width. lf the total area of the walkway is 516 square metres, how wide, in metres, is the walkway?

1. 43
2. 4.3
3. 3
4. 3.5

Ans.3

38. Let b be a positive integer and a = b²- b. If b² = 4, then a² – 2a is divisible by

1. 15
2. 20
3. 24
4. None of these

Ans.3

39. Ashish is given Rs. 158 in one rupee denominations. He has been asked to allocate them
into a number of bags such that any amount required between Re. 1 and Rs. 158 can be given by handing out a certain number of bags without opening mem. what is me minimum numver or bags required ?

1. 11
2, 12
3. 13
4. None of these

Ans.4

40. In some code, letters a, b, c, d and e represent numbers 2, 4, 5, 6 and 10. We just do not know which letter represents which number. Consider the following relationships :

(1) a + c = e
(fb b – d = d
(iii) e + a = b

Which statement below is true?

1. b=4,d=2
2. a=4,e=6
3. b=6,e=2
4. a=4,c=6

Ans.2

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>