English Literature Test Questions « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

English Literature Test Questions

English Literature Test Questions
Quiz and Test to Test Your Knowledge in Literature
MULTIPLE CHOICE QUESTIONS in ENGLISH LITERATURE
Literature based Language Quiz

English

1. The epigraph of The Waste Land
is borrowed from-

(A) Virgil (B) Petronius
(C) Seneca (D) Homer
Answer:D

2. Who called The Waste Land ’a
music of ideas’ ?

(A) Allen Tate
(B) ]. C. Ransom
(C) l.A.Richa1:ds
(D) F, R. Leavis
Answer:A

3. T. S. Eliot has borrowed the term
‘Unreal City’ in first and third
sections from—

(A) Baudelaire
(B) Irving Babbit
(C) Dante
(D) Laforgue
Answer:C

4. Which of the following myths
does not figure in The Waste
Land ?

(A) Oedipus
(B) Grail Legend 0f Fisher King
(C) Philomela
(D) Sysyphus
Answer:D

5. Joe Gargery is Pip’s-

(A) brother
(B) brother-in-law
(C) guardian
(D) cousin

Answer:C

6. Estella is the daughter of-

(A) ]oe Gargery
(B) Abel Magwitch
(C) Miss Havisham
(D) Bentley Drummle
Answer:A

7. Which book of Iohn Ruskin
influenced Mahatma Gandhi ?

(A) Sesame and Lilies A
(B) The Seven Lamps of Architecture
(C) Unto This Last
(D) Fors Clavigera
Answer:C

8. Graham Greene’s novels are
marked by-

(A) Catholicism
(B) Protestantism
(C) Paganism
(D) Buddiusm
Answer:A

9 One important feature of jane
Austen’s style is-

(A) boisterous humour
(B) humour and pathos
(C) subtlety of irony
(D) stream of consciousness
Answer:B

10. The title of the poem “The Second
Coming’ is taken from-

(A) The Bible
(B) The Irish mythology
(C) The German mythology
(D) The Greek mythology
Answer:A

ll. The main character in Paradise
Lost Book l and Book Il is-

(A) God (B) Satan
(C) Adam ‘ (D) Eve

Answer:B

12. ln Sons and Lovers, Paul Morel’s
m0ther’s name is-

(A) Susan (B) jane
(C) Gertrude (D) Emily
Answer:C

13. The twins in Lord of the Flies
are-

(A) Ralph and jack
(B) Simon and Eric
(C) Ralph and Eric
(D) Simon and Jack
Answer:A

14. Mr. Jaggers, in Great Expectations, is a-

(A) lawyer
(B) postrnan
(C) judge
(D) schoolteacher
Answer:A

15. What does ’I’ stand for in the
following line ?

’To Carthage then I came’
(A) Buddha
(B) Tiresias
(C) Smyrna Merchant
(D) Augustine
Answer:D

16. The following lines are an
example of …,.. image.
’The river sweats
Oil and tar’ ….. .

(A) visual (B) kinetic
(C) erotic (D) sensual
Answer:C

17. Which of the following novels
has the sub—title ’A Novel With—
out a Hero’ ?

(A) Vanity Fair
(B) Middlermarch
(C) Wuthering Heights
(D) Oliver Twist
Answer:A

18. In ’Leda and the Swan’, who
wooes Leda in guise of a swan ?

(A) Mars (B) Hercules
(C) Zeus (D) Bacchus
Answer:D

19. Who invented the term ’Sprung
rhythm’ ?

(A) Hopkins
(B) Tennyson
(C) Browning
(D) Wordsworth
Answer:A

20. Who wrote the poem ’Defence of
Lucknow’ ?

(A) Browning (B) Tennyson
(C) Swinburne (D) Rossetti
Answer:C

21. Which of the following plays of
Shakespeare has an epilogue ?

(A) The Tempest
(B) Henry IV, Pt I
(C) Hamlet
(D) Twelfth Night
Answer:A

22. Hamlet’s famous speech ’T0 be,
or not to be; that is the question’
occurs in-

(A) Act II, Scene I
(B) Act III, Scene III
(C) Act IV, Scene III
(D) Act III, Scene I
Answer:D

23. Identify the character in The
Tempest who is referred to as
‘an honest old councellor’—

(A) Alonso (B) Ariel
(C) Gonzalo (D) Stephano
Answer:C

24. What is the sub-title of the play
Twelfth Night ?
(A) Or, What is you Will
(B) Or, What you Will
(C) Or, What you Like It
(D) Or, What you Think
Answer:B

25. Which of the following plays of
Shakespeare, according to T. S.
Eliot, is ’artistic failure’ ?

(A) The Tempest
(B) Hamlet
(C) Henry IV, Ptl
(D) Twelfth Night
Answer:B

26. Who is Thomas Percy in Henry
IV, Pt I ?

(A) Earl of Northumberland
(B) Earl of March
(C) Earl of Douglas
(D) Earl of Worcester
Answer:A

27. Paradise Lost was originally
written in——

(A) ten books
(B) eleven books
(C) nine books
(D) eight books
Answer:D

28, In Pride and Prejudice, Lydia
elopes with-

(A) Darcy
(B) Wickham
(C) William Collins
(D) Charles Bingley
Answer:B

29. Who coined the phrase ’Egotistical Sublime?

(A) William Wordsworth
(B) P. B. Shelley
(C) S. T. Coleridge
(D) John Keats
Answer:C

30. Who is commonly known as
‘Pip’ in Great Expectations ?

(A) Philip Pirrip
(B) Filip Pirip
(C) Philip Pip
(D) Philips Pirip
Answer:C

31. The novel The Power and the
Glory is set in-

(A) Mexico (B) Italy
(C) France (D) Germany
Answer:A

32. Which of the following is
Golding’s first novel ?

(A) The inheritors
(B) Lord of the Flies
(C) Pincher Martin
(D) Pyramid
Answer:B

33. Identify the character who is a
supporter of Women’s Rights in
Sons and Lovers ?

(A) Mrs. Morel
(B) Annie
(C) Miriam
(D) Clara Dawes
Answer:A

34. Vanity Fair is a novel by-

(A) Jane Austen
(B) Charles Dickens
(C) W, M. Thackeray
(D) Thomas Hardy
Answer:C

35. Shelley’s Adunais is an elegy on
the death of—

(A) Milton (B) Coleridge
(C) Keats (D) Johnson
Answer:C

36. Which of the following is the first
novel of D. H. Lawrence ?
(A) The White Peacock
(B) The Trespasser
(C) Sons and Lovers
(D) Women in Love
Answer:A

37. In the poem ’Tintern Abbey’,
’dearest friend’ refers to-

(A) Nature (B) Dorothy
(C) Coleridge (D) Wye
Answer:B

38. Who, among the following, is not
the second generation of British
Romantics ?

• (A) Keats
(B) Wordsworth
(C) Shelley
(D) Byron
Answer:B

39. Which of the following poems of
Coleridge is a ballad ?

(A) Work Without Hope
(B) Frost at Midnight
(C) The Rime of the Ancient
Mariner
(D) Youth and Age
Answer:C

40. Identify the writer who was
expelled from Oxford for circulating a pamph1et~—

(A) P. B. Shelley
(B) Charles Lamb
(C) Hazlitt
(D) Coleridge
Answer:A

41. Keats’s Endymiou is dedicated
to—

(A) Leigh Hunt
(B) Milton
(C) Shakespeare
(D) Thomas Chatterton
Answer:A

42. The second series of Essays of
Elia by Charles Lamb was
published in-

(A) 1823 (B) 1826
(C) 1834 (D) 1833
Answer:D

43, Which of the following poets
does not belong to the ‘Lake
School’ ?

(A) Keats
(B) Coleridge
(C) Southey
(D) Wordsworth
Answer:A

44. Who, among the following
writers, was not educated at
Christ’s Hospital School,
London?

(A) Charles Lamb
(B) WilliamWordsworth
(C) Leighliunt
(D) S. T. Coleridge
Answer:A

45. VVh0 derided Hazlitt as one of
the members of the ’Cockney
School of Poetry’ ?

(A) Tennyson
(B) Charles Lamb
(C) Lockhart
(D) T. S. Eliot
Answer:D

46. Tennys0n’s poem ’ln Memoriam’
was written in memory of~—

(A) A. H. Hallam
(B) Edward King
(C) Wellington
(D) P. B. Shelley
Answer:A

47. Who, among the following, is not
connected with the Oxford
Movement?
(A) Robert Browning
(B) John Keble
(C) E. B. Pusey
(D) ]. H. Newman
Answer:A

48. Identify the work by Swinburne
which begins “when the hounds
of spring are on winter’s
traces.,.”-

(A) Chastelard
(B) ASongofItaly
(C) Atalantain Calydon
(D) Songs before Sunrise
Answer:C

49. Carlyle’s work On Heroes, Hero-
Worship and the Heroic in
History is a course of-

(A) six lectures
(B) five lectures
(C) four lectures
(D) seven lectures
Answer:B

50. Who is praised as a hero by
Carlyle in his lecture on the
’I-lero as King’ ?

(A) ]ohnson
(B) Cromwell
(C) Shakespeare
(D) Luther
Answer:B

20 comments to English Literature Test Questions

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>