Free Download General knowledge Model paper Solved For Head Constable exams SSB Police CISF BSF -GK « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Free Download General knowledge Model paper Solved For Head Constable exams SSB Police CISF BSF -GK

Free Download General knowledge Model paper Solved For Head Constable exams SSB Police CISF BSF etc
Free Online Sample Paper For head Constable Jobs
This paper carry questions which will help in entrance exams in all defence forces mainly for
CISF Constable ,SSB head Constable (Ministerial), BSF Constable
1. The Supreme Court tenders advice to
the President of India on a matter of law
or fact J

(a) on its own
(b) only when such advice is sought
(c) only if thc matter relates to some basic
issue
(d) only if the issue poses a threat to unity
and integrity of the country

Ans.c

2. The boiling point of water is much I
higher than other liquids of similar size and
molecular weight because

(a) it is a polar covalent compound
(b) it is an electrovalent compound
(c) it is :1 liquid at ordinary tempemxures
(d) it shows inter-molecular hydrogen bonding

Ans.d

3. Which one of the following enzymes
can join broken ends of two DNA strands?

(a) Ligase
(b) Lipase
(c) Polymerase
(d) Endonuclcase

Ans.a

4. Match List I with Lis: H and select
the correct answer using the codes given
below the Lists:

List I List II

A. B.G.Ti1a.k 1. Newlndia
B. Annie Besant 2. Bengalee
C. M.K. Gandhi 3. Kesari
D. S,N.Banncrjee 4. Young India

Codes:
(a) A B C D
1 3 2 4
(b) A B C D
3 l 2 4
(c) A B C D
3 I 4 2
(d) A B C D
1 3 4 2

Ans.c

5. Which one of the following states is
a leading producer of woolen textiles?

(a) Jammu and Kashmir
(b) Punjab
(c) Rajasthan
(d) Himachal Pradesh

Ans.c

6. The Shimla pact between India and
Pakistan stood for

(a) abstaining from first use of nuclear
weapons
(b) bilateral settlement of disputes
(c) final resolution of Jammu and Kashmir
problem
(d) resolution of dispute relating to Rann
of Kachchh

Ans.b

7. Small droplets of a liquid are spherical
in shape because of

(a) viscosity
(b) stutface tension
(c) thermalconductivity
(d) density

Ans.b

9. Which one of the following is a mix-
ture?

(a) Lime
(b) Table salt
(c) Sugar
(d) Sea water

Ans.d

10. Consider the following statements
about the Permanent Settlement:

1. It ensured a regular flow of income to
the state.
2. Peasants knew beforehand the amount
of revenue to be paid.
3. It was introduced simultaneously in
Bengal, Bihar and Orissa.

Which of these statements are correct?

(a) 1 and2
(b) 1 and 3
(c) 2 and3
(d) 1,2and3

Ans.d

11. Match List I with List II and select
the correct answer using the codes given
below !he Liste:

List I List II
(Source) (Rich in)
A. Fish liver oil I. Vitamin C
B. Egg 2. Vitamin B complex
C. Lettuce 3. Vitamin D
D. Miik 4. Vitamin A

Codes:
(a) A B C D
2 4 3 I V
(b) A B C D
4 2 1 3
(c) A B C D
2 4 1 3
(J) A B C D
4 2 3 1

Ans.b

12. Match List I with List H and select
the correct answer using the codes given
below the Lists:
Livtl Lirtll
(Places) (Signyicance)
A. Tamralipti 1. Haxshakcapital
B. Vaishali 2. Afiourishing
seaport in ancient
India
C. Kannauj 3. Buddha delivered
his Grst sermon
D, Samath 4. Capital cf
Lichchavis
Codes:
(a) A B C D
2 4 1 3
(b) A B C D
2 3 4 l
(c) A B C D
4 3 2 l
(d) A B C D
2 3

Ans.a

13. Materials used for making cooking
utensils should have
(a) low specific heat and high thermal
conductivity
(b) high specific heat and high thermal
conductivity
(c) low specijc heat and low thermal con-
ductivity
(d) high specific heat and low thermal
conductivity

Ans.a

14. The intricate channels and long
nmifying rise which penetrate the great
Andaman and adjoining islands are indica-
tive of

(a) volcano
(b) earthquake belt
(c) submergence
(d) emergence

Ans.d

15.
OUTER SPACE
1000 km
D
600 km
C
500 km
B
100 km
A
EARTH

The atmosphere above the earth is shown
in the above diagram in which distances
Hom the earth are marked. The atmosphere
shows four zones A, B, C and D. The ozone
layer lies in the zone marked

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Ans.a

16. Six months shall NOT intervene be-
tween two sessions of the Indian Parliament
because

(a) it is the customary practice
(b) it is the British convention followed in
India
(c) it is an obligation under the Constitu-
tion of India
(d) NONE OF THE ABOVE

Ans.c

17. An element is•best characterized by
its

(a) electronic configuration
(b) atomic number
(c) atomic weight
(d) atomic volume

Ans.b

18. Fiscal de6cit in the budget means

(a) Revenue deficit plus the net borrow-
ings of the govemment
(b) Budgetary deficit plus the net borrow•
ings of the government
(c) Capital deficit plus revenue deEcit
(d) Primary deficit minus capital deficit

Ans.c

19. Consider the following film per•
sonalities:

1. Murali Nair.
2. Almodovar.
3. Spielberg
4. Girish Kamad.
Among them, the award winners in the
52nd Cannes Film Festival included

(a) land2
(b) l,3and4
(c) 2and4
(d) 3and4

Ans.a

20. Which one of the following is NOT
a source of information for the early history
of the Aryans in India? `

(a) Vedas
(b) Brahmanas
(c) Smritis
(d) Upanishads

Ans.b

21. Which one of the following charac•
teristics of ultrasound distinguishes it from
ordinary audible sound?

(a) Intensity
(b) Phase
(c) Velocity in a medium
(d) Frequency

Ans.d

22. Match List 1 with List II and select
the correct answer using the codes given
below the Lists:
ListI List II
(Rivers) (Towns)
A. Ghaghara 1. Lucknow
B. Bmhmaputra 2. Hoshangabsd
C. Narmada 3. Ahmedabad
D Sabarmati 4. Guwahati
5. Ayodhya

Codes:
(a) A B C D
4 5 l 2
(b) A B C D
5 4 2 3
(c) A B C D
5 4 3 1
(d) A B C D
3 5 2 1

Ans.b

23. In the human body, urea is produced
in the

(a) liver
(b) spleen
(c) kidney
(d) pancreas

Ans.a

24. The states of the Indian Union can
be reorganised or their boundaries altered
by

(a) the Union Parliament by a simple
majority in the ordinary process of
legislation
(b) two-thirds majority of both the Houses
of Parliament
(c) two•thirds majority of both the Houses
of Parliament and the consent of the
legislatures of concemed states
(d) an executive order of the Union
Govemment with the consent of the
concerned state govemments

Ans.a

25. Consider the following:

I. Dolly, the cloned sheep,
2. George and Charlie, the cloned calves.
3. Headless frog.

Which of these has/have the potential of
human cloning for human welfare, bypass•
ing the legal restrictions and ethical con-
cems insofar as that without central nervous
system or brain, the organism may not tech—
nically qualify as an embryo?

(a) 1,2and3
(b) 1and2
(c) 1 alone
(d) 3 alone

Ans.d

26. Consider the following astral bodies:

1. Sirius.
2. Venus.
3. Mars.

The correct sequence in decreasing order
of their brightnesses is

(a) 2, 3, 1
(b) 1,2, 3
(c) 3.2.1
(d) 2.1.3

Ans.d

27. The Basic Feature theory of the Con-
stitution of India was propounded by the
Supreme Court in the case of

(a) Minerva Mills Vs. Union of India
(b) Golaknath Vs. State of Punjab
(c) Maneka Gandhi Vs. Union of India
(d) Keshavananda Vs. State of Kerala

Ans.d

28. Match List I with List II and select
the correct answer using the codes given
below the Lists:

List I Listll
(Buildings) (Location)
A. Adina mosque 1. Gaur(Benga1)
B. Mahmud 2. Delhi
Gawsn’s
Madmsa
C. Jahaz Mahal 3. Mandu

D. KalamMasjid 4. Pandua (Bengal)
5, Bidar

Codes: `
(a) A B C D
2 3 1 5
(b) A B C D
4 5 3 2
(v) A B C D
3 4 s 2
(d) A B C D
4 5 2 3

Ans.b

29. Lakshadweep Islands are the product of

(a) volcanic activity
(b) wave action
(c) sca-floor expansion
(d) reef fomration

Ans.d

30. One of thc interesting features of
viruses is that they

(a) multiply only in the host cytoplasm
(b) are made of proteins only
(c) occur only inside bacteria
(d) behave in the same manner as plants

Ans.d

60 comments to Free Download General knowledge Model paper Solved For Head Constable exams SSB Police CISF BSF -GK

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>