Free Download Model paper English Fully Solved For Head Constable Constable exams SSB Police CISF BSF etc « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Free Download Model paper English Fully Solved For Head Constable Constable exams SSB Police CISF BSF etc

Free Download Model paper English Fully Solved For Head Constable Constable exams SSB Police CISF BSF etc
Free Download Model paper English Fully Solved For Head Constable Constable exams SSB Police CISF BSF etc
This paper carry questions which will help in entrance exams in all defence forces mainly for
CISF Constable ,SSB head Constable (Ministerial), BSF Constable

(Questions 1 t0 5): A company launches eight
products — Q, R, S, T, V,Q W, Y, and Z – in one ofthe four
metros of India. The products were launched one after
the other over a period of six months in 2006. The order
in which the products were launched is consistent with
the following conditions:
V is launched before both Y and Q
Q gets launched after Z °
T gets launched before V but after R
S gets launched after V,
R gets launched before W.

1. Which one ofthe following could be true?

A. Y is the second product to be launched.
B. R is the third product to be launched.
C. iQ is the fourth product to be launched.
D. S is the fifth product to be launched.
E. V is the sixth product to be launched

Ans.D

2. Is Z is the seventh product to be launched, then
which one ofthe following could he true?

A. W is the fifth product to be launched.
B. T is the fourth product to be launched.
C. R is the second product to be launched.
D. V is the sixth product to be launched.
E. Y is the eighth product to be launched.

Ans.C

3. fQ is the fifth product to be launched, then each
ofthe following could be true EXCEPT:

A. Z is the first product to be launched.
B. T is the second product to be launched.
C. V is the third product to be launched.
D. W is the fourth product to be launched.
E. Y is the sixth product to be launched.

Ans.D

4. lfR is the second product to be launched , which
one ofthe following MUST be true?

A. S gets launched some time before T.
B. T gets launched some time before W.
C. W gets launched some time before V
D. Y gets launched some time before Q.
E. Z gets launched some time before W.

Ans.C

5 . if V gets launched before Z does, then which one
ofthe following COULD be true? •‘

A. R is the second product to be launched.
B. T is the fourth product to be launched.
C. Q is the fourth product to be launched.
D. V is the nfth product to be launched.
E. Z is the sixth product to be launched.

Ans.E

(Questions 6 to 11) A famous retail electronics
showroom chain has six new mobile phone models – T,
V, W, X, Y, and Z- each equipped with at least one ofthe
following three options: digital camera, music player office
document viewer. No mobile has any other option. The
following conditions apply:
V features both a digital camera and an office docu-
ment viewer
W has digital camera and music player

W and Y have no options in common
X has more options as compared to W
V and Z have exactly one option in common
T has fewer options as compared to Z.

6. For exactly how many ofthe six mobile phones is it
possibleto determine exactly which option each one
has ”
A. Two B. Three
C. Four D. Five
E. Six

Ans.C

7. Which one ofthe following must be false?

A. Exactly {ive mobile phones feature a music
player
B. Exactly five mobile phones feature a document
viewer.
C. Exactly four mobile phones feature a music
player.
D. Exactly four mobile phones feature _a digital
camera
E. Exactly four mobile phones feature a document
viewer.

Ans.A

8. lf Z has no option in common with T but has at
least one option in a common with every other mo-
bile phone, then, which one ofthe following must
be false?

A. T has digital camera
B. Z has document viewer i
C. Exactly four of the six mobile phones have
digital camera. V
D. Exactly four ofthe six mobile phones have
digital player.
E. Exactly four of the six mobile phones have
music player. .

Ans.E

9. Suppose no two mobile phone models have exactly
the same options as one another. In that case each
ofthe following could be true EXCEPT.

A. Exactly three of the six mobile phones have
digital camera i ~
B. Exactly four of the six mobile phones have
digital camera. ~
C. Exactly three of the six mobile phones have
documents viewer
D. Exactly four of the six mobile phones have
document viewer
E. Exactly four of the six mobile phones have
music player.

Ans.C

10. lfexactly four ofthe six mobile phones have music
player, and exactly four of the six mobile phones
have digital camera, then each ofthe following must
be true EXCEPT.
A. T and V have no options in common
B. T and Y have no options in common
C. T and Z have exactly one option in common
D. W and Z have exactly one option in common
E, Y and Z have no option in common.

Ans.D

11. Suppose that the condition “X has more options than
W” is replaced by a new conditions “X and W have
exactly two options in common” lf all ofthe other
original conditions remain in effect, which one of
the following must be false.

A. T and X have no options in common
B. X and Z have no options in common
C. V and X have exactly two options in common
D. V and X have exactly one option in common
E. Z and Z have exactly two options in common

Ans.D

(Questions 12 to 18): Krishnapuram’s town
council has exactly three members: Arjun, Kam, and
Bhim. During one week the council members vote on
exactly three bills: A recreation bill, a school bill, and a
tax bill. Each council member votes either for or against
each bill. The following is known:
Each member of the council votes for at least one
ofthe bills and against at least one ofthe bills. Exactly
two members ofthe council vote for the recreation billi
Exactly one member of the council votes for tax
bill.
Ariun votes tor the recreation bill and against the
school bill
Kam votes against the recreation bill
Bhim votes against the tax bill

12. Which one of the following statements could be
true?

A Arjun and karn vote the same way one the tax
bill.
B. Kam and Bhim vote the same way on the
recreation bill.
C. Kam and Bhim vote the same way on thelschool
bill
D. Arjun votes for one ofthe bills and Kam votes
for two ofthe bills
E. Arjun votes for two ofthe bills and Kam votes
for two ofthe bills.

Ans.E

13 . lf the set of members of the council who vote
against the school bill are the only ones who also
against the tax bill, then which one ofthe following
statements must be true?

A. Aijun votes for the tax bill ‘
B. Kam Votes for the recreation bill
C. Kam votes against the school bill i
D. Bhim votes against the recreation bill
E. Bhim votes against the school bill..

Ans.E

14. lf Kam votes for the tax bill, then which one of the
following statements could be true?

A. Arjun and Kam each vote for exactly one bill.
B. Kam and Bhim each vote for exactlyone bill
C. Arj un votes for exactly two bills.
D. Kam votes for the recreation bill.
E. Bhim votes against-the recreation bill.

AnsA

15. lf Kam votes for exactly two of the three bills,
which one ofthe following statements must be true’?

A. Arjun votes for the tax bill.
B. Kam votes for the recreation bill
C. Kam votes ‘for the school bill,
D. Karn votes against the tax bill.
E. Bhim votes for the school bill

Ans.C

16. lf one ofthe members ofthe council votes against
exactly the same bills as does another member of
council, then which one ofthe following statements,
must be true?

A. Arjun votes for the tax bill
B. Kam votes for the recreation bill.
C. Karn votes against the school bill.
D. Kam votes for exactly one bill
E. Bh im votes for exactly one bill.

Ans.E

17. Mr, Basu. .the managing director ofXYZi•company
asked five persons—Asit,Barun, Chandra, Danny and
Eshita about their interest in a new project. The
replies he got were:
Asit: None of us interested
Barun: One of us is interested.
Chandra: Two of us are interested,
Dannyffhree of us are interested
Eshita: Four of us are interested
From his experience. Mr. Basu knows those who
are interested only tell the truth and others lie. How
many of them are interested in the new project?

A. 4
B. 3
C, 2
D. l
E. 0

Ans.B

18. Five persons — A. B, C, D and E — are either guards
or th ieves. The guards always tell the truth, whereas
thieves always lie. A .clai1ns that B is a guard and.
B claims that C is a thief., C claims that D is a
thief E claims that A is a guard. D claims that B
and E are different kinds. The number ofthieves is

A, l
B. 2
C. 3
D. 4
‘E. 5

Ans.D

(Questions 19 to 21): Each group of questions
in this section is based on a decision—making situation
that is described. Attempt the questions that follow and
blacken the corresponding space on your answer sheet
(Questions 115 to 11 D: The year 2004 was a great
year for Top-Cloth cotton mill. Manufacturing towels for
the export market employing more than 2000 workers,
the company had an impressive growth in sales and profits.
The Chairman felt that employees were entitled to a
share in the profits and .it was proposed that the employee
mess be air—conditioned. The proposal was discussed in
a meeting. that was attended by, among other senior
officials, the marketing director, the personnel director
and the finance director. The proposal was based on the
fact that the shop floor of’ the mill often had temperatures
in excess of40°C with a relative humidity of 99%. The
air~conditioned mess would represent management’s
appreciation ofthe employee’s hard work.
At the end of 2005, management reviewed the mill’s
performance . Profits were hi gher,” and employee attrition,
was negligible. Chairman decided that employees
deserved additional recognition for their fine work. Since

the mess had already been air-conditioned, the chairman
wanted to know if the employees appreciated this sort
of action; In the course of discussion the chairman asked
the personnel director to send a questionnaire to a sample
of fifty employees and obtain their reaction to the air-
conditioned mess. The management agreed to decide only
after obtaining the feedback from the employees.
The personnel director mailed a simple form to fifty
employees asked them for the following information:”
Please state your reaction to the air—conditioned mess”
Ofthe fifty forms mailed forty-six were returned.
The answers received were as follows:
Reaction Freauency
“l did not know it was air—conditioned.” l6
“l never eat there” _ V 8
“lf management can spend money like
that, they should pay us more” 6
“l wish the entire mill was air-conditioned? 8
“The mess is for management employees? 4
“lt is Ol<.” 2
Miscellaneous comments 2

19. The main conclusion(s) about the personnel direc-
tor that emerge(s) from this situation is(are);

l. The personnel director did not have the
competence to manage an employee feedback
survey, and should have been given the task to
a professional consultant.
2. The personnel director was responsible for
employees’ reactionsx
3. The personnel director had failed in his duty of
maintaining constant touch with employees.
4. The cost of air—conditioning is a waste, since
its beneficiaries did not feel any benefit.

A. 2 only
B. 3 only
C. 4only c
D. 1,3 and4
E. 1,2,3 and_4′

Ans.D

20. Management of Top—Cloth cotton mill considers it-
selfto be socially conscious and its decisions are
often re—examined for their social relevance and
the impact on society. In view of this consideration,
what could have been considered before deciding
on profit sharing” .

l. communicating management’s intentions via
employee newsletters
2. taking employee’s inputs in designing the
cafeteria`s interiors and installation of air-
conditioning
3. considering empl0yee’s views on different ways
sharing excess profits
4. investing in capacity expansion to take care of
booming export market
5. dividingthe proits equally among the workers
and shareholders
The options ‘“in decreasing order ‘oftheir impact.
on society V

A.2,3,5,4,l
B.4,5,3,2,l
C.3,2,l,4.5
D. l,2.3,4,5,
E. 5,4,3,2,l

Ans.E

21. This decision —making situation best highlights

A. Managerial shoitsightedness in decision making
B. Managerial benevolence in sharing profit among
the workers
C. Managerial incompetence in handling anegative
feedback in employee survey
D. inefficient infrastructure management
E. None ofthe above

Ans.B

(Question 22 to 25): For each question, an
answer (A) and a reason (R) has been given. Base
your analysis on the information presented in the
passage. Mark.
A. If both A and R are based on information
- given in the passage and R is the correct
explanation 0fA »
B. If both A and R are based on information
given in the passage but R is not the
correct explanation of A
C. IfA is based on information given in the
passage but R is not based on the facts
give.
D. 1fA is not based on information given in
the passage but R is based on the
information given in the passage
E. If both A and R are not based on
information given in the passage.

The Society for Education in India (in short SEI)
had been engaged in running primary schools in different
parts of the country ‘since l 950s, While attending a
conference on employee selection, Mr. J Mehta, a senior”
member ofthe society learned that a leading school had
recently employed a psychologist to perform employment
functions i.e ,recruitment and selection of teachers. Within
two months of his return, Mr. J Mehta contacted areputed
university and employed a graduating psychologist, Mr.
Bibek Gupta.
Mr. Bibek Gupta was employed by SEI with the
`single directive that—he was to contribute to the selection
of teachers. This task had previously been the
prerogative of principles of-each school.Mr.Gupta
immediately notified each principal that in the—future; he
was to be notified ofthe personnel needs and in return
he would return he would recruit, screen and select the
teachers.
At end of his first year with SE1, Mr. Gupta realized
that his efforts had resulted in failure. During his first
few months he encountered much opposition nomseveral
principals who had been managing schools for ten or more
years. They did not believe in newer psychological
techniques and preferred selecting people based on their
own assessment; Other principals frequently refused to
accept the teachers selected by Mr.Gupta Finally, Mr.
Gupta began to notice fewer and fewer principals
notifying him of vacancies in their schools. Realizing that
he was not making any effective contribution. Mr. Gupta
submitted the suggestions to the society members that
support and co—operation ofthe school principles should
be a matter of executive order, or else his resignation
should be considered.

22. What was the fiaw in the decision of selecting a
psychologist for selecting teachers that led to the
final situation‘?,

A: Mr. Mehta’s decision was predominantly driven
by .the information about another school that
had enlisted. the services of a psychologist for
recruitment and selection.
R: Both the administration ofthe school and
managing teachers have been primary
responsibilities ofthe principal ofthe school.

Ans.B

23. What responsibilities were shouldered by Mr. Bibek

in his first year ofemployment‘?,

A: Mr. Bibek had the responsibility ofcontributing
his expertise to recruitment and selection of
teachers.
R: The board members wanted to systematize the
— recruitment and selection of the entire
organization.

Ans.C

24. How were the changes in the recruitment and elec-
tion process received by the principals?

A The principals rejected the new process in its
entirety from the day it was introduced.
R The principals were cynical ofthe abilities ,of
the psychologist as far as recruitment and
selection of teachers were concerned.

Ans.E

25. At the end of his first year with SEI, Mr. Gupta
realized that his efforts had resulted in failure.” Was
Bibek’s’ self—assessmentjustified?
A: Yes, since the selection of teachers continued
to be done as it was being done earlier.
R: He was placed in a situation where the
concerned persons refused to consult him
regarding, his expertise. Hence his impact was
dependent on co—operation by others.

Ans.A

(Questions 26 ta 28): Sayan, a recent MBA:
graduate with specialization in sales and marketing; applied
for the position of sales manager in a firm producing
industrial fabrication tools. The management of the
company took pride in its nondiscriminatory recruitment
policy. ln offering Sayan the position, the management
made it clear that,an, indispensable feature ofthe job
involved entertaining purchasing agents and that a certain
amount of social drinking was necessary. Sayan assured
them that he was a moderate ,drinker with no moral or
religious prejudices against drinking.
i During the following two years Sayan became a
successful manager and on two occasions received
awards for achieving the highest sales for the quarter.
However, he found .that he was encountering a problem
resulting from the necessity of entertaining customers at
least two or three times a week. The problem was that
herfelt that he was becoming an alcoholic, since he had
recently been overindulging even when not entertaining
customers. The problem became progressively worse until
he found himself in a constantly inebriated condition and
unable to work without resorting to drinking at work.
‘ On reporting about his problem to the management,

Sayan was sent at company expense to an alcoholic
rehabilitation centre, from which he was discharged after
six weeks of rest and recuperation. However, within two
months’ of resuming duties, Sayan was arrested in a local
pub and, charged with drunkenness and assault, The victim
of his assault was a customer whom he had taken to the
pub to discuss a sale.
The management viewed the incident extremely
negatively and fired Sayan. Shortly thereafter, a lawyer
representing Sayan informed the management that Sayan
intended to bring legal action against the company. Sayan
felt the company was liable since his alcoholism was a
result of his employment. He contended that drinking was
a requirement of his job, and therefore alcoholism
represented an occupational hazard. The management
decided to from a committee to discuss the matter and
recommend a course of action. The course of action
should, be such so as to prevent a recurrence of such a
situation.

26. As the management decides this situation, it also
has to appoint a replacement for Sayan. The man-
agement is exploring following options so that such
a fiasco is not repeated

1. Do not go to business schools. Hire an
experienced sales manager from the market,
and attract him or her by offering a higher
remuneration package.
2. State the requirements of job, including the
necessity of social drinking, explicitly in the
employment offer of social drinking, explicitly
in the employment offer letter. A signed copy
ofthe employment offer letter would indicate
that the employee has accepted the terms of
the employment with complete knowledge of
job—details.
3. Social drinking does not imply that a person has
to drink excessively. Therefore select only
mature persons, those who are high in self~
esteem, who do not give in to social pressures
and who know how to exert self—control.
4. Provide guidance to all sales managers – both
experienced as well as newly, appolnted’ “ on
how to behave during social occasions. This
will be helpful to those who are otherwise
moderate drinkers, but end up drinking beyond
their capacity because of suggestions by peers
and friends.
5. Test for the validity of claims of beingimoderate
drinkers during the selection process itself This
will screen out persons who only claim to be
drinkers but to obtainthejob.
From management’s point ofview the options
in the descending order of case of
implementation would be:

A. 1+2, 3,4+5
B. 3+4, 2+5, 1+5
C. 3+5.2+4. 2+5
D. 2+5,2+4,1+2
E. 1+2,2+4,2+5

Ans.E

27. Assuming that the management has no constraints
in implementing changes in policy, the following
possible recommendations can be made confidently
about the company’s recruitment and selection
policy.

1. All that is required to sell the product is to
entertain the purchase officers. The company
should predominantly be hiring college
graduates, that too those who know how to
interact socially.
2. The firm would ,be better»off by hiring sales
managers from the market rather than those
fresh out ofbusiness schools.
3. The firm should have only one sales manager.
The sales manager should know about the
technical details of` the product and its pricing
and should have the authority to offer price
V discounts to clients. At the next level, the firm
should have a team of salesrepresentatives,
who would be responsible for developing
contacts and reporting back to the sales
manager for follow up.
4. The firm should have an intense induction period
where the newly appointed employees are
trained in managerial aspects of the job and
provided training in social skills, including how
to manager drinks.
5. People passing out of MBA colleges and without
work—experience are as good as high school
kids. The firm should avoid them atall costs as
they would often end up as a liability to the
firm.
The option that makes good business sense and
represents and choices for the management in

increasing order of alignment with respect to
its policy of nondiscrimination are:

A. 1,2,3,5
B. 1,3,2,4
C. 1,5,3,4
D, 1,3,5,4
E. 1,2,5,4

Ans.C

28. From Sayan’s perspectives, which option allows him
to salvage his career prospects?

A. Make an offer to withdraw the case in return
for a job back in the company. Thus the
company would be saved from any protracted,
legal battle in the Indian legal system and Sayan.
would be gainfully employed.
B. Ask for aj ob in manufacturing since it does not
involve drinking. He had proved his
competence while being a sales manager, and
he can prove his competence in manufacturing
also,
C. Obtain certificates from the firm that highlights
his performance and experience, abstain from
legal action against the firm, have a settlement
outside the legal system and take a job in a
totally different company.
D. Obtain certificates from the company that
reflect his performance on thejob. Ask for help
from the management in getting a job in the
sister concern ofthe firm.
E. Proceed with the court case. There is a
, possibility of his winning a substantial
compensation. After that he can start looking
for a newjob. `

Ans.A

(Questions 29 to 31): The following set of
questions is based on a decision-making situation that
is described Attempt the questions that follow and
blacken the corresponding space on your answer
meet.
Ram Kumar, an overworked executive in Delhi,
has to decide on the travel plan for attending his f`riend’s
marriage in Ajmer, Rajasthan. Barely managing to get
leave from his boss, he has to make sure that he reaches
at least on the day of the marriage. Since it has been
quite some time since he got a break, he also planned to
visit a few tourist sports so that he could de—stress himself
after a year of demanding executive work—life.
As per his plan, Ram would start from Delhi. He
would first pay a visit to Bharatpur bird sanctuary where
he would stay inthe forest gust house of sometime. After

that he planned to visit Jodhpur and would do some sight-
seeing for a day or two. From Jodhpur, he would travel
to Jaipur and spend few days visiting different placed in
the city. After that he would make a move towards Ajmer
where his friend’s marriage would take place.
Bharatpur can be reached from Delhi by bus, taxi
or train, The probabilities ofreaching the destination on
time by each mode oftrave, Rain reasoned based on his
experience oftravelling extensively in India, were 0.65,
0.75 and 0.9 respectively. All three modes of travel
require l2 hours. From Bharatpur of Jodhpur he could
opt for travel by train, but or private taxi with the
corresponding probabilities of 0.9, 0.8 and 0.85. The travel
time , he reasoned, would be l2 hours by train, l6 hours
by bus and l-1 hours by taxi.
° Jaipur can be reached Hom Jodhpur by either by a
flight, train, bus or taxi widi the corresponding probabilities
ofreaching on time 0.85, 0.9, 0.65 and 0.7 respectively.
The flight would take 2 hours, while the train would entail
l0 hours; the travel by bus and taxi would take the same
time to l5 hours.
The last leg of the journey to Ajmer could be
covered by train, bus or tax with respective probabilities
of 0.75,0.55 and 0.55. Bus and taxi require 5 hours to
reach Ajmer from Jodhpur while the train takes an hour
less. Since both Jaipur and Jodhpur had the facility of
airports, he could travel directly to either ofthese places
by taking a flight from Delhi, or use the flight option mid-
way along with a combination ofland transport.

29. The second best option (in terms of travel time)
gives a total travel time of -hours for the entire itin-
erary.

A 29
B 30
C. 3l
D. 32
E. 33

Ans.C

30. Due to winter, foq, flights out of Delhi have be-
come uncertain and unreliable. Given this constraint,
` the itinerary Ram should adopt to have the best
probability ofreaching Aj mer on time is:

A. Delhi-Bharatpur by train; Bharatpur to Jodhpur
by taxi, Jodhpur to Jaipur by bus, Jaipur to Aj mer
by train.
B. Delhi Bharatpur by Taxi, Bharatpur to Jodhpur
‘ by train, Jodhpur to Jaipur by flight; Jaipur to
Aj mer by train.
C. Delhi-Bharatpur by train; Bharatpur to Jodhpur
by train, Jodhpur to Jaipur by train; Jaipur to
Aj mer by train.
D. Delhi—Bharatpur by train; Bharatpur to Jodhpur
by tax, Jodhpur to Jaipur by train; Jaipur to
Ajmer by train V
E. Delhi-Bharatpur by train: Bharatpur to Jodhpur
by bus, Jodhpur to Jaipur to flight; Jaipur to
Ajmer by train.

Ans.B

31. Ram’s Younger brother Shyam get to know of
Ram’s travel Plans and wants to come along . As
against his brother, Shyam enjoys scenery enroute
and wants Ram to maximize to travel time. To do
so, the itinerary that Ram should decide upon is:

l. Delhi—Bharatpur by train: Bharatpur to Jodhpur
by bus, Jodhpur to Jaipur by bus; Jaipur to Ajmer
by us. _
II. Delhi-Bharatpur by bus: Bharatpur to J odohpur
by bus, Jodhpur to Jaipur by tax; Jaipur to Ajmer
by taxi. .
III. Delhi—Bharatpur by bus: Bharatpur to Jodhpur
by bus, Jodhpur to Jaipur by bus: Jaipur to Ajmer
by bus.
IV. Delhi-Bharatpur by taxi: Bharatpur to Jodhpur
by bus, Jodhpur to Jaipur by tax; Jaipur to Aj mer
by bus
V. Delhi—Bharatpur by taxi; Bharatpur to Jodhpur
by taxi, Jodhpur to Jaipur by taxi: Jaipur to ‘
Ajmer by taxi.

A. l
B. I, II
C. I, Il and III
D. I,II, III and IV
E. I, II., III, IV and V

Ans.D

4 comments to Free Download Model paper English Fully Solved For Head Constable Constable exams SSB Police CISF BSF etc

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>