Free ENGLISH COMPREHENSION Questions and answers in objective Format « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Free ENGLISH COMPREHENSION Questions and answers in objective Format

Free ENGLISH COMPREHENSION Questions and answers in objective Format
Reading comprehension, English comprehension MCQ
Multiple Choice Questions English

Directions : In this Section you have Six
short passages. After each passage you will
find several questions based on the passage.
First, read Passage-I, and answer the
questions based on it. Then go on to the
other passages.
Examples ‘l’ and ‘J’ are solved for you.
Passage
ln our approach to life, be it pragmatic or
otherwise a basic fact that confronts us
squarely and unmistakably is the desire for
peace, security and happiness. Different
forms of life at different levels of existence
make up the teeming denizens of this earth
of ours. And. no matter whether they belong
to the higher groups such as human beings
or to the lower groups such as animals, all
beings primarily seek peace, comfort and
security. Life is as dear to a mute creature
as it is to a man. Even the lowliest insect
strives for protection against dangers that
threaten its life. Just as each one of us
wants to live and not to die, so do all other
creatures.
I. The author’s main point is that
(a) different forms of life are found on
earth _
(b) different levels of existence are possible\
in nature
(c) peace and security are the chief goals of
all living beings _
(d) even the weakest creature struggles to
preserve its life
J. Which one of the following
assumptions or steps is essential in
developing the author’s position?
(a) All forms of life have a single overriding
goal

(b) The will to survive of a creature is
identified with a desire for peace
(c) All beings are divided into higher and
lower groups
(d) A parallel is drawn between happiness
and life, and pain and death

Explanation :
I. The idea which represents the author’s
main point is ‘peace and security are
the chief goals of all living beings’,
which is response (c). So (c) is the
correct answer.
J. The best assumption underlying the
passage is “The will to survive of a
creature is identified with a desire for
peace’, which is response ([2). So (I2) is
the correct answer.
Passage I.
The martyrs who laid down their lives for
the freedom of the country, had a lofty
vision of the future. They wanted the nation
` to be free from all the slavery and bondage.
They wanted an India in which all the
communities would live in perfect harmony
and in which there would be no high class
and no low class of people, the curse of
untouchability having been wiped out
completely. Women would enjoy equal rights
with men and contribute their fullest to the
making of a great nation. Such a vision was
in keeping with the ancient glory of the
country renowned for its splendid
achievements in literature, art and culture.
We must now revitalise this ancient culture
of ours with tolerance as its masthead. lf we
forget or cease to take pride in our noble
heritage. we shall have to face severe
indictment in the court of history which is a
ruthless judge and seldom spares the erring
people.

1. The martyrs who died for the freedom
of India wanted

(a) the country to be the strongest nation in
the world
(b) the country to rule over the other nations
(c) the country to be free from slavery
(d) the people to give up their antiquated Customs

Answer.c

2. These martyrs wanted that

(a) there should be reservation in the jobs
for the backward sections of the society
(b) there should be perfect communal love
and peace in the country
(c) the old caste»systen1 should be retained
in the future
(d) the women should look after their families only

Answer.b

3. We must strive with our total commitment

(a) defeat and overcome the enemies of the nation
(b) revitalise our rich past culture
(c) inject scientific temper into our past culture
(d) make scientific advancements

Answer.b

4. Our freedom fighters envisioned that in free India

(a) there should be an egalitarian society
(b) women would enjoy higher privileges and rights than others
(c) the country would be taken- forward by some selected classes of the society
(d) industrialization should occupy the top priority

Answer.a

Passage II.

Dr. S. Radhakrishnan, the illustrious
philosopher statesman of India, was one of-
the greatest sons of our motherland. He
cautioned the world against the domination
of science in society. It is erroneous to claim
that scientific knowledge would bring with
it perpetual progress and a steady
improvement in human relations. The recent
period of great scientific achievements has
also increased human misery 1 two world
wars, concentration camps, atomic
destruction, cold war, deadly wars in the
middle east, Persian Gulf and at many other
places in the world. Growth in human
wisdom has not been commensurate with
the increase in scientific knowledge and
power. The fear of universal destruction
hangs over the world. There is a feeling of
disenchantment, anxiety and even despair.
Science has failed to liberate man from the
tyranny of his own nature. Mankind is
passing through a critical period and an
education of the human spirit has become
essential. ln order to remake society, man
has to remake himself. lf humanity is to
suntive, man must integrate his knowledge
with a social responsibility.

5.Dr. S. Radhakrishnan has

(a) emphasised that science should be
banished from the society
(b) opposed the teaching of science in
educational institutions
(c) favoured scientific thinking in life
(d) counseled that preponderance of science
in life does not necessarily generate
happiness

Answer.d

6. The recent past of tremendous scientific
progress has

(a) made the world a very happy place
(b) led to global warming
(c) brought about internal transformation
in men
(d) shown that human wisdom has not
kept pace with galloping scientific
knowledge

Answer.d

7. Man is despaired of science because

(a) science has given too much knowledge
(b) science has brought him excessive
material comforts
(c) he has become a captive of science
(d) he is confronted with the nightmare of
total annihilation of the world

Answer.d

8. Man can save humanity only if he

(a) abandons science
(b) brings about an internal transformation
in himself
(c) makes his life more comfortable with
scientific gadgets
(d) goes back to nature and primitive times

Answer.b

9. In this passage, the writer has tried to
show that

(a) science is the only savior that shall
lead humanity forward
(b) science can bring about an end to all the
wars
(c) social change comes with the
advancement of science
(d) human wisdom must grow
proportionately with growth of
knowledge to evolve a creative
integration to help mankind

Answer.d

Passage III.
In Asia and much of the Third World, trees
are still destroyed in the old—fashioned way:
they are cut down for fuel and cropland. In
Europe, there is new and potentially more
deadly culprit, The Germans call it
‘Waldsterben’, the dying forest syndrome.
But the disease is far more than a German
phenomenon. Since it was first observed by
German scientists in the autumn of 1980, the
mysterious malady has raced across Europe,
blighting woods in countries as far apart as
Sweden and Italy.
Explanations for the epidemic range
from a cyclic change in the environment to
a baffling form of tree cancer. But the most
convincing evidence points to air pollution.
Indeed, saving the rapidly deteriorating
Forests of Europe will probably require a
two-pronged strategy : an offensive campaign
that includes the breeding of pollution-
immune trees and a defensive scheme that
calls for reductions in toxic emissions. But
both will require more money than is currently
being spent on such measures, as well as
total commitment to protecting the
environment

10. According to this passage, which one
of the following statements is correct’?

(a) There is less damage in Asia than in
Europe
(b) More forests are dying in Germany
than anywhere else in Europe
(c) A cyclic change in the environment is
responsible for deforestation
(d) Air pollution is the main culprit of
destroying European forests

Answer.c

11, Saving the trees of European forests

(a) should not be difficult because of the
advances in experimental research
(b) appears to be a hopeless task and
therefore pointless to undertake
(c) requires a much bigger budget
(d) demands vigilance and punitive measures
against those who cut down the trees

Answer.c

12. The dying forest syndrome is a disease
That

(a) is peculiar to the forests of Asia
(b) has spread rapidly over the forests of
Europe
(c) is confined to the forests of Germany
(d) has affected forests all over me world

Answer.b

13. The writer suggests that

(a) it is no longer possible to grow trees in
industrialized areas
(b) pollution immune trees will absorb toxic
emissions
(c) all pollution-prone trees should be
destroyed
(d) it is not possible to grow trees that
remain unaffected by pollution

Answer.d

14. The writer’s approach toward the
problem of forest devastation is one of

(a) tolerance
(b) indifference
(c) well thought—out strategy
(d) despondency

Answer.c

Passage IV
One of the major crises facing the country
is the looming water shortage. A recent
report of the UN has named India among the
worst countries for poor quality of water.
The report ranks 122 countries according to
the quality of their water as well as their
ability and commiunent to improve the
situation. Belgium is considered the worst
basically because of the quality of its ground
water.
Rains failed in most parts of lndia last
year and the vast areas of Regasthan, Madhya
Pradesh, Andhra and Orissa were in the grip
of devastating drought. People without water
turn desperate and violent. Villagers in
Rajasthan last year attacked the Food
Corporation godowns.
Worse may be coming. With man
refusing to control pollution (America, the
world’s greatest polluter, refuses to cooperate
with, other countries) the world is getting
hotter. This means that the great ice shelves
(weighing billions of tonnes) of the Antarctic
are collapsing. We cannot even conceptualize
the dangerous consequences. Last century,
sea levels in Venice rose by one step of a
staircase, This century they are expected to
rise by five steps. An additional cause for
Venice’s sinking is the draining of
underground water table due to
industrialization.
The water tables in our cities have also
Been going lower and lower. When ocean
level rises, Tuvalu in the Pacific Ocean will
be the first to go under the waves. Citizens
if that country are already migrating to New
Zealand. Will citizens of Maldives crowd
to Kerala? Will another mass migration
from Bangladesh turn West Bengal upside
down?

15. Citizens of Tuvalu are migrating to

(a) Belgium
(b) West Indies
(c) Morocco
(d) New Zealand

Answer.d

16. Belgium, is suffering acutely because
(a) the sluggish pace of its economy
(b). the discharge of industrial effluents
(c) quality of its ground water
(d) rising cost of living

Answer.c

17. Villagers in Rajasthan attacked Food
Corporation godowns because of
(a) low prices offered to them for wheat
(b) refusal of Food Corporation to buy
wheat from the local farmers
(c)no financial help from the government
bodies
(d) shortage of water

Answer.d

18. One of the reasons for Venice’s sinking
(a) industrialization
(b) its proneness to earthquake
(c)felling of trees .
(d) civil construction

Answer.a

Passage
Most of us use the products of science
railways. aeroplanes, electricity, wireless and
thousands of 0thers—without thinking how
did they come into existence. We take them
for granted, as if we were entitled to them
as a matter of right. And we are very proud
of the tact that we live in an advanced age
and ate ourselves so very advanced. Now,
mere is no doubt that our age is a very
different one from previous ages and I think
it is perfectly correct to say that it is far more
advanced. But that is a different thing from
saying that we as individuals or groups are
more advanced. It would be the height of
absurdity to say that because an engine
driver can run an engine and Plato or Socrates
could not, the engine driver is more advanced
than, or is superior to, Plato or Socrates. But
it would be perfectly correct to say that the
engine itself is a more advanced method of
locomotion than Plato’s chariot was.

19. Which one of the following statements
is correct?

(a) An engine driver cannot be compared
to Plato or Socrates
(b) Plato or Socrates is in no way inferior
to the engine driver
(c) Plato or Socrates surpassed the engine
driver in every respect
(d) An engine driver is cleverer than Plato
or Socrates

Answer.a

20. People today are very proud because
they

(a) live in a philosophically advanced age
(b) live in a spiritually advanced age
(c) enjoy digital communications
(b) live in a scientifically advanced age

Answer.d

21. Many of us make use of machines

(a) with full knowledge of their genesis
(b) without knowing how were they
invented
(c) with very little knowledge of their
mechanism
(d) without any knowledge of their historical
Significance

Answer.b

22. In this passage, the writer mentions
Plato and Socrates to emphasize that

(a) they had a great respect for learning
(b) they were men of great scholarship
(c) people as individuals in the modern age
are not more advanced than their
predecessors
(d) the engine is a better mode of locomotion
than Plato’s chariot

Answer.c

Passage VI.
To sum up the whole, we should say that the
aim of the Platonic philosophy was to exalt
man into a God. The aim of the Baconian
philosophy was to provide man with what
he requires while he continues to be a man.
The aim of Platonic philosophy was to raise
us far above the vulgar wants. The aim of
Baconian philosophy was to supply our
vulgar wants. The former aim was noble;
but the latter was attainable. Plato drew a
good bow; he aimed at the stars; and
therefore, though there was no want of
strength or skill, the shot was thrown away.
His arrow was indeed followed by a track
of dazzling radiance; but it struck nothing.
Bacon fixed his eye on a mark which was
placed on earth and hit it in the white. The
philosophy of Plato began with words and
ended in words, noble words indeed, words
such as were to be expected from me finest
of human intellects exercising boundless
dominion over the fittest of languages.

23. The above passage presents Platoiiic
philosophy as
(a) giving rise to vulgar wants
(b) too idealistic in terms of a realistic
/ assessment of a man
(c) no more than mere words
(d) being pragmatic

Answer.b

24. The author in the above passage

(a) praises Platonic philosophy
(b) explains the drawbacks of Baconian
philosophy
(c) balances opposite views in order to
arrive at a just definition of each
(d) compares and contrasts two systems
towards which he is impartial

Answer.d

25. Which one of the following best reflects
the underlying tone of the passage’?

(a) All ideas regarding man are couched in
noble words
(b) Man when exalted into a God comes to
nothing .
(c) It is better for man to continue to the
man
(d) It is the image of man conceived
differently that makes the basic
distinction between different systems

Answer.d

26. Which of the following words in the
passage confirm the exalted notions of man
according to Plato

(a) exercising boundless dominion’
(b) he aimed at the stars’
{c) fixed his eye on the mark and hit it in
the white’
(d) there was no want of strength or skill,
the shot was thrown away’

Answer.b

27. The reference to a bow and an arrow in
the passage

(a) serves as an example of Platrfs strength
(b) teaches us to stay focused on target
(c) shows us a track of dazzling brilliance
in 1nan’s history
(d) shows us the comparative strengths
and weaknesses of Platonic and
Baconian systems

Answer.d

SENTENCE IMPROVEMENT
Directions : Look at the underlined part of
each sentence. Below each sentence are
given three possible substitute for
underlined part. one of them (a), (b) or
(c) is better than the underlined part, indicate

your response on the Answer Sheet against
the corresponding letter (a), (b) or (c). lf
none of the substitutions improve the sentence,
indicate (J) as your response on the Answer
Sheet. Thus a ‘No improvement response
will be signified by the letter (d).

Examples ‘R’ and ‘S` have been solved for
you.
R. The young child sung a very sweet
song.
(a) singed the
(b) singed
(c) sang a
(d) No improvement

S. I have already read this book twice.
(a) I already twice have read this book
(b) I twice have already read this book
(c) I have twice already read this book
(d) No improvement

Exploitation :

R. For item R, the correct sentence should
read, The young child sang a very
sweet song} (c) is, therefore, the correct
answer.
S. item S is a correct sentence. None of
the changes suggested will improve it.
(J) is, therefore, the correct answer.
Errors may being grammar, appropriate word
usage or idioms. There may be a necessary
word missing or there may be a word which
should be removed.

28.The Union Finance Minister has said
that fresh recruitment will be restricted to
one-third of the vacancies that arise in the
government jobs.

(a) rise
(b) raise
(c) arouse
(d) No improvement

Answer.d

29. Our armed forces are superior to those
of any other country in the world.

(a) superior than
(b) superior from
(c) superior over
(d) No improvement

Answer.d

30. He secured the first position in g
hundred metres race.

(a) a hundred metre race
(b) hundred metres race
(c) one hundred metres race
(d) No improvement

Answer.a

31. Working in the slums brought her in against the realities of poverty.

(a) brought her forward
(b) brought her up
(c) brought her on
(d) No improvement

Answer.b

32. I hope it’s not imposing on your
hospitality, but could I stay to dinner’?

(a) stay over
(b) stay up to
(c) stay at
(d) No improvement

Answer.c

33. I have dreamt all my life for owning a
beautiful ma.ro0n~coloured car.

(a) of owning
(b) to owning
(c) at owning
(d) No improvement

Answer.b

34. The war has had a negative impact over
the economy of the country.

(a) in the economy
(b) on the economy
(c) in economy
(d) No improvement

Answer.b

35. They claimed to bring the best products
and services on the doorsteps of their
consumers.

(a) up to the doorsteps
(b) to the doorsteps
(c) at the doorsteps
(d) No improvement

Answer.c

36. My company has decided to go it alone
rather than set up a joint venture.

(a) put up
(b) deal with
(c) go along with
(d) No improvement

Answer.d

37. The last exercise was fairly easier than
I thought it would be.

(a) more
(b) rather
(c) comparatively
(d) No improvement

Answer.c

38. The Chief Manager asked me to carry his orders immediately,

(a) carry forward
(b) carry out
(c) carry with
(d) No improvement

Answer.b

39. The profits will be dealt with among
the investors. •

(a) dealt in
(b) dealt out
(c) dealt of
(d) No improvement

Answer.b

40. Your advice is no different from the
other friends.

(a) not different from
(b) no different from that of the
(c) not different from the
(d) No improvement

Answer.b

41. lt was she not me, who put forth the
attractive proposition.

(a) she, not I,
(b) her, not me,
(c) her, not I,
(d) No improvement

Answer.a

42, His love of languages bent him towards
a career as a translator.

(a) inclined him
(b) twisted him
(c) directed him
(d) No improvement

Answer.c

43, His suggestion was greeted with hoots
of laughter.

(a) greeted in
(b) greeted over
(c) greeted at
(d) No improvement

Answer.d

ORDERING OF SENTENCES
Directions : ln the following items each
passage consists of six sentences. The first
and the sixth sentence are given in the
beginning. The middle four sentences in
each have been removed and jumbled up.
These are labelled P, Q, R and S. You are
required to find out the proper sequence of
the four sentences and mark accordingly on
the Answer Sheet.
Example ‘X’ has been solved for you.
X. S I : There was a boy named Jack.
S6 : At last she turned him out of the
house.
P : So the mother asked him to find
work.
Q ; They were very poor,
R ; He lived with his mother.
S ; But Jack refused to work.

The proper sequence should be
(a) R Q P S
(b) P Q R S
(c) Q P R S
(d) R P S Q

Explanation :

The proper sequence in this example is
R Q P S which is marked (a).
Therefore, (a) is the correct answer.

44. Sl : It is said that deep down people
are alike.
S6 : People differ in intelligence,
personality, emotional display,
values, priorities and the like.
P : However in the broadest sense
we can say people are all alike,
Q : This statement is essentially false.
R : But the individual differences are
far more illuminating.
S 1 For instance, it’s true that people
all have attitudes, likes and
dislikes, feelings and similar
attributes.

The proper sequence should be
(a) Q R S P
(b) S P Q R
(c) Q P S R
(d) P R Q P

Answer.c

45. S1 : Let us look at the statement. It’s
not what you say, but it’s what
you do.’
S6 : But when words and actions
diverge, people focus most on
what they see in terms of
behavior

P: Actions do speak louder than
words.
Q : Words can influence others; we
don’t deny.
R : The statement is mostly true.
S : This doesn’t mean that words fall
on deaf ears.

The proper sequence should be
(a) S Q R P
(b) R P S Q
(c) S P R Q
(d) R Q S P

Answer.b

46. Sl : There was no limit to insanitation.
S6 : So I asked for a broom to clean,
them myself
P ; There were only a few latrines.
Q : They refused point—blank to clean
them.
R : Pools of water were everywhere.
S : I pointed it out to the volunteers.

The proper sequence should be J’
(a) R S P Q
(b) AQ P S R
(c) R P S Q
(d) Q S P R

Answer.c

47. Sl : I did not feel at all sea-sick.
S6: For I could rarely follow their
remarks when they came up to
speak to me.
P : I was quite unaccustomed to
talking English, and except one
all the other passengers in the
second saloon were English,
Q ; But as the days passed, I became
Edgety.
R : I could not speak to them.
S : I felt shy even in speaking to the
steward.

The proper sequence should he
(a) P S Q R
(b) Q R P S
(c) P R Q S
(d) Q S P R

Answer.b

48. Sl : The hall darkened,
S 6; And then father taught the girl
arithrnetic.
P : After all that, his father came on_
the screen,
Q : And then a little girl came up, and
V he spoke to her exactly as he used
to speak to Sambu.
R : He was wearing just the dhoti
and shirt he used to wear at home,
S : Sambu sat through the trailers
and slide advertisements without
enthusiasm.

The proper sequence should be
(a) Q R P S
(b) S P R Q
(c) Q P R S
(d) S R P Q

Answer.b

50. S I : Love {or the country is a necessity.
S6 : God created the globe, but man
drew lines of hatred and enmity
on it.
P : Similarly nationalism has to be
sacrificed at the altar of
internationalizing,
Q : But ir should in no way exceed l
the limits and take the shape of I
jingoism.
R : Provincialism has to be sacrificed
in the interest of the nation as a
whole. l
S : There is no reason why the nations
of the world cannot live together
with harmony and peace.

The proper sequence should be
(a) P R Q S
(b) Q S P R
(c) P s Q R
(d) Q R P S

Answer.d

4 comments to Free ENGLISH COMPREHENSION Questions and answers in objective Format

  • GEETA

    suggest about bank clerical exam

  • Gurpreet

    Excellent stuff!!

  • bobin deswal

    its an excellent result for which a number of students would like to prefer , as it is quite hard and as well as tough and gives an excellent practice for exams!!just brilliant!!!!!!!!!!

  • very good indeed for young learners.
    Comprehension tests with MCQ is also now common in the Civl Service Exams for selection to IAS, taken by over 2 lakhs graduates every year. Many graduates fare poorly because they were not these skills at school.
    Typically, passages are 400 to 500 words, with five MCQs offering four choices each, with a penalty of 0.33 marks for wrong answers to discourage guessing.
    Can you offer something to meet such needs ?
    can reply at my e mail address too Vithal

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>