Free online GK For Tamil Nadu Public Service Commision Exams TNPSC 2010 « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Free online GK For Tamil Nadu Public Service Commision Exams TNPSC 2010

Free online GK For Tamil Nadu Public Service Commision Exams TNPSC
General Knowledge (Objective Type) For State Services
Very Useful Tamil Nadu Public Service Commission (TNPSC) recruitment exams 2010 like Village Administrative Officer,College Librarian in Govt. Colleges etc

1. Consider following statements
about Rashtriya Krishi Vikas
Yojana and state which one of 101
them is incorrect ?

(A) lt was launched during
2007-08
(B) It envisages an outlay of Rs.
2,500 crores for the Eleventh Five
Year Plan 10
(C) Additional Central assis-
tance under the scheme would
be available as 80% grant to the
States
(D) Activities under the Yojna
include integrated development
of Food crops, Agriculture
mechanisation, development of
Rainfed farming etc. 1(

Answer.C

2. Consider following statements»
1. A watershed development
fund has been established
with a total corpus of Rs. 200
crores.
2. The objective is to undertake
integrated watershed deve-
lopment in selected 100
districts. 1
3. Under the scheme grd of
amount is given for grant
based projects in the State.
With the help of given codes,
find which of the above state-
ment(s) is/are correct.

Codes:
(A) Only 1
(B) 1 and 2 only
(C) 1, 2 and 3
(D) 2 and 3 only

Answer.C

3. What was the name of Ujjain in
ancient times ?

(A) Takshila
(B) Awantika
(C) Indraprashtha
(D) None of the above

Answer.B

4. Which one of the following pairs
is not correctly matched ?

(A) Kalinga Award —Popularization of Science
(B) David Cohen Award -Literature
(C) Borlaug Award =Agriculture
(D) Pulitzer Prize—Progress in religion

Answer.D

5. Which one of the following parts
of Mentha possesses maximum
oil percentage ?

(A) Root
(B) Stem
(C) Leaf
(D) Flower

Answer.C

6. Balance of Payment includes-

(A) Visible Trade
(B) Invisible Trade
(C) Debts
(D) All the above

Answer.D

7. Now, packaging has assumed
importance because-

(A) It provides protection to
products
(B) It makes products attractive
(C) It increases credibility of the
product
(D) lt provides all the above

Answer.D

8. The Bank rate is the rate at
which-

(A) A bank lends to the public
(B) The RBI lends to the public
(C) The RBI gives credit to the
commercial banks
(D) The Government of India
lends to other countries

Answer.C

9. ‘Nitrogen use efficiency’ in crop
production may be enhanced
by-

(A) Split application of fertilizer
(B) Use of nitrogen inhibitors
(C) Use of slow release fertilizers
(D) All the above

Answer.D

10. Research and development of
farm tools and machinery are
being carried out by Central
Institute of Agriculture Engineer-
ing which is located at-

(A) Pant Nagar
(B) Bhopal
(C) New Delhi
(D) Ranchi

Answer.B

11, The National Agriculture Inno-
vation Project is being imple-
mented by ICAR with credit
assistance from World Bank, It
has got how many components ?

(A) Only one component `
(B) Two components
(C) Three components
(D) Four components

Answer.D

12. Rajiv Gandhi Environment
Award is given four outstanding
contribution to-

(A) Afforestation and conservation of waste land
(B) Neat technology and development
(C) Wildlife conservation
(D) Writing of Hindi books on
Environment

Answer.B

13. Given below are two state-
ments- _
Assertion (A) : Natural vegeta-
tion is the true index of climate.
Reason (R) : Water-loving plants
are found in moist climate.
In the context of the above,
which one of the following is
correct
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation
of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but
(R) is not the V correct
explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.A

14. In October 2009, a decision has
been taken to shift the wholesale
Price Index base year from 1993-
94 to- _

(A) 2001-2002
(B) 2002-2003
(C) 2003-2004
(D) ’2004-2005

Answer.D

15. Which of the following condi-
tions indicate the impact of
global warming ?
1. Melting of glaciers. 1
2. Rise in sea level.
3. Changes in weather condi-
tions
4. Rise in global temperature.
Select the correct answer from
the codes given below-

Codes
(A) 1 and 2 . ° 1
(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) All the four

Answer.D

16. Tree cover is maximum in-

(A) East Deccan 1;
(B) Northern Plains
(C) West Coast
(D) East Coast

Answer.C

17. As per 2001 Census arrange the
following States / Union Territo-
ries in descending order of popu-
lation—

(A) Chandigarh – Puducherry -
Sikkim • Mizoram
(B) Chandigarh — Puducherry -
Mizorarn – Sikkim
(C) Puducherry – Chandigarh •
Mizoram — Sikkim
(D) Puducherry – Chandigarh —
Sikkim- Mizoram

Answer.C

18. Arrange the following States in
the descending order of literacy
as per Census Report of 2001 and
select the correct answer from
the codes given at the end-
1. Kerala
2. Manipur
3. Tamil Nadu
4. Himachal Pradesh

Codes :
(A) 1, 4, 3, 2
(B) 4, 1, 3, 2
(C) 2, 4, 1, 3
(D) 1, 2, 4, 3

Answer.A

19. Which of the following state-
ments about Radioactive pollu-
tion are correct?
1. It causes hereditary change
in the animals.
2. It causes disbalance among
different minerals in the soil.
3. It hinders blood circulation.
4. It causes carcinogenesis.
Select the correct answer from
the codes given below—

Codes :

(A) 1 and 2
(B) 1 and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 2, 3 and 4

Answer.C

20. Which one of the following years
is known as the ’Year of the
Great Divide’ with regard to
population, after which there has
been a continuous and rapid
growth in India’s population 7

(A) 1911
(B) 1921
(C) 1941
(D) 1951

Answer.B

21. Among the following 4 cities
(Principal Corporation) which
one had the least population as
per 2001 census—

(A) Kanpur
(B) Lucknow
(C) Agra
(D) Varanasi

Answer.D

22. Which of the following condi-
tions determine an area as urban
as given in the Census Report of
2001 ?
1. Its minimum population
will have to be 5,000.
2. The minimum percentage of
its working male popula-
tion, engaged in non-agri-
cultural work, will have to
be 75.
3. The density of its popula-
tion will have to be at least
400 persons for sq. km.
4. lt will have to have a mi.ni-
mum area of 10 sq. km.
Select the correct answer from
the codes given below—

Codes :
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) All the four

Answer.B

23. The percentage of urban popula-
tion in India according to Census
2001, is-

(A) 20.8
(B) 25.7
(C) 27.3
(D) 27.8

Answer.D

24. Which one of the following
Union Territories in India has the
sex ratio (number of females per
1000 males) above 1000 ?

(A) Puducherry
(B) Delhi
(C) Chandigarh
(D) Lakshadweep

Answer.A

25. Given below are two state-
ments—-
Assertion (A) : The dividing line
between village and town begins
to be passed with the presence of
traders and manufacturers.
Reason (R) : The traders and
manufacturers wholly depend on
village resources.
In the context of the above, which
one of the following is correct 7

(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation
of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but
(R) is not the correct
explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.D

26. Match List-I with List—H and
select the correct answer by using
the codes given below the lists—
List•I
(Urban/Rural Unit)
(a) jhansi
(b) Machhali Shahar
(c) Tundla
(d) Saifai
List-II
(Local Govt, Institution)
1. Nagar Palika Parishad
2. Kshetra Sarniti
3. Nagar Panchayat
4. Nagar Nigam

Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 13
(B) 4 3 1 2
(C) 2 3 1 4
(D) 3 4 2 1

Answer.B

27. Match List—l with List-H and
select the correct answer by using
the codes given below the lists~ 1;
List-I
(Feature)
(a) Most Urbanised State
(b) State having largest urban
population
(c) Most densely populated
_ State
(d) Least densely populated
State
List-II
(State) 1
1. Delhi
2. Arunachal Pradesh
3. Maharashtra
4. Tamil Nadu

Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 4 3 2 1
(C) 3 2 1 4
(D) 4 V 3 1 2

Answer.D

28. The World’s most active Volcano
is-

(A) Cotopaxi
(B) Fujiyarna
(C) Kilaueu
(D) Vesuvius

Answer.A

29. Which one of the following countries is credited with the establishment of ‘Uranium city’ ?

(A) Australia
(B) Canada
(C) Russia
(D) U.S.A.

Answer.B

30. Which of the following are cold
ocean currents ?
1. Hurnbolt current
2. Brazil current
3. Oyashio current
4. Canary current.
Select the correct answer from
the codes given below?

Codes:C
(A) 1and2
(B) 2and3
(C) 1, 3 and 4
(D) 2, 3 and 4

Answer.C

31. Which of the following rivers has
the largest catchment area ?

(A) Narmada
(B) Mahanadi
(C) Godavari
(D) Krishna

Answer.A

32. Which one of the following is a
warm ocean current ?

(A) East Australian current
(B) West Australian current
(C) Benguela current
(D) Peru current

Answer.D

33. Which of the following countries
are landlocked countries ?

1. Afghanistan
2. Hungary
3. Malaysia
4, Switzerland.
Select the correct answer from 1
the codes given below-

Codes:
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) 1, 2 and 4

Answer.A

34. Which is the highest peak in
Andaman and Nicobar Islands ?

(A) Saddle Peak 1
(B) Mount Thuiller
(C) Mount Diavolo
(D) Mount Koyale

Answer.C

35. The State having the highest
rainfall by North-East Monsoon •
is-

(A) Assam
(B) West Bengal
(C) TamilNadu
(D) Orissa

Answer.C

36, Which one of the following
places gets the least rainfall ?

(A) Bikaner
(B) Leh
(C) ]odhpur
(D) Iaisalmer

Answer.B

37. In which State of India, Fulhar
Lake is situated ?

(A) Madhya Pradesh
(B) Uttarakhand
(C) Uttar Pradesh
(D) Bihar _

Answer.C

38. Among the SAARC countries the
most densely populated country is-

(A) Bangladesh
(B) India
(C) Pakistan
(D) Maldives

Answer.A

39. Match List-I with List-Il and
select the correct answer by
using the codes given below the
lists-

List-I
(Tribe)

(a) Eskimos
(b) Masais
(c) Bedouins
(d) Bushman
List-II
(Country)
1. Botswana 2. Saudi Arabia
3. Canada 4. Kenya

Codes:
(a) (b) (c)(td)
(A) 1 2 3 4
(B) 4 3 2 1
(C) 3 4 2 1
(D) 2 4 1 3

Answer.C

40. Which one of the following
waterfalls in India has the most
height ?

(A) Barchipani Falls
(B) log Falls
(C) Meenmutty Falls
(D) Kunchikal Falls

Answer.D

41. On which one of the following
rivers is located Indo-Pak
Bagalihar Project ?

(A) Sudej
(B) Ihelurn
(C) Beas
(D) Chenab

Answer.D

42. Arrange the following Indian
States in a chronological order,
according to their formation, and
select the correct answer by using
the codes given at the end-
1. Chhattisgarh
2. Arunachal Pradesh
3. ]’harkhand
4. Sikkim. »

Codes:
(A) 4, 1, 3, 2
(B) 4, 2, 1, 3
(C) 3, 2, 1, 4
(D) 1, 4, 2, 3

Answer.B

43. About 30 per cent of 1ndia’s area
lies in the three States of-

(A) Rajasthan, Uttar Pradesh
and Andhra Pradesh
(B) Madhya Pradesh, Andhra
Pradesh and Gujarat
(C) Rajasthan, Madhya Pradesh
and Maharashtra
(D) Maharashtra, Andhra
Pradesh and Uttar Pradesh

Answer.C

44. Consider the following state-
ments and state which one of
them is correct ?

(A) L’Aquila is a famous castle
in Romania
(B) L’Aquila is the famous
beach in France on the shores of
Mediterranean sea
(C) L’Aquila is a famous castle
in France
(D) L’Aquila is a place in Italy

Answer.D

45. About one-third of India’s cattle
population is found in three
States. They are-

(A) Bihar, Maharashtra and
Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh, West
Bengal and Uttar Pradesh
(C) Punjab, Orissa and Rajasthan
(D) Andhra Pradesh, Karnataka
and Rajasthan

Answer.B

46. The recently appointed Chief
of the Nepal Army (August-
September 2009) belongs to the-

(A) Erstwhile royal family
(B) Privileged elite classes
(C) Indigenous tribes
(D) Maoists party

Answer.C

47. A ship caught in August 2009 in
the eastern territorial waters of
India, plying without persuation,
belonged t0—

(A) China
(B) North Korea
(C) South Korea
(D) Thailand

Answer.B

48. The largest tribal group of India
is–

(A) Bhils
(B) Gonds
(C) Santhals
(D) Tharus

Answer.B

49. Which of the following tribes of
India practise polyandry ?

1. Gonds
2. Nagas
3. Iaunsaris
4. Todas.

Select the correct answer from
the codes given below—

Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3and 4
(D) 1 and 4

Answer.C

50. Match List-I with List-Il and
select the correct answer from
the codes given below the lists—
List•I
(Book)
(a) Main Ek Harfanmaula I
(b) Ihopri Se Rashtrapati E
Bhawan Tak

(c) The Idea of Justice
(d) Slumdog Millicmaixe
List•II
(Author)
1. Vikas Swamp
2. Amartya Sen
3. A. K. Hangal
4. Mahendra Kulshreshtha
5. Mahmud

Codes
(a) (b) (C) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 3 4 2 1
(C) 5 1 4 3
(D) 5 4 2 3

Answer.B

3 comments to Free online GK For Tamil Nadu Public Service Commision Exams TNPSC 2010

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>