General Knowledge Currernt Affairs, Latest GK Current Affairs GK « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

General Knowledge Currernt Affairs, Latest GK Current Affairs GK

General Knowledge Currernt Affairs, Latest GK Current Affairs GK
General Knowledge Today
General Knowledge,questions,answers

1. In testing the difference between two means) the null hypothesis

(A) There is no significant difference between two means
(B) There is significant difference between two means
(C) Both means are independent
(D) Both means are interdependent

Answer.C

2. The responsibility of the Company Secretary is—

(A) Statutory only
(B) Contractual only
(C) Only civil
(D) Statutory and Contractual
both

Answer.D

3. A Company Secretary is not authorised for-

(A) Directing, supervising and
controlling the departmental
activities
(B) Borrowing in the name of
company
(C) Filing representation on
behalf of the company
(D) Signing the documents that
need certification from the company

Answer.B

4. The appointment of Company Secretary is made by

(A) Government of India
(B) Board of Directors
(C) Shareholders
(D) Institute of Company
Secretaries ot India

Answer.B

5. Due to reduction of interest rate from 8% to 7~5% by bank, one
man got Rs. 600 less as compared to early annual receipts. The
amount deposited in the bank is-

(A) Rs. 1,00,000
(B) Rs. 1,50,000
(C) Rs. 1,20,000
(D) Rs. 2,00,000

Answer.C

6. A, B and C are partners in a business. A invested Rs. 10,000
for 5 months, B invested Rs. 20,000 for 3 months and C
invested Rs. 25,000 for 4 months. In the end business resulted in a
profit of Rs. 6,300. The share of partners will be as under~—

(A) A Rs. 2,000, B Rs. 1,300, C
Rs. 3,000
(B) A Rs. 1,500, B Rs. 1,800, C
Rs. 3,000
(C) A Rs. 3,000, B Rs. 1,500, C
Rs. 1,800
(D) A Rs. 1,800, B Rs. 1,500, C
Rs. 3,000

Answer.B

7. Net working capital means-

(A) Total of all current assets
(B) Total of all liquid assets
(C) Excess of current assets over
current liabilities
(D) Cash at bank + cash in hand

Answer.C

8. Which of the following is not E- commerce ?

(A) E~marketing
(B) Eebanking
(C) E-governance
(D) All of these

Answer.C

9. The functions of SEBI includes——

(A) Registration of market
players
(B) Regulation of primary and
secondary markets
(C) Protection of investors
(D) All of the above

Answer.D

10. Which ot the following statements is true

(A) Mutinational Corporations
come into existence as a result of
international Politics
(B) The volume of business of
Multinational Corporation in
India has widened after accept-
ing the new economic policy
encompassing liberalisation,
globalization and privatisation
(C) There are number of Multi-
national Corporations originated
and registered in India and
making business outside the
country
(D) All of the above

Answer.D

11. In a symmetrical distribution the
relationship of averages is—

(A) Mean is greater than Median is less than Mode
(B) Mean is greater than Median is less than Mode
(C) Mean = Median is less than Mode
(D) Could be anything

Answer.C

12. Which of the following statements does not hold true in the
case of ratio ?

(A) Ratio denotes the relation
between the same two quantities
(B) Ratio has a definite unit
(C) Ratio remains unchanged
on multiplying or dividing both i
qualities by a number
(D) Ratios can be expressed in
. traction also

Answer.B

13. In how many years will Rs. 9,000 become Rs. 10,890 at the rate of
6% simple interest ?

(A) 3 years
(B) 3 years 6 months
(C) 4 years
(D) 2 years

Answer.B

14. A sum of money placed at a compound interest doubles itself
in 5 years. In how many years will this amount become 16
times ?

(A) In 15 years
(B) In 40 years
(C) In 16 years
(D) In 20 years

Answer.D

15. Entrepreneurship is—

(A) An Art
(B) A Science
(C) A Profession
(D) All of these

Answer.D

16. On Stock Exchange the following are transacted—

(A) Only securities
(B) Only commodities
(C) Listed securities only
(D) Commercial papers

Answer.C

17. Multi-national Corporations—

(A) support the cause of
Swadeshi
(B) develop Swadeshi Move-
ment
(C) oppose Swadeshi Concept
(D) benefit Swadeshi Cause

Answer.C

18. Which of the following is not related with Business Environment ?

(A) International Economic
Environment
(B) ISO 14000
(C) Political Circumstances
(D) Economic Policies of the
Government

Answer.C

19. Which of the following terms is E—commerce ?

(A) B2B
(B) B2C
(C} C2C
(D) All of these

Answer.D

20. The application of computers in business has enhanced—

(A) Productivity of workers
(B) Profitability of organisation
(C) The promptness in disposal of work
(D) All of the above

Answer.D

21. Who is the Chairman of the Twelfth Finance Commission

(a) C, Rangarajan
(b) M.N. Vohra
(c) Birnal Jalan
(d) Vijay Kelkar

Answer.a

21. Which one of the following statements is not correct?

(a) India is the largest oil»seeds and
vegetable oil producing country in the
world
(b) India is the second largest exporter of
jute goods in the world
(c) India is the largest producer of silk in
the world
(d) India is the second largest producer of
three-wheeler motor vehicles in the
world

Answer.c

22. Match List I (Dynasty) with List Il
(King:/am) and select the correct answer
using the codes given below the lists
List I List II
(Dynasty) (Kingdom)
A. Chalukyas 1. Kanchipuram
B, Pallavas 2, Badami
C. Pandyas 3. Vengi
D. Satavahanas 4, Madurai

Codes :
(a) A B C D
2 1 4 3
(b) A B C D
2 4 1 3
(c) A B C D
3 4 1 2
(d) A B c D
3 1 4 2

Answer.a

23. The salaries and other emoluments of the Members of Parliament in India are decided by the

(a) President
(b) Prime Minister
(c) Ministry of Parliamentary Affairs
(d) Parliament itself

Answer.d

25. The youngest player who led India in Test Cricket is

(a) Sachin Tendulkar
(b) Azharuddin
(c) Nawab of Pataudi
(d) Kapil Dev

Answer.a

26. Match List I (Sports person) with List
ll (Sport) and select the correct answer
using the codes given below the lists:
List I List II
(Sportsperson) (Sport)
A. Sita Gossain 1. Basketball
B, Parminder Singh 2. Hockey
C. Ramesh Kumar 3. Volleyball
D. Amir Singh 4. Wrestling

Codes :
(a) A B c b
3 l 4 2
(b) A} B C D
3 4 l 2
(c) A B C D
2 4 1 3
(d) A B C .D
2 l 4 3

Answer.d

27. In human body, the role of bile salts in digestion is to

(a) act as coenzymes during the digestion
of carbohydrates
(b) emulsify fats and facilitate their
absorption
(c) aid in the break-up of proteins into
amino acids and their absorption
(d) stimulate the pancreas to release its
enzymes

Answer.b

28. ‘Ramacharita` written by Sandhyakara Nandi in twelfth century A.D. was the

(a) story of Lord Rama in a popular poetic
style in Oriya language
(b) first translation of Valmiki’s Rarnayana
into Telugu language
(c) story of a love affair between a rich
merchant of Pataliputra and a beautiful
courtesan
(d) story of conflict between the Kaivarta
peasants and a Pala prince

Answer.b

30. Energy in an electric coil is stored in the form of

(a) dielectric strength
(b) electrostatic strength
(c) heat
(d) magnetic field

Answer.d

31. ln which one of the following companies did the Government of lndia
transfer 51% of its equity together with management control in favour of M/s Sterlite Industries (India) Ltd. in the year 2001

(a) Bharat Aluminum Company Limited
(b) Hindustan Copper Limited
(c) Hindustan Zinc Limited
(d) National Aluminium Company Limited

Answer.a

32. The leading lady’s role in Mehboob Khan’s film ‘Mother India’ was played by

(a) Nargis
(b) Nutan
(c) Madhubala
(d) Meena Kurnari

Answer.a

33. The Constitutional Amendment that sought to dilute the right to property from the status of fundamental right to that of
legal right in India is

(a) 14th
(b) 15th
(c) 42nd
(d) 44th

Answer.d

34. Which one among the following countries is the latest member of WTO?

(a) China
(b) Malaysia
(c) Thailand
(d) Vietnam

Answer.a

35. The hormone progesterone in human female is produced by

(a) cervix
(b) corpus luteum
(c) inner layer of uterus
(d) oviduct

Answer.c

36. With reference to Indian Parliament, which one of the following statements is correct

(a) The resignation letter of the Lok Sabha
Speaker, when he resigns from his
office, is addressed to the President of
India
(b) The quorum to constitute a meeting
Of the Lok Sabha shall be one—tenth
of the total Members of the House,
while the quorum to constitute a
meeting of the Rajya Sahba shall be
one-twentieth of the total Members of
the House
(c) lf a person sits or votes as a Member
of either House of Parliament before
he makes oath or affirmation under
Article 99, he shall be liable in respect
of each day on which he sits or votes
to a penalty of five hundred rupees to
be recovered as a debt due to the
Union
(d) The Speaker of the Lok Sabha may be
removed from his office by a resolution
of the House passed by a two-thirds
majority of the House by giving him at
least one m0nth’s notice of the intention
to move the resolution:

Answer.c

37. Among the following countries, the only one to have about half of its area under cultivation is

(a) China
(b) India
(c) Japan
(d) USA

Answer.c

38. Consider the following statements

1. Beta particles emitted from a radioactive
substance are fast moving electrons.
2. X—rays are diffracted by crystals.
Which of these statements is fare correct ?

(a) l only
(b) 2 only
(c) Both l and 2
(d) Neither l nor 2

Answer.c

39. Which one of the following states is most developed as per the Human
Development Index 2001 of Planning Commission (of India)

(a) Gujarat
(b) Kerala
(c) Maharashtra
(d) Punjab

Answer.b

40. Which one of the following parts of the
plant is used for the extraction of opium?

(a) Capsules
(b) Flowers
(c) Leaves
(d) Roots

Answer.b

41. What is the contribution of Animal Husbandry Sector in the
agricultural growth

(A) 10%
(B) 12% —15%
(C) 7%-9%
(D) 5%

Answer.C

42. How many labourers are required to run a 30 cows milch herd ?

(A) 8
(B) 6
(C) 4
(D) 10

Answer.B

43. What is the availability of per day per capita milk in India
presently (2008-09) ?

(A) 229 gram
(B) 239 gram
(C) 219 gram
(D) 252 gram

Answer.D

44. Which place is occupied by India in egg production ?

(A) First
(B) Second
(C) Third
(D) Fourth

Answer.A

45. How much calories (cal) may be obtained from 100 gram chicken
egg

(A) 175 cal
(B) 180 cal
(C) 160 cal
(D) 130 cal

Answer.C

46. Main function of biofertilizer is–

(A) To increase chemical process
(B) To increase physiological process
(C) To increase biological process
(D) To increase photosynthesis process

Answer.C

47. How much tomato average production (q.) may be yield from
one hectare

(A) 100
(B) 105-150
(C) 250
(D) 160-275

Answer.D

48. Which type of soil is found near
the canal banks

(A) Acidic and alkaline
(B) Acidic
(C) Alkaline
(D) None of these

Answer.C

49. Which one is not biofertilizer

(A) Multiflex
(B) PSB
(C) Vermicompost
(D) NADEP

Answer.A

50. In which form is nitrogen absorbed by paddy under waterlogged condition

(A) NH4 ion
(B) Nitrate ion
(C) NO2 ion
(D) N2

Answer.B

2 comments to General Knowledge Currernt Affairs, Latest GK Current Affairs GK

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>