General Studies Question Bank GK Objective,Civil Services IAS India « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

General Studies Question Bank GK Objective,Civil Services IAS India

General Studies Question Bank GK Objective,Civil Services IAS India
general knowledge for general studies

general studies material

India Gk Objective type
Exam Practice papers

1. After delimitation, the largest
Lok Sabha Constituency in terms
of number of voters in U.P. is-
(A) Amethi (B) Unnao
(C) Lucknow (D) Baghpat
Answer :B

2. With reference to the Constitution of India, which one of the
following pairs is not correctly matched ?
(A) Forest —Concurrent list
(B) Stock Exchange —Concurrent list
(C) Post Office Saving Bank—Union list
(D) Public Health 4State list
Answer :B

3. According to the National
Human Right Commission Act,
1993, who amongst the following
can be its Chairman ?
(A) Any Serving Judge of the
Supreme Court
(B) Any Serving judge of the
High Court
(C) Only a retired Chief justice
of India
(D) Only a retired Chief Justice
of a High Court
Answer :C

4, Which one of the following Bills
must be passed by each House of
the Indian Parliament separately
by special majority 7
(A) Ordinary Bill
(B) Money Bill
(C) Finance Bill
(D) Constitution Amendment
Bill
Answer :D

5, What could be the maximum
time limit of ‘Zero Hour’ in the
Lok Sabha ?
(A) 30 minutes
(B) One hour •
(C) Indefinite period
(D) Two hours
Answer :B

6. Which one of the following
cannot be dissolved but can be
abolished ?
(A) Lok Sabha
(B) Rajya Sabha
(C) State Legislative Assemblies
(D) State Legislative Councils
Answer :B

7. The nomenclature of the Executive Head of the Government of
Jammu and Kashmir was changed from Sadar-i-Riyasat to
Governor in 1965 by——
(A) a Lok Sabha Resolution
(B) the Executive Order of the
President
(C) the 6th Amendment in the
State Constitution of] 8: K
(D) the State Government under
Article 371
Answer :C

8. Match the following : `
List-I
(a) Fundamental Duties
(b) Parliament can amend
Fundamental Rights
(c) Doctrine of Basic Features
(d) Prohibition of traffic in
Human beings
List-II
1. Minerva Mills Case
2. Article 23 of the Constitution
3. 42nd Amendment of the
Constitution
4. Keshvanand Bharti case
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 4 3 2 1
(C) 2 1 4 3
(D) 1 2 3 4
Answer :A

9. Which of the following High
Courts has the largest number of
Benches ?
(A) Kolkata High Court
(B) Madhya Pradesh High
Court
(C) Bombay High Court
(D) Guwahati High Court
Answer :D

10. The minimum age limit for
casting vote in Lok Sabha and
State Vidhan Sabha elections was
lowered down from 21 years to
18 years by—-
(A) 44th Amendment of the
Constitution
(B) 52nd Amendment of the
Constitution
(C) 61st Amendment of the
Constitution
(D) 72nd Amendment of the
Constitution
Answer :C

11. “He represents the nation but
does not lead the nation”, This
dictum applies on whom of the
following ?
(A) Speaker of the Lok Sabha
(B) President
(C) Prime Minister
(D) Chief Justice of India
Answer :B

12. How much time the Constituent
Assembly took to frame the
Constitution of India 7
(A) 2 years 11 months 18 days
(B) 2 years 7 months 23 days
(C) 3 years 4 months 14 days
(D) 3 years 11 months 5 days
Answer :A

13. Procedure for creation of •
Legislative Council in States has
been described in which Article
of the Constitution ?
(A) Article 368
(B) Article 69
(C) Article 269
(D) Article 169
Answer :D

14, The proposal relating to dismissal oF the Vice President can
be presented in-
(A) Any House of the Parliament
(B) Rajya Sabha
(C) The Lok Sabha
(D) None of the above
Answer :B

15. ’The Directive Principles of State
Policy is a cheque which is paid
on Bank’s Convenience} Who
told it ,
(A) B. R. Arnbedkar
(B) K. M. Munshi
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) K. T. Seth
Answer :A

16. When the Supreme Court issues
a writ to a person or to an
institution to perform its duty, it
is called—
(A) Certiorari
(B) Mandarnus
(C) Quo Warranto
(D) Habeas Corpus
Answer :B

17. Which one of the following has
the power to initiate the Motion
of Impeachment of the President
of India _
(A) Both the Houses of the
Parliament
(B) Lok Sabha _
(C) Rajya Sabha
(D) Speaker of the Lok Sabha
Answer :A

18. Lok Ayukta of Uttar Pradesh
submits his reports to the-
(A) Chief Minister
(B) Chief justice of the High
Court
(C) Governor
(D) Speaker of the Legislative
Assembly
Answer :C

19. The Constitution authorises the
President to make provisions for
discharge of duties of Governor
in extraordinary circumstances
under the*
(A) Article 160
(B) Article 162
(C) Article 165
(D) Article 310
Answer :A

20. Who of the following moved the
’Objective Resolution’ in the
Constituent Assembly ?
(A) Dr. B. R. Ambedkar
(B) Pt. Jawahar Lal Nehru
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Dr. C. D. Deshmukh
Answer :B

21. Which one of the following is not
the main jurisdiction of the High
Court of a State Y
(A) Advisory jurisdiction
(B) Original jurisdiction
` (C) Supervisory jurisdiction
(D) Appellate jurisdiction
Answer :A

22. -Which of the following is correctly matched
(A) Part-II of the Constitution —Fundamental Rights
(B) Part-III of the Constitution-Citizenship
(C) Part—IVA of the Constitution —Fundamental duties
(D) Part-V of the Constitution—Principle of the State Policy
Answer :C

23. Which of the Constitutional Pro-
vision lays down that taxes can
neither be levied nor collected
without the authority of law ?
(A) Article 265
(B) Article 266
(C) Article 300
(D) Article 368
Answer :A

24. Which one of the following is not
a constitutional prerogative of
the President of India ?
(A) Returning an ordinary bill
for reconsideration
(B) Returning a financial bill for
reconsideration
(C) Dissolving the Lok Sabha
(D) Appointing the Prime
Minister
Answer :B

25. Which one of the following is not
a constitutional body 7
(A) The Human Rights Com—
mission
(B) Finance Commission of a
State
(C) The Lok Sabha Secretariat
(D) Finance Commission at the
Centre
Answer :A

26, ln the General Election 2009,
election for 543 Lok Sabha
Constituencies were held. Out of
these, how many Lok Sabha
Constituencies are from the
States
(A) 525 (B) 528
(C) 530 (D) 532 •
Answer :C

27, Under which of the following
circumstances, can the President
declare an emergency ?
1, External aggression
2. Internal disturbances
3. Failure of the constitutional
machinery in States
4. Financial crisis _.
Choose the correct Answer : from
the code given below :
(A) 1, 2 and 3 (B) 1, 3 and 4
(C) 2, 3 and-l (D) 1, 2 and 4
Answer :D

28. Which one of the following is not
a Fundamental Duty ?
(A) To respect the National
Anthem
(B) To safeguard public property
(C) To protect monuments and
places of public importance
(D) To protect and improve the
natural environment
Answer :C

29. Given below are two statements z
Assertion (A) : The President is
the part of the Parliament.
Reason (R) : A Bill passed by the
two Houses of Parliament cannot
become law without the assent of
the President.
ln the context of the above, which
one of the following is correct ?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A) •
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Answer :A

30. Which of the following are the
Financial Committees of Parliament in India ?
1. Public Account Committee
2. Estimate Committee
3, Committee on Public Under-takings
Select the correct Answer : from
the code given below :
(A) 1 only (B) 1 and 2
(C) 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Answer :D

31. Which among the following is an
asset for a Commercial Bank ?
(A) Credit to farmers
(B) Deposits of public
(C) Borrowings from R.B.l.
(D) Demand deposits of industries
Answer :C

32. What is the theme of the Eleventh
Five Year Plan for education
sector ?
(A) Education for all
(B) Education with Sports
(C) Compulsory elementary
education
(D) Vocationalisation of education ,
Answer :C

33. ’Eco1ogy is permanent economy
is the slogan of which movement
(A) Appiko Movement
(B) Narmada Bachao Andolan
(C) Chipko Movement
(D) None of the above
Answer :C

34. The licensing policy for the
industries drew strength from—-
(A) Industrial Policy Resolution 1948
(B) Industrial Policy Resolution 1956
(C) Congress Party Resolution of establishing socialistic pattern of society
(D) Industries Act 1951
Answer :D

35. Consider the following sources
of Revenue of the Panchayats-—
1., Local Authority Grant by
Finance Commission
2; Assistance by Central Cooperative Banks
3. Allocations for centrally
sponsored schemes
4. NABARD
5. Allocation from State
Finance Commission
Of the above, the correct sources
of Finance for Panchayats would
be :
(A) 1, 2, 3 and 5
(B) only 1 and 2
(C) 1, 2 and 5
(D) 1, 2, 4 and 5
Answer :A

36. Who wrote a book describing the
theory of economic drain of India
during British rule ?
(A) Lala Lajpat Rai
(B) Mahatma Gandhi
(C) Pt. Iawahar Lal Nehru
(D) Dadabhai Naoroji
Answer :D

37. The extent of money transfer to
the States out of sharable pool of
Tax Collection according to the
12th Finance Commission has
been fixed at-
(A) 29-0 percent
(B) 29-5 percent
(C) 30-5 percent
(D) 32-0 percent
Answer :C

38, ln India, Foreign Investment
Promotion Board now works
under-
(A) Reserve Bank of India
(B) Ministry of External Affairs
(C) Ministry of Commerce
(D) Ministry of Finance
Answer :D

39. In India, between 2001 to 2005,
growth rate of which sector has
consistently increased 7
(A) Agriculture
(B) industry
(C) Services
(D) None of the above
Answer :C

40. Name the Indian Economist who
won the Leontif Award 2009.
Earlier this award had been won
by persons such as ]. K. Galbraith,
Amartya Sen and others-
(A) Dr. Manmohan Singh
(B) Shanta Sinha
(C) Shankar Acharya
(D) Bina Agarwal
Answer :D

41, With what subject is Raghuram
Rajan Committee connected ?
(A) Austerity in Government
Expenditure
(B) Financial Sector Reforms
(C) Export-Import Balance
(D) Rising Prices •

Answer :B

42. In the year 2006-2007, the share
of nuclear energy generated in
India in the total energy gene-
rated was-
(A) Less than 3 percent
(B) Between 3 and 4 percent
(C) Between 4 and 6 percent
(D) Between 6 and 8 percent
Answer :A

43. ln which Five Year Plan, Economic Development rate was
maximum ?
(A) First Five Year Plan
(B) Sixth Five Year Plan
(C) Tenth Five Year Plan
(D) Fourth Five Year Plan
Answer :C

44, A commercial deal christened
’Peace Pipeline’ has been signed
recently in the first half of 2009,
Identify the pipeline from the
following list——
(A) Russia to Europe
(B) Azerbaijan to Turkey
(C) Myanmar to China
(D) None of the above
Answer :D

45. ln which one of the year ’Rolling
Plan’ was in operation in India 7
(A) 1968-69 (B) 1978-79
(C) 1988-89 (D) 1990-91
Answer :B

46. In relation to the previous year
growth rate in exports from the
functioning of Special Economic
Zones was highest in which
year?
(A) 2004-05 (B) 2005-06
(C) 2006-07 (D) 2007-08
AnawerA

47. The targeted annual growth rate
of agricultural production in
India in the 11th Plan is–
(A) 5 per cent (B) 4 per cent
(C) 2 per cent (D) 3 per cent
Answer :B

48. Which State is the largest producer of ’Tobacc0’ in India ?
(A) Karnataka
(B) Maharashtra
(C) Uttar Pradesh
(D) Tamil Nadu
Answer :A

49. The Government of India has
recently acquired the RBI/s stake

(A) NABARD
(B) State Bank of India
(C) Housing Finance Corporation
(D) IDBI
Answer :B

50. Free trade zone is one——
(A) Where trade is done without
restriction
(B) Where any entrepreneur is
free to start industries
(C) Where infrastructural facilities are provided free to entrepreneurs by the government
(D) Where industries are free
from excise duties and produce
for exports
Answer :A

5 comments to General Studies Question Bank GK Objective,Civil Services IAS India

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>