Geography MCQ Solved questions for Combined Defence Services Examination CDS « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Geography MCQ Solved questions for Combined Defence Services Examination CDS

Geography MCQ Solved questions for Combined Defence Services Examination CDS
Online CDS Test Questions
Free Online Question on geography
MCQ Solved geography Quiz

l. “Geography must serve the
cause of human welfare,” This
standpoint is represented by-

(A) The ecological school
(B) The locational school
(C) The traditional school
(D) The radical school

Answer.D

2. Which one of the following is
related to the origin of folded
mountains ?

(A) Accreting Plate Margin
(B) Consuming Plate Margin
(C) Conservative Plate Margin
(D) Intra-Plate area

Answer.B

3. Which one of the following is
associated with fault ?

(A) Hogback
(B) Strike valley
(C) Graben
(D) Anticlinorium

Answer.C

4. Which of the following is the
basis for The Airy’s Theory of
lsostasy ?

(A) Law of floatation
(B) Law of compensation
(C) Principle of varying density
(D) Principle of uniform depth

Answer.A

5. Geography was characterized by
‘dualism’ during-

(A) Classical (Romantic) Period
(B) Renaissance Period
(C) Post Darwinian Period
(D) Modern Period (Post World
War II)

Answer.B

6. Study the following statements
and select the correct answer
from the codes given below-
I, Dust particles promote scattering but obstruct reflection
of solar energy in the atmosphere.
Il. Dust particles help in the
process of condensation,
III. Dust particles are responsible for stability of the
atmosphere.
IV. Dust particles are responsible for causing blue colour of the sky.

Codes;
(A) I and II are true
(B) II and III are true
(C) III and IV are true
(D) II and IV are true

Answer.D

7. Which one of the following racial
groups is identified by external
features like wavy hair, brown to
white skin colour and medium to
high stature ?

(A) Caucasoid
(B) Negroid
(C) Mongoloicl
(D) Negrito

Answer.A

8. Match List~I with List-II and
select the correct answer from
the codes-
List-I _ List-II
(Em) (Period)
(a) Palaeozoic 1. jurassic
(b) Mesozoic 2, Archaean
(c) Pre-cambrian 3. Neocene
(d) Cainozoic 4, Silurian

Codes:
(a) (b) (C) (d)
(A) 1 4 2 3
(B) 4 1 2 3
(C) 1 4 3 2
(D) 4 1 3 2

Answer.B

9. The concept of ’Geography as the
study of the relations between
man and environment’ was
advocated by-
(A) H. H. Barrows
(B) Friedrich Ratzel
(C) ]. Clarke
(D) Richard Hartshorne

Answer.B

10. Tafoni landforms are found in~

(A) Polar areas
(B) Desert areas
(C) Monsoon areas
(D) Mediterranean areas

Answer.B

11. Isogonics lines are drawn joining
the places having—

(A) Equal air pressure
(B) Equal salinity of sea water
(C) Equal magnetic declination
(D) Equal temperature

Answer.C

12. Match List•l with List-II and
select the correct answer from
the code—
List-I

(a) Equatorial Domes
(b) Transgression Sea
(c) Level of no strain
(d) Rising column
List-II
1. Thermal Contraction Theory
2. Convectional Current Theory
3. Sliding Continent Theory
4. Radioactivity Theory

Codes :
(a) (b) (C) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 4 3 2 1
(C) 1 3 2 4
(D) 3 4 1 2

Answer.D

13. Which one of the following is the
landform of Karst Region ?
.
(A) Ramp Valley
(B) Hanging Valley
(C) Zeugen .
(D) Blind Valley

Answer.D

14. Which one of the following is
known as ’thunder cloud’

(A) Cirro – cumulus cloud
(B) Cirro — stratus cloud
(C) Curnulo – nitnbus cloud
(D) Strato — cumulus cloud

Answer.C

15. Study the following statements
and select the correct answer
from the codes-

l. The average density of the
rocks of lower crust is 3.
II. There is gradual increase in
the velocity of the seismic
waves at the base of the
lower crust.
III. The mantle core boundary is
determined by the Mohodiscontinuity.
IV. The outer core of the earth is
in molten form :

Codes :
(A) I and H are correct
(B) II and IH are correct
(C) III and IV are correct
(D) I and IV are correct

Answer.D

16. Which one of me following
soils is found in the coniferous
forests ?

(A) Podsol (B) Latozol
(C) Chestnut (D) Chernozem

Answer.A

17. Which one of the following
climates results due to the
seasonal shifting of the planetary
pressure belts and winds ?

(A) Equilateral climate
(B) Desert climate
(C) West European climate
(D) Mediterranean climate

Answer.D

18. Which one of the following is a
correct statement ?

(A) Antecedent streams are
adjusted to geological structure
(B) Antecedent streams are
sequent streams
(C) Antecedent streams are
insequent streams
(D) Antecedent streams are
consequent streams

Answer.C

19. Daly’s ’Glacial Control Theory’
explainsi

(A) The origin of atolls
(B) The origin of pingos
(C) The origin of patterned ground
(D) The sea level changes

Answer.A

20. Quarzite is formed by the metamorphosis of—

(A) Sandstone (B) Lime stone
(C) Hematite (D) Granite

Answer.A

21. Consider the following statements and select the correct
answer from the codes.
Assertion (A) : Arunachal
Pradesh has vast potential of
hydropower production.
Reason (R) : Arunachal Pradesh
receives more rainfall.

Codes
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true

Answer.C

22. There will be greater probability of ’River capture’ when-

(A) The base level will rise
(B) The base level will fall
(C) There is uniform gradient on both sides of die water divide
(D) There is sharp difference in the gradient on both sides of the water divide

Answer.D

23. Which one of the following statements is associated with prevalence of air transportation
in Indonesia is not correct

(A) Air transport is more popular
(B) Most surface transport is not well developed
(C) Most of the people are engaged in industry and trade
(D) Flowers are exported by air transport

Answer.D

24. The first attempt to divide world into natural regions was made by-

(A) A. Hettner
(B) A. O. Herbertson
(C) Vidal-de-la-Blache
(D) Carl Sauer

Answer.B

25. Who of the following gave the dictum of Place —> Work —> Folk

(A) Alexander Von Humboldt
(B) Carl Ritter
(C) E. Recluse
(D) Fredric Le Play

Answer.D

26. Which of the following does not figure in the population policy, declared by the Govt. of India ?

(A) To attain population stability by 2045
(B) To deprive any couple producing more than two children from all Govt. facilities / concessions
(C) To fulfill the demand for contraceptives
(D) To pay fixed cash to the couple, belonging to the scheduled castes on the birth of a baby

Answer.D

27. ’Any kind of relationship cannot make the subject-matter of Geography This view was given by-

(A) F. Ratzel
(B) ]. Brunhes
(C) A. Hettner
(D) A. ]. Herbertson

Answer.A

28. The book ’A Hundred Years of
Geography’ is authored by-

(A) W. Bunge
(B) R. Hartshorne
(C) D. Harvey
(D) T. W. Freeman

Answer.D

29. Consider the following statements and select the correct answer using codes given below-
Assertion (A) : The long profile of a graded river is a profile of equilibrium.
Reason (R) The transporting capacity of a river is the function of channel gradient.

Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.A

30. Who amongst the following used hair texture to classify world races in five major categories ?

(A) A. L. Kroeber
(B) Bluernen Basve
(C) T. Huxley
(D) Von Eickstedt

Answer.C

31. The principle of Activity in Human Geography was introduced by-

(A) ]. Brunhes
(B) F. Ratzel
(C) Vidal de La Blache
(D) R. Hartshorne

Answer.A

32. Who amongst the following geographers first used the term ’Prag1natic Possibilism’ ?

(A) C. Ritter (B) G. Tatham
(C) ]. Brunhes (D) G. Taylor

Answer.B

33. During the 20th century the highest growth rate in population was observed in—

(A) Africa
(B) Latin America
(C) Asia
(D) Oceania

Answer.A

34. Match List—I with List—Il and
select the correct answer from
the codes—
List-I List-II
(Tribe) (Habitat)
(a) Bushman 1. Greenland
(b) Boro 2. CongoBasin
(c) Pygmy 3. AmazonBasin
(d) Eskimo 4. Kalahari

Codes
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 4 3 2 1
(D) 4 2 3 1

Answer.C

35. Who amongst the following
developed the model of ’Locational Triangle’ ?-

(A) Walter Christaller
(B) Ma> (C) August Loseh
(D) Alfred Weber

Answer.D

36. The concept of ’Growth Pole’ was propounded by-

(A) ]. R. Lanson
(B) G.Myrdal
(C) A. R. Kuklinski
(D) F. Perroux

Answer.D

37. Which one of the following is correctly matched

(A) Pampas — Paraguay
(B) Prairies – Canada
(C) Steppes – Poland
(D) Downs – South Africa

Answer.B

38. Cement industry is generally located near the—

(A) Source of raw material
(B) Market
(C) Source of labour
(D) Source of power

Answer.A

39. Wh0 among the following is associated with the concept of ’areal functional organization’

(A) A. K. Philbrick
(B) F. K. Schaefer
(C) E. W. Zimmerman
(D) R. O. Buchanan

Answer.A

40. Which one of the following does not connote dualism in Geography ?

(A) Systematic and Regional Geography
(B) Physical and Human Geography
(C) Human and Economic Geography
(D) Classical and Radical Geography

Answer.C

41. Which one of the following is not
related to the Darwin’s Theory of
the Origin of Species ?

(A) Abrupt speciation
(B) Adaptation
(C) Natural selection
(D) Survival of the fittest

Answer.A

42. Consider the following state—
ments and give the correct
answer from the codes given
below-

Assertion (A) : The ozone layer
protects the earth from becoming
very hot.
Reason (R): The ozone layer
filters the solar radiation.

Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation
of (A) -
(B) Both (A) and (R) are true,
but (R) is not the correct
explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.A

43. Consider the following statements and select the correct
answer from the codes given
bel0w—~

Assertion (A) : Economic development leads to environmental
degradation.
Reason (R) : Conservation
implies optimum use of the
resources,

Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct \ explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true _

Answer.B

44, The concept of Biosphere was
initiated by—

(A) Alexander Von Humboldt
(B) Edward Suess
(C) G. Taylor
(D) E. C. Semple

Answer.A

45. The basic element of an eco-
system is-

(A) Bio-uniformity
(B) Bio-diversity
(C) Energy flow
(D) Energy loss

Answer.C

46. Consider the following state-
ments and select the correct
answer from the codes given
below—
Assertion (A) : Green plants con-
sume carbon dioxide for photo-
sysnthesis.
Reason (R) :D eforestalion causes
global warming.

Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and . (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.B

47. In which one of the following
diagrams the radii of the circles
is obtained with the help of the
scale of cube root ?

(A) Sphere diagram
(B) Circle diagram
(C) Ring diagram
(D) Wheel diagram

Answer.A

48. Which one of the following statements about sinusoidal projection is not true

(A) It is an equal-area projection
(B) The scale is correct on all the parallels
(C) The scale is correct on all the meridians
(D) The shape is distorted away
from the central meridian

Answer.C

49. Which one of the following is the
most suitable map projection for
showing the world distribution
of rice cultivation

(A) Bonne Projection
(B) Mercator Projection
(C) Mollweide Projection
(D) Simple Cylindrical Projection

Answer.C

50. If a map having me R, F. of
1 : 50,000 is reduced by 50%, the
R. F. of the new map will be—

(A) 1 :50,000 (B) 1 :10,000
(C) 1 :25,000 (D) 1 :1,00,000

Answer.D

1 comment to Geography MCQ Solved questions for Combined Defence Services Examination CDS

  • siraj

    Dear Sir/Madam
    I want mcqs of physical and human geography. Kindly send me mcqs of the said subjects as much as you can.

    Regards

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>