Geography Model Paper model question papers « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Geography Model Paper model question papers

Geography Model Paper model question papers
For UPSC EXAMS INDIA Geography Model Paper
Solved Online Geography model test Paper
Test Your GK on World Geography Knowledge through Objective MCQ

1. Which one of the following does
not come under primary activities ?

(A) Forestry
(B) Grazing
(C) Financial services
(D) Plantation farming

Answer.C

2. The International Map Projection
is the modified form of—

(A) Bonne Projection
(B) Polyconic Projection
(C) Simple conical Projection
(D) Sinusoidal Projection

Answer.B

3, The length of the equator is
correctly shown on-

(A) Mollweide Projection
(B) Gall’s Projection
(C) Polyconic Projection
(D) Sinusoidal Projection

Answer.D

4. The graph that shows the total
and its parts by a series of lines is
known as-

(A) Poly graph
(B) Hyther graph
(C) Band graph
(D) Bar graph

Answer.C

5. The highest density of population is found in-

(A) Bangladesh
(B) India
(C) Pakistan
(D) Sri Lanka

Answer.A

6. The Masai Tribe is-

(A) Pure agrarian
(B) Food gatherer
(C) Pastoral cultivator
(D) Hunter

Answer.C

7. Agricultural belt between Buenos
Aires and Rosario is known for–

(a) Corn (b) Cotton
(c) Alfalfa (d) Livestock
Select the correct answer from
the codes-

Codes :
(A) (a), (b) and (c) are correct
(B) (b), (c) and (d) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (a), (c) and (d) are correct

Answer.D

8. The tropical grasslands are found
between~—

(A) 5°-10° North and South
(B) 1(]°—15° North and South
(C) 10°—25° North and South
(D) 20°—40° North and South

Answer.C

9, Which one of the following
rivers crosses the Equator twice ?

(A) Amazon (B) Zaire
(C) Nile (D) Zambezi

Answer.B

10. Match List-I with List~1I and
select the correct answer from
the codes given below-
List—I
(Region)
(a) Bangladesh
(b) California
(c) Siberia
(d) West Australia
List-II
(Climate) •
1. Mediterranean
2, Cold Temperate
3. Hot Desert
4, Tropical Monsoon

Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 4 1 2 3
(C) 4 3 2 1
(D) 1 3 4 2

Answer.B

11. japan has become the leading
industrial nation of the world
because—

(A) She has plenty of mineral
resources
(B) She possesses abundant
fossil fuel
(C) The industrial revolution
started there
(D) She possesses high technological capability

Answer.D

12. The Karaganda Basin is famous
for the mining of-

(A) Iron Ore (B) Bauxite
(C) Copper (D) Coal

Answer.D

13. Which one of he following
countries is the largest importer
of silk in the world ?

(A) Brazil (B) Italy
(C) lapan (D) China

Answer.A

14. The Livestock ranching and
maize production are well adjus-
ted in-

(A) Argentina
(B) Australia
(C) China
(D) United States of America

Answer.D

15. Match List-I with List—II and
select the correct answer from
the codes-
List—I List-II
(River) ( C i ty)
(a) Irrawaddy l. Bangkok
(b) Red River 2. Hanoi
(c) Menam 3. Yangon
(cl) Mekong 4. Vientiane

Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) l 2 3 4
(B) 3 2 1 4
(C) 2 1 3 4
(D) l 3 4 2

Answer.B

16. Ranchi Plateau is an example
of-

(A) True peneplain
(B) Incipient peneplain
(C) Down warped peneplain
(D) Uplifted peneplain

Answer.D

17. The Inter-Tropical Convergence
Zone during the South West
monsoon season in India shifts
towards the-

(A) West (B) East
(C) North (D) South

Answer.C

18. Consider the following state-
ments and select the correct
answer from the codes-
Assertion (A) : Plantation agri-
culture is highly developed in
South-East Asia.
Reason (R) : South East Asia
remained under the European
rule for long time.

Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.A

19. Which one of the following
States has the longest coast line ?

(A) Gujarat (B) Maharashtra
(C) Kerala (D) Tamil Nadu

Answer.A

20. The Atacarna Desert is located

(A) North Africa
(B) South America
(C) South West Asia _
(D) Australia

Answer.B

21. The flat topped terraces made of
fine silt i.n the Kashmir Valley are
known as-

(A) Doon (B) Duar
(C) Karewa (D) Char

Answer.C

22. Which one of the following ports
has been developed on a lagoon?

(A) Kochi
(B) Vishakhapatnani
(C) Mumbai
(D) Chennai

Answer.A

23. The ergograph was devised by-

(A) A, G, Ogilvie
(B) A. Geddes p
(C) A. H. Robinson
(D) F.].Monl

Answer.A

24. The scale of the degree Topo-
sheet of India is—

(A) 1/50000 (B) 1/100000
(O 1/250000 (D) 1/1000000

Answer.C

25, Consider the following state-
ments and select the correct
answer from the codes-
Assertion (A) : China has high
density of population in the river
valleys and east coast plain.
Reason (R) : Agriculture is the
main occupation of the Chinese
people.

Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation
of (A) _
(B) Both (A) and (R) are true,
but (R) is not the correct
explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.A

26, Which one of the following steel
plants is located in Chhattisgarh

(A) Bokaro (B) Durgapur
(C) Rourkela (D) Bhilai

Answer.D

27. Cirichona is found in the valleys of the-

(A) Aravalli (B) Nilgiris
(C) Satpuras (D) Siwaliks

Answer.B

28. Consider the following statements and select the correct
answer from the codes-
Assertion (A): In India high
intensity seismic belt lies in the
Himalayan region.
Reason (R) 1 In the Himalayan
region there are longitudinal
thrust zones.

Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation
of (A)
(B) Both (A) and (R) are true,
but (R) is not the correct
explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.A

29, Which one of the following rock
systems is the main source of
coal in India ?

(A) Gondwana
(B) Vindhyan
(C) Tertiary
(D) Cudappah

Answer.A

30. The climate of the Southern
Ganga plain in the Thornth~
waite's classification is denoted
by-

(A) AA’ r (B) BA' w
(C) CA' w (D) CB' w

Answer.D

31. Consider the following statements and select the correct
answer from the codes-
Assertion (A) : Existing drainage
pattern of North India is the
outcome of the disruption in the
Indo—Brah.ma river system.
Reason (R) : There has been
upliftment in the Potwar Plateau
and subsidence in the Malda Gap
area.

Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation
of (A)
(B) Both (A) and (R) are true,
but (R) is not the correct
explanation `of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.B

32, Ankaleshwar is famous for-

(A) Uranium
(B) Coal
(C) Petroleum
(D) Diamond

Answer.C

33. The core of die Great Himalaya
is made up of-

(A) Quaternary rocks
(B) Archaean rocks
(C) Dharwar rocks
(D) Gondwana rocks

Answer.B

34. Match List—I with List-H and
select the correct answer from
the codes-
List-I List-II
(a) Ox—Bow-Lake 1. Chilka
(b) Playa lake 2. Surha tal
(c) Crater lake 3. Lonar
(d) Lagoon 4. Sambhar

Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1
(B) 1 3 4 2
(C) 2 1 4 3
(D) 3 2 1 4

Answer.A

35. Match List-l with List—H and
select the correct answer from
the codes-
List-I List-II
(Project) (River)
(a) Almatti 1. Tapi
(b) Idukki 2. Ravi
(c) Ranjit sagar 3. Krishna
(d) Ukai 4. Periyar

Codes:
(a) (b) (C) (d)
(A) 3 4 2 1
(B) 4 3 2 1
(C) 1 2 3 4
(D) 2 1 4 3

Answer.A

36, Which one of the following
rivers is the outcome of faulting ?

(A) Kaveri (B) Mahanadi
(C) Narmada (D) Mahi

Answer.C

37. Which one of the following rock
formations is the richest in plant
fossils

(A) Cuddapah (B) Siwalik
(C) Vindhyan (D) Gondwana

Answer.A

38. Study the following statements
and select the correct answer
from the codes-

1. Regur soil is formed by the
weathering of granite,
2. Laterite soil is the typical soil
of Tropical areas charac»
terized with seasonal rainfall.
3. Red soil is rich in ferrous
oxide.
4. Mountain soil is thick and
mature soil.
Codes:

(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 3 and4 (D) 1 and4

Answer.B

39. The rains caused by thunder~
storms during summer season in
Karnataka are called—

(A) Garden shower
(B) KalBaisal (C) Cherry blossoms
(D) Mango showers

Answer.C

40. Match List-I with List-ll and
select the correct answer from
the codes-
List-I
(States)
(a) Uttarakhand
(b) Rajasthan
(c) Arunachal Pradesh
(d) Orissa
List—II
(National Park)
1. Narndhapa
2. Simlipal
3. Rajiv Gandhi National Park
4. Rajaji National Park

Codes:
(a) (b> (C) (d)
(A) 4 3 1 2
(B) 3 4 2 1 V
(C) 1 2 3 4
(D) 4 3 2 1

Answer.A

41. Match List-I and List-Il and select
the correct answer from the codes
given below-
List-I
(State)
(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) Uttar Pradesh
A (d) Rajasthan
‘ List-II
(Atomic Power Plant)
1. Rawatbhata
2, Narora
‘ 3. Kakrapar
4. Tarapur

Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 4 3 2 1
(C) 3 4 2 1
(D) 3 1 4 2

Answer.C

42. The bulk of rainfall along the
Corornandal coast is derived
from~

(A) The retreating Monsoon
Winds
(B) Seasonal shifting of trade
winds
(C) Depressions originating over
central Bay of Bengal
(D) North East Monsoon Winds

Answer.D

43. Match List-I with List-ll and
select the correct answer from the
codes-
List-I List-II
(a) Mineral oil 1. Jharkhand
(b) Gypsum 2. Kerala
(c) Rubber 3 Gujarat
(d) Bauxite 4. Rajasthan

Codes:
(a) (b) (C) (d)
(A) l 2 3 4
(B) 2 1 4 3
(C) 4 3 1 2
(D) 3 4 2 1

Answer.D

44. Consider the following statements and select the correct
answer from the codes-
Assertion (A) : During the winter
season Northern India experiences cold waves.
Reason (R) : Heavy snowfall
occurs in the Himalayas during
winter due to Western disturbances.

Codes 1
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation
of (A)
(B) Both (A) and (R) are true,
but (R) is not the correct
explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.A

45. Consider the following statements and select the correct
answer from the codes-

Assertion (A) : West Bengal has
the highest population density in
India.
Reason (R) : West Bengal is the
main rice producing State of
India.

Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
and (R) is the correct explanation
of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but
(R) is not the correct explanation
of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.B

46. The largest reserves of coal in
India are found in-

(A) Bihar
(B) Chhattisgarh
(C) lharkand
(D) Orissa

Answer.C

47. Consider the following statements about the causes of the
development of industries in
coastal Gujarat and select the
correct answer from the codes—
1. Advantage of an early start.
2. The growth of dairy industry in Gujarat has stimulated
the consumer market.
3. The availability of hard
working human labour.

Codes :
(A) l is correct
(B) 1 and 2 are correct
(C) 1 and 3 are correct
(D) 1, 2 and 3 are correct

Answer.D

48. Talcher coalfields lie in——

(A) Damodar Valley
(B) Son Valley
(C) Godavari Valley
(D) Mahanadi Valley

Answer.D

49. Which one of the following is the
correct order of States in terms of
population density as `per 2001
census ?

(A) West Bengal, Kerala, Bihar,
U. P.
(B) West Bengal, Bihar, Kerala,
U. P.
(C) Kerala, West Bengal, Bihar,
U. P.
(D) West Bengal, U. P., Bihar,
Kerala

Answer.B

50. Match List—l with List-ll and
select the correct answer from
the codes—

List-I
(a) Paper
(b) Silk
(c) Automobile
(d) Petroleum refining
List-II
1. Bangalore
2. Gurgaon
3, Iamnagar
4. Titagarh

Codes:
(a) (b) (C) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 3 1 2 4
(C) 4 1 2 3
(D) 1 2 4 3

Answer.C

2 comments to Geography Model Paper model question papers

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>