GK For IGNOU B Ed Entrance Exam 2010 « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

GK For IGNOU B Ed Entrance Exam 2010

GK For IGNOU B Ed Entrance Exam 2010
Free GK practice paper for IGNOU BEd Entrance Exam
Free online Solved papers For BEd Exams
Model test paper for All India B Ed Exams

1. How much is one barrel of oil
approximately ?

(A) 131 litres
(B) 159 litres
(C) 179 litres
(D) 201 litres

Answer.B

2. While lifting a bucket of water
from a well, we feel that the
bucket-

(A) Becomes heavier above the
surface of water
(B) Becomes lighter above the
surface of water
(C) Looses stability on coming
out of water
(D) Has gained mass on coming
out of water

Answer.A

3. Nutraceuticals are products
having-

(A) Nutrient vitamin and mine-
rals
(B) Nutrient protein and fatty
acids
(C) Nutritional and toxic effects
(D) Nutritional and medicinal
effects

Answer.D

4. The thermometer suitable to
measure 2000°C is-

(A) Gas thermometer
(B) Mercury thermometer
(C) Total radiation pyrometer
(D) Vapour pressure thermo-
meter

Answer.C

5. Given below are two state-
ments-

Assertion (A) : Lighting a candle
in space does not produce a
flame.
Reason (R) : A flame exists due
to the pull of gravity.

ln the context of above, which
one of the following is correct ?

(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation
of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but
(R) is not the correct expla-
nation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.C

6. A colour-blind man marries a
sr . normal woman. The features of
colour/blindness will appear in
his- /

(A) Sons
(B) Daughters
(C) Sons’ sons
(D) Daughters’ sons

Answer.D

7. A country has become the first
country in Asia by sending its
SELENI (Selenological and
Engineering Explorer) probe in
the orbit of Moon. The country to
win this laurel is-

(A) japan
(B) China
(C) India
(D) Pakistan

Answer.A

8. W’hen soggy biscuits are kept
inside the fridge for sometimi
they become crisp because- _

(A) Cooling releases extra mois•
ture
(B) Humidity inside the fridge
is low and extra moisture is
absorbed

(C) Humidity inside the fridge
is high and extra moisture is
absorbed
(D) Pressure inside the fridge is
high and helps in releasing extra
moisture

Answer.B

9. The best preserved pillar erected
by Ashoka is that of-

(A) Lauria-Nandangarh
(B) Sanchi
(C) Sarnath
(D) Kausambi

Answer.C

10. Reasons for the spread of
Buddhism included-
1. Simplicity of religion.
2. Special appeal for the down-
trodden.
3. Missionary spirit of the reli-
gion.
4. Use of local language.
5. Reinforcement of vedic
spirit by philosophers.
Select the correct answer from
the codes given below- `•

Codes :
(A) 1, Z and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2, 3 and 4
(D) 2, 3, 4 and 5

Answer.C

11. The rivers around which Indus
Valley Civilization existed were-
1. Indus 2. Chenab
3. Ihelum 4. Ganga
Select the correct answer from
the codes given below-
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) All the four

Answer.D

12. Given below are two state-
ments-
Assertion (A) Mohenjodaro and
Harappa cities are dead now.
Reason (R) : They were discov-
ered during excavations.
In the context ofthe above, which
one of the following is correct 7
(A) Both (A) and (R) are true
and (R) is the correct expla-
‘ nation of (A)
” (B) Both (A) and (R) are true, but
(R) is not the correct expla-
nation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.B

13. According to the Puranas, origi•
nal place of the rulers of lunar
dynasty was–

(A) Kashi
(B) Ayodhya
(C) Praiishthanpur
(D) Sravasii

Answer.C

14. Match List-I with List»H and
select the correct answer by using
the codes given below the lists-
List-I
(Act)
(a) Indian Councils Act, 1909
(b) Government of India Act,
1919
(c) Government of India Act,
1935
(d) Independence Act, 1947
List-II
(Largely based nn)
1. Mountbatten Plan
2. Simon Commission Report
and Ioint Select Committee
Recommendations
3. Montague—Che]msford
Reforms
4. Morley-Minto Reforms

Codes:
(a) (b) (c) (d
(A) 1 2 3 4
(B) 4 3 2 1
(C) 3 4 1 2
(D) 4 1 2 3

Answer.D

15. Which one of the following is the
correct sequence of persons who
occupied the office of the
President of India right from
beginning ?
(A) C. Rajagopalachari, Rajendra
Prasad, Zakit Hussain, V. V. Giri
(B) Rajendra Prasad, S. Radha-
krishnan, V. V. Giri, Zakir
Hussain
(C) C. Rajagopalachari, Rajendra
Prasad, S. Radhakrishnan,
Fakhruddin Ali Ahmad
(D) Rajendra Prasad, S. Radha~
krishnan, Zakir Hussain, V. V.
Giri

Answer.B

16. The earliest inscription on stone
were in which language 7

(A) Pali
(B) Sanskrit
(C) Prakrit
(D) Brahmi

Answer.C

17. Who of the following Mughal
Emperors was coronated twice ?

(A) Akbar
(B) Ialmsif
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb

Answer.D

18. Unnishads were translated into
Persian during the reign of-

(A) Aurangzeb
(B) Shahjahan
(C) lahangir
(D) Akbar

Answer.B

19. Given below are four events
connected with India’s struggle
for independence. Select their
correct chronological order by
using the codes given below the
events-
1. Second Round Table Con-
ference.
2. Karachi Session of Indian 7
National Congress.
3. Execution of Bhagat Singh
4. Gandhi-Irwin Pact
Codes:
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 2, 1, 3, 4
(C) 4, 3, 2, 1 (D) 2, 4, 3, 1 Z

Answer.C

20. Who of the following had called
Subhash Chandra Bose as ’Desh
Nayak’ ?

(A) Mahatma Gandhi
(B) Ram Manohar Lohia
(C) Rabindranath Tagore
(D) Sardar Vallabhbhai Patel

Answer.C

21. Who of the following had
presided over the annual session
of Indian National Congress held
at Lucknow in 1916 ?

(A) Annie Besant
(B) Lala Lajpat Rai
(C) Motilal Nehru
(D) A. C. Majurndar

Answer.D

22. Who of the following presided
over the session of Indian
National Congress when resolu-
tion of ’Poorna Swaraj’ was
passed ?

(A) Dadabhai Naoroji
(B) Iawaharlal Nehru
(C) Lala Lajpat Rai
(D) Surendranath Banerjee

Answer.B

23. Amna Asaf Ali was connected
with which one of the following
movements as a woman organi-
ser of underground activity ?

(A) Civil Disobedience Movement
(B) Non-Cooperation Movement
(C) Quit India Movement
(D) Swadeshi Movement

Answer.C

24. The cardinal features of political system in India are-
1. It is a democratic republic.
2. It has a Parliamentary form
of Government.
3. The supreme power vests in
the people of India.
4. lt provides for a unified
authority.
Select the correct answer from
the codes given below-

Codes:
(A) 1and2
(B) 1,2and3
(C) 2, 3 and 4
(D) All the four

Answer.D

25. Who among the following leaders
was the supporter of ’Swadeshi’ ?

(A) Arbindo Ghosh g
(B) Pheroz Shah Mehta
(C) Dadabhai Naoroji
(D) Subhash Chandra Bose

Answer.A

26. Match List-I with List-ll and
select the correct answer by
using the codes given below the
lists-
List-I
(Event)
(a) Non-cooperation Movement
(b) Civil Disobedience Movement
(c) Formation of Congress Ministries
(d) Quit India Movement
List-II
(Year)
1. 1942 2. 1937
3. 1930 4. 1920

Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 4 3 2 1
(C) 2 1 4 3
(D) 3 4 1 2

Answer.B

27. The Preamble of the indian
Constitution adopted on 26th
November, 1949 did not include
the terms-
1. Socialist 2. Secular
3. Integrity 4. Republic
Select the correct answer from
the codes given below-

Codes :
(A) 1,2and3
(B) 2,3and4 A
(C) 1,2and4
(D) 3and4

Answer.A

28. Given below are two state-
ments-
Assertion (A) : Political parties
are the life blood of democracy.
Reason (R) 2 People. generally
curse political parties for poor
governance.
In the context of the above, which
one of the following is correct ?
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation
of (A)
(B) Both (A) and (R) are ‘uue, but
(R) is not the correct explana-
tion of (A) _
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.B

29. Which one of the following pairs
about the subject and the respec•
tive list under the Constitution of
India is not correctly matched ?
Subject A List
(A) Forests —Concurrent List
(B) Stock Exchange `
` -Concurrent List
(C) Post Office Saving Bank
-Union List
(D) Public Health
-State List

Answer.B

30. ’Right to Equality’ finds a place
in the Constitution under-
1. Article 13 2. Article 14
3. Article 15 4. Article 16
Select the correct answer from
the codes given below-

Codes
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) All the four

Answer.C

31. Centre-State relations in India
are dependent upon-
1. Constitutional provisions
2. Conventions and practices
3. judicial interpretations
4. Mechanisms for dialogue
Select the correct answer from
the codes given below-

Codes :
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4 4
(D) All the four

Answer.D

32. Consider the following state-
ments about the Preamble of the
Constitution and state which of
them are correct with the help of
given codes-
1. The objective resolution pro-
posed by Pt. Nehru ulti-
mately became the Preamble.
2. It is not justiciable in nature.
3. It cannot be amended.
4. It cannot override the specific provisions of the Constitution.

Codes:
(A) Only 1 and 2
(B) Only 1, 2 and 4
(C) Only 1, 2 and 3
(D) Only 2, 3 and 4

Answer.B

33. The Union Parliament can also
legislate on a subject of State
List–
1. To give effect to interna-
tional agreement.
2. With the consent of the State
concerned.
3. During President’s rule in
the State.
4. In the national interest, when
Rajya Sabha passes a
resolution to this effect by a
grd majority.

Select the correct answer from
the codes given below-

Codes:
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4
(D) All the four

Answer.D

34. Consider following statements
and state which of them is/ are
correct with the help of given

codes—
1. The term ’Union of States’
has been used in the
Constitution because Indian
States have no right to
recede.
2. The S. K. Dhar Commission
preferred reorganization of
States on administrative
convenience rather than on
linguistic basis. {
3. The Congress Committee
under Pt. Nehru, Sardar
Patel and Pattabhi Sita-
ramayya did not favour
linguistic basis for reorga-
nisation of States.

Codes:
(A) Only 1
(B) Only 1 and 2
(C) Only 1 and 3
(D) All the three

Answer.D

35. SEZ Act was passed by the
Parliament in the year-

(A) 2004
(B) 2005
(C) 2006
(D) None of the above years

Answer.B

36. The Governor of a State can act
independent of the advice of the
Council of Ministers in-
1. Asking the Govemment to
prove its majority in the
Assembly.
2. Dismissing a Chief Minister.
3. Reserving a bill for the
consideration of the Presi-
dent of India.
4. Returning the bill passed by
the legislature for recon-
sideration.
5. Seeking the opinion of the
High Court.
Select the correct answer from
the codes given below-

Codes :
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) 2, 3, 4 and 5
(C) 1, 2, 4 and 5
(D) All the above

Answer.A

37. Mayor of a city in Uttar
Pradesh-
1. ls first citizen of the city.
2. Is ex-officio member of the
Municipal Corporation.
3. Is ex-officio Chairman of the
Executive Committee.
4. Exercises full control over
the executive machinery.
Select the correct answer from
the codes given below-

Codes:
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) All the four

Answer.D

38. Planning was considered a pre-
requisite-
1. For balanced socio-economic
development.
2. For extending the benefits of
development in an even
manner.
3. For focussing on removal of
regional disparities.
4. For maximizing the utiliza-
tion of available resources.
Select the correct answer from
the codes given’below—

Codes :
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) All the four

Answer.D

39. The largest item of public
expenditure in the Union Budget
in recent years has been-

(A) Defence expenditure
(B) Interest payments
(C) Major subsidies
(D) Capital expenditure

Answer.B

40. India in recent past has succee-
ded in attracting large foreign
investments in-
1. Life Insurance Business
2. Banking Sector
3. Automobiles Sector
4. Film-making
5. Medical Tourism
Select the correct answer from
the codes given bel¤w—

Codes: `
(A) 1, 2 and 3
(B) 1, 3 and 4
(C) 2, 3 and 4
(D) 2, 3, 4 and 5

Answer.A

41. Which of the following state-
ments about Sugar industry are
correct
1. In the world, India’s share in
sugar production is over 15
per cent.
2. Sugar industry is the second
largest agro-based industry
in India.
3. India is the largest consumer
of sugar.
4. India is the largest producer
of sugar.
Select the correct answer from
the codes given below—

Codes :
(A) 1and2
(B) 3a.nd4
(C) 2and3
(D) 1and4

Answer.C

42. Which one of the following is not
a measure of reducing inequalities ?

(A) Minimum-Needs ‘
Programme
(B) Liberalization of economy
(C) Taxation
(D) Land Reforms

Answer.B

43. Poverty level in India is establi-
shed on the basis of-

(A) Per capita income in
different States
(B) House-hold average income
(C) House-hold consumer
expenditure
(D) Slum population in the
country

C

44. ln which one of the following
places, the cave temples built by
the Rashtrakutas in the Ellora
mountains are located ?

(A) Aurangabad (Maharashtra)
(B) Nasik (Maharashtra)
(C) Gwalior (Madhya Pradesh) 10
(D) Golconda (Andhra Pradesh)

Answer.A

45. “Let no man ask a man’s sect or
caste” This statement has been
given by-

(A) Kabir
(B) Ramananda
(C) Ramanuja
(D) Chaitanya

Answer.A

46. ’Tamasha’ is the famous folk
form of musical theatre and
belongs to-

(A) Uttar Pradesh
(B) Punjab
(C) Maharashtra
(D) Bihar

Answer.C

47. Musical instrument ’Tabla’ was
introduced by-

(A) Adil Shah
(B) Amir IQtusrau
(C) Tansen 1
(D) Baiju Bawara

Answer.B

48. Non-performing assets in com-
mercial banks means-

(A) Bank deposits which are not
invested
(B) Capital assets not in use ]
(C) Loans in which interest or
principal amount is not recovered
(D) Low-interest rate loans

Answer.C

49. Base year for estimation of Gross
Domestic Product at constant
prices in India, at present, is-

(A) 1999-2000
(B) 2000-2001
(C) 2002-2003
(D) 2006-2007

Answer.A

50. The total number of Puranas
are-

(A) 12
(B) 16
(C) 18
(D) 20

Answer.C

6 comments to GK For IGNOU B Ed Entrance Exam 2010

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>