GK for SSC Junior Translator/Junior Hindi Translator Exam « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

GK for SSC Junior Translator/Junior Hindi Translator Exam

GK for SSC Junior Translator/Junior Hindi Translator Exam
SSC Junior Translator/Junior Hindi Translator Exam GK Quiz
Online Solved papers For SSC Exam
Model Test paper General knowledge For Staff Selection Commission exams

1. “Thangla Pass’ is situated in
which district ?

(A) Charnoli
(B) Pithcragarh
(C) Uttarkashi
(D) Almora

Answer.C

2. Rajjat is celebrated in a gap of
how many years ?

(A) 06 years (B) 10 years
(C) 12 years (D) 05 years.

Answer.C

3. Where is ’Khat1ing glacier’
situated ?

(A) Pithoragarh district
(B) Tehri district
(C) Chamoli district
(D) Uttarkashi district

Answer.B

4. How many district share
boundary with Nainital ?

(A) 05 (B) 04
(C) 06 (D) 03

Answer.B

5. Who was the youngest soldier
who got ’Victoria Cross’ award
in Uttarakhand ?

(A) Gabar Singh Negi
(B) Darmiyan Singh Negi
(C) Chandra Singh Garhwali
(D) Madho Singh Bhandari

Answer.A

6. How many deemed, State,
Central universities were work-
ing till 2009_ in Uttarakhand ?

(A) 08 (B) 10
(C) 09 (D) 15

Answer.D

7. In which district of Uttarakhand
Lakha Mandal is situated ?

(A) Dehradun
(B) Rudraprayag
(C) Nainital
(D) Uttarkashi

Answer.A

8. Which of the following is not a
Tribe 0f Uttarakhand ?

(A) Bhotia (B) Tharu
(C) Boksa (D) Naga

Answer.D

9. Where is the ’Central Building
Research Institute’ situated ?

(A) Haridwar (B) Dehradun
(C) Tehri (D) Roorkee

Answer.D

10. Who were Kaluwa and Bija
Singh ?

(A) Freedom fighters
(B) Traders
(C) Painters
(D) Players

Answer.A

11. Which river in Uttarakhand is
named as ’Rathwahini’ ?

(A) Nayar
(B) Finder
(C) Ramgariga
(D) Sarayu

Answer.C

12. When did the famous ‘Gaud1ar’
fair begin ?

(A) 1930 (B) 1951
(C) 1961 (D) 1943

Answer.D

13. Why did the place ’Malpa’ came
into light ?

(A) Tourist place
(B) Land slide
(C) Trade V
(D) Sports

Answer.B

14. When and by whom was
Uttaranchal Development
Council formed ?

(A) May 30-31, 1982 by Dr. D. D.
Pant
(B) August 15, 1958 by Govind
Ballabh Pant
(C) May 30-31, 1988 by Soban
Singh ]ina
(D) November 9, 2000 by
Nityarnand Swami

Answer.C

15. To which—Wadia Institute of
Dehradun is related ?

(A) Music
(B) Geology
(C) Archaeology
{D) Engineering ‘

Answer.B

16. Which of the following is not
properly matched ?

(A) Chandi Prasad Bhatt
-— Environment
(B) Bachhendri Pal
-— Mountaineering
(C) jaspal Rana — Literature
(D) B. C. Khanduri —P0litics

Answer.C

17. Who among the following is
called the ’Gandhi’ of Uttara
khand 7

(A) Sunder La1Bahuguna
(B) Indramani Badoni
(C) Chandi Prasad Bhatt
(D) Hemwati Nandan Bahuguna

Answer.B

18. Who established the ’Santikunj’
in Haridwar ?

(A) Swami Ramteertha
(B) Swami Sahajanand
(C) Pt. Sri Ram Sharma
(D) Vivekanand

Answer.C

19. Who was the founder of Katorie’s
dynasty ?

(A) Basant Dev
(B) Nimber Dev
(C) Lakhan Pal Dev
(D) Subhik Raj Dev

Answer.A
A
20. Who made Garhwal Painting ?

(A) Mukundilal
(B) Gumani Pant
(C) Maula Ram
(D) V ishvambhar Datt Chandola

Answer.C

21. When did H.N.B. Garwal University get the status of Central
University ?

(A) January 15, 2009
(B) August 15, 2009
(C) March 15, 2009
(D) january 26, 2009

Answer.A

22. Where did Mahatma Gandhi
wrote ’Anashakti Yoga Tika’ ?

(A) Kausani
(B) Almara
(C) Haridwar
(D) Pauri

Answer.A

23. Who is known as hero of
Peshawar incident ?

(A) Keshar Singh Rawat
(B) Veer Chandra Singh
Garhwali
(C) Harak Singh Rawat
(D) Narayan Singh Gousai

Answer.B

24. When did Martyr ’Shri Dev
Suman’ die ?

(A) Iuly 24, 1943
(B) ]u1y 22, 1944
(C) ]uly 24, 1944
(D) ]u1y 25, 1944

Answer.D

25. Who led the Chipko Movement ?

(A) Gaura Devi
(B) SaralaBel1an
(C) Radha Bhatt
(D) Teelu Rauteli

Answer.A

26. The founder of ’Gadar Party’
was-

(A) Vasudev Phadke
(B) Vinay Darnodar Savarkar
(C) Bhagat Singh
(D) Lala Hardayal

Answer.D

27. In which year ’SALT” incident
took place ?

(A) September 5, 1942
(B) September 6, 1942
(C) September 10, 1942
(D) September 8, 1942

Answer.A

28. From which year ’A1mora
Akhbar’ published ?

(A) 1871 (B) 1771
(C) 1971 (D) 1870

Answer.A

29. Which one of the following pairs
(Pr0duct—C0untry) is not
correctly matched ?

(A) Tea — Sri Lanka
(B) Olive – Tunisia
(C) Banana — Costa Rica
(D) Coffee — Cuba

Answer.D

30. Which of the following is cold•
ocean current ?

(A) Gulf-Stream
(B) Labrador
(C) Kuroshio
(D) None of the above

Answer.B

31. Which of the following countries
in South America is largest in
Area ?

(A) Argentina (B) Bolivia
(C) Brazil (D) Chile

Answer.C

32. Which of the following ports is
not of Western coast in India ?

(A) New Mangalore
(B) Kandla
(C) Mumbai
(D) Haldia

Answer.D

33. Where Mount Cotopaxi (highest
active volcano in world) is located ?

(A) Ecuador (B) Peru
(C) Tanzania (D) ]apan

Answer.A

34. EI Nino is related to-

(A) Climate (B) Forest
(C) Film (D) Plant

Answer.A

35. Which of the following State has
the longest coast line ?

(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Andhra Pradesh
(D) Gujarat

Answer.D

36. The formation of ’Yardang’ is
caused by-

(A) Erosion by wind
(B) Deposition by wind
(C) Transportation by wind
(D) None of the above

Answer.A

37. The oldest mountain in India is-

(A) Satpura (B) Nilgiri
(C) Himalaya (D) Aravali

Answer.D

38. In which country the [COIN Belt’
is located ?

(A) Brazil (B) U.S.A.
(C) Australia (D) Russia

Answer.B

39. During the month of January at
which one of the following
places you will find the sunlight
for the maximum duration ?

(A) Bhopal
(B) Shimla
(C) Chennai
(D) Kanya Kumari

Answer.D

40. Where is Kalahari desert ?

(A) South~West Africa
(B) West Africa
(C) West Asia
(D) Western Australia

Answer.A

41. Where Mediterranian Sea is
located ?

(A) Between Africa and Europe
(B) Between North America and
South America
(C) Between Asia and Japan
(D) Between U.K. and France

Answer.A

42. Grand Bank is located in-

(A) Indian Ocean
(B) Atlantic Ocean
(C) Pacific Ocean
(D) Arctic Sea

Answer.D

43. Nepanagar is related to which
Industry ?

(A) Fertilizers
(B) Cotton Textile
(C) Jute
(D) Newsprint Paper

Answer.B

44. In which State Dabhol project is
located ?

(A) Andhra Pradesh
(B) MadhyaPradesh
(C) Maharashtra
(D) Uttarakhand

Answer.C

45. ln which month Quit India
Movement of 1942 started ?

(A) January (B) July
(C) August (D) September

Answer.C

46. Indian National Congress was
established in-

(A) 1885
(B) 1906
(C) 1905
(D) None of the above

Answer.A

47. Who has the power to Constitute
a new State in the Union of
India 7

(A) President of India
(B) Parliament of India
(C) State Assembly
(D) None of the above
Answer.B

48. Lengthwise which one of the
following is the largest ?

(A) Himalayas
(B) Alps
(C) Great Dividing Range
(D) Andes

Answer.D

49. In which Article, the Fundamental Duties are incorporated
in our Constitution ?

(A) Article 51 A
(B) Article 52
(C) Article 49
(D) None of the above

Answer.A

50. After independence of India the
first general elections were held

(A) 1950 (B) 1951-52
(C) 1949 (D) 1948

Answer.B

6 comments to GK for SSC Junior Translator/Junior Hindi Translator Exam

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>