KBC practice quiz free online Objective questions « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

KBC practice quiz free online Objective questions

KBC practice quiz free online Objective questions
KBC Quiz
KBC Questions
KBC Multiple Choice Question Answers
Kaun Banega Crorepati quiz questions practice
1. Who was the first President of
Indian National Congress (1885) ?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) Wyomesh Chandra Banerjee
(C) H. O. Hume
(D) Surendranath Banerjee

Answer.B

2. Prime Minister of India who did
not face the Parliament ?
(A) Lal Bahadur Shastri
(B) Morarji Desai
(C) Chaudhmy Charan Singh
(D) V. P. Singh

Answer.D

3. Who is known as the ’Grand Old
Man of India’ ?
(A) Gopal Krishna Gokhale
(B) C. Rajgopalachari
(C) Lala Lajpat Rai
(D) Dadabhai Naoroji

Answer.D

4. Name of the Indian who returned the knighthood conferred on
him as a token of protest against
the atrocities in Punjab in 1919
was•—
(A) Tej Bahadur Sapru
(B) M. K. Gandhi
(C) Rabindranath Tagore
(D) Syed Ahmed Khan

Answer.C

5. ’Swaraj is my birthright’ who
said it ?
(A) Lala Lajpat Rai
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) G. K. Gokhale
(D) Subhash Chandra Bose

Answer.B

6. Which Sufi Saint’s Dargah is at
Ajmer 7 `
(A) Salim Chishti
(B) Muinuddin Chisti
(C) Baba Farid A
(D) Hazrat Nizamuddin

Answer.B

7. Who among the following was a
blind poet who spread Krishna
Bhakti cult ?
(A) Kabirdas (B) Surdas
(C) Bihari (D) Raskhan

Answer.B

8. Babur laid the foundation of
Mughal empire in 1526 defeat-
1ng— »
(A) Daulat Khan Lodhi
(B) Ibrahim Lodhi
(C) Rana Sanga
(D) Alauddin Khilji

Answer.B

9. Akbar defeated Rana Pratap in
the battle of Haldighati in the
year—
(A) 1570 (B) 1576
(C) 1588 (D)1596

Answer.B

10. Who among the following
Mughal rulers was ignorant of
the art of reading and writing ?
(A) Babur
(B) Humayun
(C) Akbar
(D) Iahangir

Answer.C

11. Who among the following were
the last to come as traders to
pre independence India ?
(A) Dutch
(B) English
(C) French
(D) Portuguese

Answer.C

12. The first Muslim invasion of
India was led by-
(A) Mahmud Ghazni
(B) Muhammad Cori
(C) Muhammad-bin—Qasim
(D) Timur

Answer.C

13. Which Muslim emperor was
attracted by the beauty of Queen
Padmini ?
(A) Babur
(B) Humayun
(C) Akbar
(D) Alauddin Khilji

Answer.D

14. The first writer to use Urdu as
the medium of poetic expression
was-
(A) Amir Khusrau
(B) Mirza Ghalib
(C) Bahadur Shah Zafar
(D) Faiz

Answer.A

15. ’Brahmo Samaj’ in 1828 was
founded by-
(A) Swami Vivekananda
(B) Swami Dayanand Saraswati
(C) Raja Rammohan Roy
(D) Annie Besant

Answer.C

16. Tipu Sultan died fighting the
British forces under-
(A) Lord Cornwallis
(B) Lord Wellesley
(C) Lord Dalhousie
(D) None of these

Answer.B

17. Non-cooperation Movement
was started by Gandhiji in the
year~
(A) 1918 (B) 1920
(C) 1921 (D) 1930

Answer.C

18. Who was the first Indian to get
selected in ICS ?
(A) Surendranath Benerjee
(B) Sarojini Naidu
(C) Lala Lajpat Rai
(D) C. R. Das

Answer.A

19, Delhi became the capital of India
m——
(A) 1910 (B) 1911
(C) 1916 (D) 1923

Answer.B

20. Who gave the slogan ’Inquilab
Zindabad’ ?
(A) Iqbal
(B) M. K. Gandhi
(C) Bhagat Singh
(D) S. C. Bose

Answer.C

21. In October 1959, in which Indian
state was Panchayati Raj System
first introduced
(A) Rajasthan
(B) Tamil Nadu
(C) Kerala
(D) Karnataka

Answer.A

22. Who is entitled to initiate a Bill
for Constitutional amendments ?
(A) Lok Sabha only
(B) Rajya Sabha only
(C) Either House of Parliament
(D) State Legislative Assemblies

Answer.C

23. Match the following and select
the correct answer from the
codes given below-
Amendments:
(a) 42nd (b) 44th
(c) 61st (d) 73rd
1. Panchayati Raj
2. Fundamental Duties
3. Voting age lowered from 18
years to 21 years
4. Right to property abolished
Codes:
(A) (b) (s) (d)
(A) 3 2 4 1
(B) 2 4 3 1
(C) 4 1 3 2
(D) 2 3 1 4

Answer.B

24. Chief Election Commissioner can
be removed-
(A) by the President
(B) by the Supreme Court
(C) by both House of Parliament by 2/ 3 majority and on the
ground of proven misbehavior
or incapacity
(D) by Union Cabinet

Answer.C

25. in Indian Constitution subject of
Education is in-
(A) Union list
(B) State list
(C) Concurrent list
(D) Residuary subjects

Answer.C

26. The wheel (chakra) in Indian
National Flag contains how
many spokes
(A) 12 (B) 18
(C) 24 (D) 26

Answer.C

27. Which of the following groups
suffer most from inflation ?
(A) Debtors
(B) Creditors
(C) Business class
(D) Holders of real assets

Answer.B

28. One-rupee currency notes bear
the signature of-
(A) The President of India
(B) Finance Minister of India
(C) Governor of Reserve Bank
(D) lndimi Finance Secretary

Answer.D

29. At which of the following one
place is SAIL Steel Plant not in
existence
(A) Bhilai
(B) Bokaro

(C) Rourkela
(D) Vishakhapatnam

Answer.D

30. In which of the following industries is the maximum number of
women employed in India ?
(A) Taxtile (B) Jute
(C) Tea (D) Coal

Answer.C

31. Which of the following statements with regard to U,N.O.
is / are correct ?
1. The General Assembly meets
once in two year.
2. The Security Council has
fifteen member.
3. The non-permanent members of the Security Council
are elected for a two-year
term.
The correct answer is——
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 only
(D) 1, 2 and 3

Answer.B

32. The headquarters of World Trade
Organisation is in-
(A) New York (B) Tokyo
(C) Geneva (D) London
33. U.N. General Assembly adopted
and proclaimed the Universal
Declaration of Human Rights in
the year•—
(A) 1946 (B) 1948
(C) 1952 (D) 1954

Answer.C

34. Which one of the following is a
good conductor of electricity ?
(A) Shellac
(B) Human body
(C) Glass
(D) Ebonite

Answer.B

35. Through which one among the
following materials does sound
travel the slowest
(A) Air (B) Glass
(C) Water (D) Wood

Answer.B

36. In which one of the following
animals is respiration done by
skin ?
(A) Flying Fish
(B) Sea Horse
(C) Frog
(D) Chameleon

Answer.C

37. Which one of the following
diseases is not caused by Virus ?

(A) Cholera (B) Smallpox
(C) Measles (D) Mumps

Answer.A

38. Which one of the following is a
vitamin
(A) Citric acid
(B) Folic acid
(C) Glutamic acid
(D) Linoleic acid

Answer.B

39. The first President of USA to
visit India was-
(A) Thomas Jefferson
(B) Franklin D. Roosevelt
(C) D. W. Eisenhower
(D) ]ohn F. Kennedy

Answer.C

40. Who among the following wrote
’The Communist Manifesto’
along with Karl Marx ?
(A) Emile Durkheim
(B) Friedrich Engels
(C) Robert Owen
(D) Max Weber

Answer.B

41. Who among the following is the
author of the book ’My Country
My Life’ ?
(A) A.P.J. Abdul Kalam
(B) Atal Behari Vajpayee
(C) L. K. Advani
(D) Shaslu Tharoor

Answer.C

42. Match the following and select
the correct answer from the
codes given below-
Books
(a) My Experiments with Truth
(b) India Wins Freedom
(c) Glimpses of World History
(d) Prison Diary
Authors
1. M. K. Gandhi
2. Abul Kalam Azad
3. ]ai Prakash Narayan
4. Pt. Iawahar Lal Nehru
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 1 2 4 ` 3
(C) 2 1 4 3
(D) 4 1 2 3

Answer.B

43. The total surface area of the earth
is-
(A) 510 million sq km
(B) 610 million sq km
(C) 710 million sq km
(D) 810 million sq km

Answer.A

44. Which is the world’s largest
desert ?
(A) Sahara
(B) Gobi
(C) Thar
(D) Takala Makan

Answer.A

45. B. C. Roy award is given in the
field of—
(A) journalism
(B) Medicine
(C) Music
(D) Environment

Answer.B

46. India won the last Hockey
Olympic Gold in—
(A) 2000, Sydney
(B) 1996, Atlanta
(C) 1980, Moscow
(D) 1972, Munich

Answer.C

47. Which of these international
Tennis events is played on a
grass court?
(A) U.S. Open
(B) French Open
(C) Wimbledon
(D) Australian Open

Answer.C

48. Which Indian batsman made
three consecutive centuries in his
first three tests ?
(A) Vinoo Mankad
(B) G. R. Vishwanath
(C) Mohd. Azharuddin
(D) S. M. Gavaskar

Answer.C

49. The hottest planet is»
(A) Mercury
(B) Venus
(C) Jupiter
(D) Saturn

Answer.A

50. The world’s longest river is—
(A) Nile (B) Ganges
(C) Amazon (D) Congo

Answer.A

12 comments to KBC practice quiz free online Objective questions

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>