KVS NUMERICAL ABILITY MATHEMATICS SAMPLE QUESTIONS FOR PGT TGT PRT Kendriya Vidyalaya Sangathan EXAMINATION MATHEMATICS « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

KVS NUMERICAL ABILITY MATHEMATICS SAMPLE QUESTIONS FOR PGT TGT PRT Kendriya Vidyalaya Sangathan EXAMINATION MATHEMATICS

KVS NUMERICAL ABILITY MATHEMATICS SAMPLE QUESTIONS FOR PGT TGT PRT Kendriya Vidyalaya Sangathan EXAMINATION
MATHEMATICS

1 Which of is divisible by 7

987654 (b) 89543

795627 (d) 643129

2 93 x93 +93 x 92 + 92 x 92 / 93 93 x93 – 92 x92 x 92
(a) 147 (b) 1
(c) 2 (d) ½
3. x is divided by 3, remainder 2. What will be remainder if 2x is divided by 3?
a) 2 (b) 4
c) 8 (d) 1

4. Find the HCF of 42 x 54 x71 x193, 53 x 72 x113 x33 , 5 x73 x 132 x42 x 32
19881 (b) 35

(c) 105 (d) 288

5. Find out three digit greatest number which when divided by 3,6,9 leaves remainder 1 in each case 999

998 (b) 947

991 (d) 981

6. In a fountain lights charges after every 12 seconds, 24 seconds, 48 seconds. If fountain lights change at 09.45.00 hours then at what time they will blink together
(a) 09.30.48 (b) 09.30.56
(c) 09.31.00 (d) 09.30.24

7 ..025 x .05 x .5 =?
(a) 625 (b) .00625
(c) .000625 (d) .0625

8 Express in fraction.11
(a) 1/9 (b) 11/9
(c) 10/9 (d) 21/20

9 2¼ – 2/3 of 3/8 -1
(a) 1 (b) -1
(c) 2 (d) 4

10. A businessman after a profit of 12% receives a sum of Rs.282828. What was his investment
(a) 262626 (b) 252525
(c) 242424 (d) 240000

11. If a/b = ¾ find 4a – b / 4a+b
(a) 1/4 (b) 2
(c) 1 (d) 1/2

12. ?4 + ?3 / ?4 – ?3 + ?4 – ?3 / ?4 +?3

(a) 12 (b) 7
(c) 14 (d) 1

13. A daily paid has earned Rs.93 on 15 day of the month. He increased his average income of the month by Rs.2. Find his average after 15th day of the month.
(a) 63 (b) 64
(c) 65 (d) 91

14. If “+” means “-“ and “X” means “÷” and “-“ means “+” and “÷” means X, then value of -4 ÷ 2 -3 + 4 X 2
(a) 8 (b) 9
(c) 12 (d) 2

15. In a test series Kapil score 90 suns more than Sachin and Sachin scores 20 runs more than Ajay. If total of Ajay and Sachin score is 350 then how much Kapil scored.

275 (b) 185

(c) 410 (d) 420

Answers: 1-c, 2-b, 3-d, 4-b, 5-c, 6-a, 7-d, 8-a, 9-a, 10-b,11-d, 12-d, 13-c, 14-b, 15-a

PART-II
1. A bike driver drove 300 km in 6 hours and other 400 km in 8 hours. What is their average speed?
(a) 40 (b) 30
(c) 50 (d) 45
2. A man can row a boat at speed of 30 km/h downstream and 6 km/h upward stream. Find the speed by which he can row the boat in still water?
16 km/h (b) 20 km/h

24 km/h (d) 18 km/h

3. Rahul on cycle drove the distance of 200 m in 22 sec and Shyam drove same distance in 25 sec. If Shyam has a 40 meters start by how much seconds he will win.
(a) 0 sec. (b) 1 sec.
(c) 2 sec. (d) 3 sec.

4. Find the volume of a tube whose internal diameter is 4 cm and external diameter is 6 cm and length is 2 m.
0.4 m3 (b) .25 m3

.314 m3 (d) 3.14 m3

5 From my house by driving at 30 km/hr, I will be late for meeting by 2 min but driving at 40 km/hr, I will be 3 min early. At what distance at which meeting is scheduled
(a) 10 km (b) 12 km
(c) 8 km (d) 6 km
6 How much side of square will increase, If area of square increases 44%, ?
(a) 20 (b) 22
(c) 21 (d) 23
7. How much radius of circle increase, if area increases by 69%
(a) 13% (b) 31%
(c) 30% (d) 15.5%
8. If the side of equilateral triangle 6 cm. Find its area and perimeter.
(a) 8?3, 15 (b) 2?3, 18
(b) 9?9 (d) 6?3, 18
9. Find the distance between two opposite corner of rectangle room in meters, if its length is 4 m and breath is 3 m
(a) 12 (b) 9
(c) 5 (d) 7
10. The dimension of cuboid is 5m x 4m x 3m. Find its diagonal and volume.
(a) 5?2, 30 (b) 4?3, 60
(c) 5?3, 40 (d) 5?2, 60

Answers: 1-c, 2-d, 3-c, 4-c, 5-a, 6-a, 7-c, 8-b, 9-c, 10-d

1 comment to KVS NUMERICAL ABILITY MATHEMATICS SAMPLE QUESTIONS FOR PGT TGT PRT Kendriya Vidyalaya Sangathan EXAMINATION MATHEMATICS

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>