KVS Test Paper Exam pattern of Paper I of Kendriya Vidyalaya Sangathan(PGT / TGT/ PRT) « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

KVS Test Paper Exam pattern of Paper I of Kendriya Vidyalaya Sangathan(PGT / TGT/ PRT)

KVS Test Paper Exam pattern of Paper I of Kendriya Vidyalaya Sangathan(PGT / TGT/ PRT)
Part – A
Kendriya Vidyalaya Sangathan Exam Papers
PGT and TGT Question Papers
GENERAL ENGLISH

1. Choose the correctly spelt word

a) Techniquee (b) Technequ

(c) Technique (d) None of these

2. (a) Engredients (b) Ingradients

(c) Ingredients (d) None of these

Choose antonyms
3. Benign
a) Manifest (b) Meticous

c) Malignant (d) None of these

4. Concentrate
a) Focused (b) Locate

(c) Followed (d) None of these

Choose synonymous
5. Tackled
(a) Settled (b) Brought

(c) Handled (d) None of these
6. .Admonish
(a) Fight (b) Show
(c) Pacify (d) none of these

PART- B
GENERAL KNOWLEDGE

7. The 10th schedule in Indian constitution deals with
(a) Control of Panchayats over people
(b) Disqualification of members on grounds of defection
(c) Administrative control of municipalities
(d) Seats to each state and U.T. in the Rajya Sabha

8. Aircraft Industry is situated in
(a) Kanpur and Bangalore (b) Delhi and Noida
(c) Chennai and Kochi (d) Vishakhapatnam and Bhopal

9. Indian Military Academy is situated in
(a) Pune (b) Kirkee
(c) Dehradun (d) Meerut

10. Date of formation of SAARC is
(a) 8.12.1984 (b) 7.12.1985
(c) 8.12.1985 (d) None of these

11. Rheumatism is the disease of
(a) Bones (b) Joints
(C) Muscles (d) Teeth

PART -C
GENERAL INTELLIGENCE

Choose the odd one out
12. (a) Lion (b) Bear
(c) Tiger (d) Horse
(e) Wolf

13. (a) Steam (b) Boil
(c) Chop (d) Bake
(e) Fry

14. A girl introduced a boy as the son of the father of her uncle. The boy is girl’s

(a) Uncle (b) Brother

(b) Cousin (d) None of these

15. If P is taller than Q, R is shorter than P, S is taller than T but shorter than Q, then who among them is the tallest
(a) R (b) Q
(c) S (d) P

16. A woman is facing North-East, She turns 900 in the clockwise direction and then 1350 in the anticlockwise direction. Which direction is she facing now?

(a) North (b) South
(c) East (d) None of these

PART – D
TEACHING APTITUDE

17 IQ test are less reliable because
(a) The do not evaluate persons fairly from different back ground
(b) They do not judge ability
(c) They measure performance at a particular time
(d) None of these

18. Teachers and Psychologist are mainly concerned with

(a) The habit formation (b) The process of learning

(c) The rectification of errors (d) Practical knowledge

19. Supervision is _______

(a) Regular (b) Therapeutic
(c) Democratic (d) All the above.

20 Boys scouts in the age-group of 7-11 years are called

(a) Cubs (b) Searchers

(b) Birds (d) Bulbul

PART – E

NUMERICAL ABILITY

21. On what some of money the simple interest will raise to Rs.210 in 4 yearsat the rate of 7%

(a) Rs.750 (b) 650
(c) Rs.700 (d) 720

22. H.C.F OF
172 x 92 x 113 x 144 , 182 x 132 x92 x 11, 9 x 132 x 112 x 14
(a) 121 (b) 99
(c) 1331 (d) 1488

23. If “÷” is ‘-‘, ‘-‘ is x, ‘x’ is +, and ‘+’ is ÷ then
16 ÷ 4 – 4 x 2 + 2 =
(a) 1 (b) 0
(c) 2 (d) 4

24 How many 2’s are there in following number series which are preceded by 7 but not followed by 4.
624897214372427672
(a) 1 (b) 3
(c) 2 (d) 4
25 In a group Ram stood 6 from top and 32 from the bottom. How many boys are there in the group.

(a) 38 (b) 39
(b) 34 (d) 37

Answers: 1-c, 2-c, 3-c, 4- d, 5-c, 6-d, 7-b, 8-a, 9-c, 10-c, 11-b, 12-d, 13-c, 14-b, 15-d, 16-d,17-a, 18-b, 19-d, 20-d, 21- a, 22-b, 23- a, 24-c, 25-d.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>