Law multiple choice questions (MCQ’s) « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Law multiple choice questions (MCQ's)

Law multiple choice questions (MCQ’s)
MCQ Solved objective QUESTIONS LAW
LAW STUDENT MCQ SOLVED PAPER
law multiple choice questions with solutions

1. Point out incorrect response.
The following are modes of
abetment—
(A) Instigation
(B) Engaging in conspiracy
(C) Aiding
(D) None of the above

Answer.D

2. In which of the following cases
the principles relating to the
defence of intoxication were laid
down ?
(A) Mc’ Naughten Case
(B) Director of Public Prosecution Vs. Beard
(C) R. Vs. Dudley and Stephen
(D) R. Vs. Prince

Answer.B

3. ’A’ administers poisonous drug
to a woman ’B’ to cause miscarriage. It is found that ’B’ was
not pregnant. In this case-

(A) ’A’ is not guilty of attempt
to cause miscarriage
(B) ’A’ is guilty of attempt to
cause miscarriage
(C) ’A’ is guilty of murder
(D) ’A’ is guilty of no offence

Answer.B

4. Which is the secondary source
of Muslim Law under the
following ?
(A) Custom
(B) Ijmaa
(C) Qiyas
(D) None of the above

Answer.A

5. Which of the following modifies
the application of Muslim Law ?
(A) Shariat Act, 1937
(B) Muslim Marriage Dissolution Act, 1939
(C) Muslim Woman (Protection
of Rights on Divorce) Act, 1986
(D) All the above

Answer.D

6. Which of the following Muslim
Laws applies in India ?
(A) Muslim Penal Law
(B) Muslim Law of Evidence
(C) Muslim Law of Sales of
goods
(D) Muslim Women (Protection
of Rights on Divorce) Act, 1986

Answer.D

7. Who applied Qiyas for the first
time as source of Muslim Law ?
(A) Imam Abu Hanifa
(B) Imam Yusuf
(C) Imam later
(D) Imam Ahmad

Answer.A

8. Under Muslim Law, marriage
is-
(A) An institution legalising
male and female conjugal relations
(B) A civil contract
(C) Sunnet
(D) All the above

Answer.D

9. Who can be a guardian in
minor’s marriage in Sunni Law ?
(A) Mother in the presence of
father
(B) Grand—mother in the pre•
sence of mother
(C) Maternal uncle in the
presence of real uncle
(D) Father

Answer.D

10, Under the following which is
absolute incapacity for marriage?
(A) Consanguinity
(B) Affinity
(C) Fosterage
(D) All the above

Answer.D

11. Which is a relative incapacity for
marriage
(A) Marriage with wife’s sister
when wife is alive
(B) Marriage with fifth woman
in the presence of four wives
(C) Absence of required num-
ber of witnesses at the time of
marriage
(D) All the above

Answer.D

12, Mahar-e-Misl determined on
what ground
(A) Personal characteristics of
wife such as age, extraordinary
beauty
(B) Her father’s family social
status
(C) Dower paid to women in
her husband’s family
(D) All the above

Answer.D

13. What are the wife’s rights when
husband does not pay the
dower
(A) Refuse consummation
(B) File suit for recovery of
dower
(C) Keep possession over dead
husband’s property
(D) All the above

Answer.D

14, In the absence of mother, which
of the following females has the
first priority to have the custody
of a Muslim child
(A) Father’s mother
(B) Mother’s mother
(C) Sisters
(D) Maternal aunt

Answer.B

15. A Muslim can marry any
number of wives not exceeding
four, if a Muslim marries a fifth
wife such a marriage shall be•
(A) Valid
(B) Void
(C) Irregular
(D) Either (A) or (B)

Answer.C

16. In Sunni-te Law, the guardian of
the minor’s property is-

(A) Mother
(B) Father
(C) Mother’s mother
(D) Father’s father

Answer.B

17. After divorce a Muslim
woman-
(A) Can not remarry
(B) Can remarry immediately
(C) Can marry only after
completion of ’Iddat’ period
(D) None of the above

Answer.C

18. How many witnesses are necessary in Shia Muslim marriage ?
(A) Two males
(B) One male and two females
(C) No witness is required
(D) Both (A) and (B)

Answer.C

19. In Shia School of Muslim Law
the amount of Mehar is-
(A) Not legally fixed
(B) 10 dirhams
(C) 100 dirhams
(D) 500 dirharns

Answer.A

20. Doctrine of ’cy-pres’ is related
with-
(A) Marriage (B) Dower
(C) Gift (D) Wakfs

Answer.D

21. The term ’Musha’ under Muslim
Law means-
(A) Divided property
(B) Joint property
(C) Separate property
(D) Undivided share in pro-
Pew

Answer.D

22. A Sunni Muslim performs marriage during the period of
’lddat’, the marriage is-
(A) Void (B) Valid
(C) Irregular (D) Voidable

Answer.C

23. A Muslim mother is entitled to
the custody of her female child
until she attains-
(A) The age of 7 years
(B) Puberty
(C) Age of 11 years
(D) Age of 15 years

Answer.B

24. Dissolution of Muslim marriage
by agreement is known as-
(A) Talaq in ahsan
(B) Illa
(C) Zihar
(D) Khula

Answer.D

25. Which ’Wasiyat’ is invalid in
Muslim Law
(A) Wasiyat made in favour of
religious school
(B) Wasiyat made to the killer
of legator
(C) Wasiyat made for charity
(D) Wasiyat made to a non-
muslim

Answer.B

26. Which of the following is not a
ground of divorce under the
Dissolution of Muslim Marriage
Act’, 1939 ?
(A) Absence of husband for
four years or more -
(B) Imprisonment of husband
for two years
(C) Failure of husband to main-
tain his wife
(D) Impotency of husband

Answer.B

27. Which of the following state•
ment is not correct with regard
to Muslim Law
(A) Nephew gets twice the
share of niece
(B) Son gets twice the share of a
daughter
(C) Brother gets twice the share
of a sister
(D) Widower gets twice the
share of a widow

Answer.A

28. What is right of ’Preemption’
(A) A right to seek eviction of
tenant and get vacant possession
(B) A right to purchase property in preference to other
person
(C) A right to presume adversely
(D) None of the above

Answer.B

29. Rule against perpetuity will not
be applicable in-
(A) Perpetual transfer for gift
(B) Personal contracts
(C) Vested interest
(D) All of the above

Answer.D

30. Under the Provisions of Transfer
, of Property Act, the unborn
child acquires vested interest-
(A) Upon his birth
(B) 7 days after his birth
(C) 12 days after his birth
(D) 18 years after his birth

Answer.A

31. Which one of the following
Sections of the Transfer of
Property Act defines “Transfer
of Property” ?
(A) Section3 (B) Section4
(C) Section 5 (D) Section 6

Answer.C

32. Which one of the following
sections of the Transfer of
Property Act, defines ’Notice’
(A) Section 2
(B) Section3
(C) Section 5
(D) Explanation H of Section 3

Answer.B

33. The Privy Council decision in
Tilakdhari Lal V. Khedan Lal
relates to—
(A) Section 3 of the Transfer of
Property Act
(B) Section 41 of the Transfer of
Property Act
(C) Section 107 of the Transfer
of Property Act
(D) Section 122 of the Transfer
of Property Act

Answer.A

34. Which one of the following is
not correctly matched
(A) Oral transfer
—Section 9 of the Transfer of
Property Act
(B) Rule against perpetuity
—Section 14 of the Transfer of
Property Act
(C) Doctrine of election
——Section 35 of the Transfer
of Property Act
(D) Transfer by Ostensible
Owner
—Section 40 of the Transfer of
Property Act

Answer.D

35. Which one of the following
Provisions of the Transfer of
Property Act relates to ’usufructuary mortgage’
(A) Section 58 (a)
(B) Section 58 (b)
(C) Section 58 (d)
(D) Section 58 (e)

Answer.C

36. Which one of the following
cases does not pertain to the
doctrine of ’part performance’ ?
(A) Arrif Vs. ]adu Nath
(B) Prabodh Kumar Vs.
Dantmara Tea Co.
(C) Sardar Govind Rao
Mahadik Vs. Devi Sahai
(D) Ram Baran Prasad Vs. Ram
Mohit Hazra

Answer.D

37. Which Provisions of the Transfer of Property Act defines
’lease’ ?
(A) Section 105
(B) Section 106
(C) Section 107
(D) Section 108

Answer.A

38. The provision of fraudulent
transfer is given in—-
(A) Section 49 of the Transfer of
Property Act, 1882
(B) Section 50 of the Transfer of
Property Act, 1882
(C) Section 51 of the Transfer of
Property Act, 1882
(D) Section 53 of the Transfer of
Property Act, 1882

Answer.D

39. The gift of future property is-—
(A) Void
(B) Voidable
(C) Valid
(D) Conditionally void

Answer.A

40. Which Section of the Transfer of
Property Act, 1882 was amended in the year 2002 ?
(A) Section 106
(B) Section 100
(C) Section 108
(D) Section 110

Answer.A

41. The rule of lis pendens applies
when-
(A) The suit or proceeding in
which right to immovable
property is indirectly in question
(B) A suit or proceeding in
which right to immovable
property is pending between
two persons and one of them
sells the property
(C) The suit or proceeding is
pending in a court which does
not have jurisdiction
(D) Litigation is not bonafide
but collusive

Answer.B

42. Transfer of Property Act came
into force on-
(A) July 01, 1882
(B) August 01, 1882
(C) September 01, 1882
(D) October 01, 1882

Answer.A

43. ln the Transfer of property Act,
immovable property does not
include-

(A) Building
(B) Land
(C) Pond
(D) Standing timber

Answer.D

44, Which of the following properties cannot be transferred ?
(A) Share in copyright
(B) Interest in mortgaged
property
(C) Right to future maintenance
(D) Immovable property

Answer.C

45. Which of the following sections
of the Transfer of Property Act
deals with “effect of holding
over a lease” ?
(A) Section 114 A
(B0 Section 115
(C) Section 115 A
(D) Section 116

Answer.D

46. ln which of the following conditions the lease can be terminated
(A) Efflux of time
(B) On termination of less0r’s
interest or power
(C) On merger
(D) All the above

Answer.D

47. The doctrine of “lis pendens” is
explained in famous case of —-
(A) Bellamy Vs. Sabine
(B) Musahur Sahu Vs. Hakim
Lal
(C) Muhammad Shafi Vs.
Muhammad Sayed
(D) Tulk V. Moxhay

Answer.A

48. Transfer of a right to enjoy the
immovable property for a
certain time is-
(A) Mortgage
(B) Agreement to lease
(C) License
(D) Lease

Answer.D

49. In case of gift, the done dies
before acceptance, then~
(A) Gift is voidable
(B) Gift is valid
(C) Gift is void A
(D) None of the above

Answer.C

50. The mortgagors right to redeem
the mortgaged property
accrues-—
(A) At any time after the mort-
gage ‘

(B) At any time after the mortgage money has become due
(C) At any time when the mortgagor wants
(D) At any time mortgagee
demands the money

Answer.B

Comments are closed.