Model paper for Recruitment of Postal Assistant : GK Test « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Model paper for Recruitment of Postal Assistant : GK Test

Model paper for Recruitment of Postal Assistant : GK Test
Online test preparation check for postal assistants exam
Free Online test resources for Postal assistants rexam
Free online GK Quiz

1. What is the use of choke coil fitted to
fluorescent tubes’?

(a) lt steps down the line voltage
(b) lt controls the current to prevent it
from continuing to fall
(c) It steps up line voltage
(d) It control the current to prevent it from
continuing to rise

Answer.d

2. Which of the following hills is the
southernmost hill range in India’?

(a) The Nilgiri Hills
(b) The Annamalai Hills
(c) The Nallamalai Hills
(d) The Czirdamom Hills

Answer.d

3. Which one of the following groups of
rivers have their sources near Lake
Mansarovar’?

(a) Ganga, Yamuna, Indus
(b) Ganga, Indus. Brahmaputra
(c) Brahmaputra, Satluj, Indus
(d) Brahmaputra, Ganga, Yamuna

Answer.c

4. Match List I (Name of the Island) with
List II (Location) and select the correct
answer using the code given below the Lists:

List I List II
(Name of the Island) (Location)
A. Falkland l. Gulf of Mexico
B. Cyprus 2. Mediterranean
C. Socotra Sea
D. Jamaica 3. Caribbean Sea
4. South Atlantic Ocean
5Arabian Sea

Code :
(a) A B C D
5 3 l 2
(b) A B C D
4 2 5 3
(c) A B C D
5 2 I 3
(d) A B C D
4 3 5 2

Answer.b

S. Where was the first biosphere reserve
set up in India? ‘

(a) Lakshadweep
(b) Aravallis ‘
(c) Andaman and Nicobar Islands
(d) Nilgiris

Answer.d

6. Consider the following statements:
ln India
l. the duration of the monsoon rainy
season goes on decreasing form south
to north, and from east to west.
2. The distribution of rainfall received
from south-west monsoons is very
greatly governed by the relief or
orography.
3. Bulk of the rainfall of the Coromandel
Coast is derived from depressions and
cyclones.

Which of the statements given above is/are
correct?
(a) l and 2 (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 3

Answer.d

7. Match List I (Island) with List II
(Country) and select the correct answer
using the code given below the Lists :

List 1 List H
(Islam) (Country)
A. Baffin i. Canada
B. Celebes 2. Denmark
C. Greenland 3. Indonesia
D. Luzon 4. Philippines

Code :
(a) A B C D •
l 2 3 4 `
(b) A B C D
4 2 3 1
(c) A B C D
1 3 2 4
(d) A B C D
4 3 2 1

Answer.c

8. Consider the following statements:
1. The Lakshadweep Islands represent
coral islands.
2. The Andaman and Nicobar Islands
represent detached part of the
continental blocks.

Which of the statements given above is/are
correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Answer.a

9. Match List I (River) with List H
(Outflow) and select the correct answer
using the code given below the Lists :
List I List II
(River) (Outflow)
A. Amu Darya 1. Aral Sea
B. Duicper 2. Bering Sea
C. Ural 3. Black Sea
D. Yukon 4. Caspian Sea

Code
(a) A B C D
1 3 4 2
(b) A B C D
l 4 2 3
(c) A B C D
3 2 l 4
(d) A B C D
3 l 4 2

Answer.a

10. Which of the following lakes of India
is a salt-water lake?}

(a) Rewalsar (b) Bliimtal
(c) Nakki (d) Sambhar

Answer.d

11. Which one of the following pairs is not
correctly matched’}

(a) Baffin Bay : Canada
(b) Gulf of : USA
California
(c) Gulf of : Colombia
Panama
(d) Caribbean Sea ; Honduras

Answer.c

12. in which type of forests does Cinchona
which gives the drug quinine grow naturally?

(a) Tropical rain forests
(b) Temperate deciduous forests
(c) Coniferous forests
(d) Mangrove forests

Answer.a

13. From north towards south, which one
of the following sequences of the given hill
ranges is correct?

a) Kaimur Hills — Ramgarh Hills —Sonpar Hills
b) Kaimur Hills — Sonpar Hills —Ramgarli Hills
ic) Sonpar Hills — Kaimur Hills —Raingarh Hills
rd) Sonpar Hills — Ramgarh Hills -Kaiinur Hills

Answer.c

15. Which one of the following is the best
nutrient to prevent bleeding of gums,
loosening of teeth and poor wound healing?

(a) Ascorbic acid (b) Folic acid
(c) Iodine (d) Zinc

Answer.a

16. After drinking alcohol, a person walks
clumsily because, the alcohol affects his

(a) Cerebellum .
(b) Cerebrum
(c) Medulla oblongata
(d) Spinal cord , ‘

Answer.a

17. The deficiency of which one of the
following vitamins causes delayed clotting
of blood and hemorrhaging?

(a) Vitamin A (b) Vitamin C
(c) Vitamin E (d) Vitamin K

Answer.d

18. Consider the following eye disorders:
l. Cataract.
2. Colour 4seohunt.com/www/test4in.com blindness.

3. Night blindness,

Which of the above disorder is/are essentially
genetic in nature`? •
(a) l and 2 (b) 2 only
(c) l and 3 . (d) 2 and 3

Answer.b

19. Who of the following invented movie
projector’? ‘

(a) Alexander Graham Bell
(b) Benjamin Franklin
(c) J. L, Baird
(d) Thomas Edison

Answer.c

20. Which of the following scales of
temperature has/have their zero set at
absolute zero temperature‘.’
1. Fahrenheit. 2. Celsius.
3. Kelvin.

Select the correct answer using the code
given below
(a) l and 2 (b) 2 and 3
(c) 3 only (d) 2 only

Answer.c

21. What is the chemical name of baking
soda?

(a) Calcium carbonate
(b) Sodium bicarbonate
(c) Potassium permanganate
(d) Sodium chloride

Answer.b

22. Consider the following statements:
Copper rods are generally preferred to iron
rods for making lightning conductors
, because
l, copper is a better conductor of
electricity than iron,
2. copper is not easily oxidized under
atmospheric conditions.
3. copper is cheaper and easily available
as compared to iron.
4. specific heat of copper is more than t
that `of iron,
Which ofthe statements given above are
correct?

(a) 1 and 2 (b) 1 and 3
(c) 3 and 4 (d) 1, 2 and 3

Answer.a

23. Two children are at the opposite ends
_of an iron pipe. One strikes an end of the
pipe with a stone. Which of the following
statements is correct’?

(a) Time taken by the sound waves in air
and in iron to reach the other end is
same
(b) Time taken by the sound waves in iron
is more than that taken in air to reach
the other end
(c) Time taken by the sound waves in air
is more than that taken in iron to reach
the other end
(d) The ratio of these times depends on
length of the pipe

Answer.c

24. Heavy water is used in nuclear reactors
as a

(a} Solvent (b) Catalyst
(c) Fuel – (d) Moderator

Answer.d

25. When ethanol reacts with potassium
dichromate, which one of the following is
produced?

{a) Acetic acid (b) Citric acid
(c) Folic acid (d) Malic acid

Answer.a

26. Consider the following statements :
1. Red phosphorus is poisonous whereas
white phosphorus is non—poisonous.
2. Red phosphorus has low ignition
temperature as compared to white
phosphorus.

Which of the statements given above is/are
correct`]
(a) l only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Answer.d

27. Cinnabar is an ore of

(a) Calcium (b) Copper `
(c) Lead (d) Mercury

Answer.d

28. What is the phenomenon of ejection of
electrons when the surface of metal is
irradiated, known as’!

(a) Photoelectric effect
(b) Compton effect
(c) Zeeman effect
(d) Photovoltaic effect

Answer.a

29. To which one of the following is the
average speed of molecules of a gas directly
proportional`?

(a) Temperature
(b) Square of the temperature
(c) Pressure
(d) Square root of the absolute temperature

Answer.d

30. What is the chemical name of the talc
from which the talcum powder is made? ‘

(a) Calcium sulphate
(b) Magnesium silicate
(c) Silver nitrate
(d) Sodium thiosulphate

Answer.b

31. Match List I (Person) with List II
(Area) and select the correct answer using
the code given below the Lists ; _
List I List II
(Person) , (Area)
A. Vir Sanghvi I. Dance
B. Zohra Sehga

Comments are closed.