objective GK Practice test Questions For UPSC NDA Exam « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

objective GK Practice test Questions For UPSC NDA Exam

objective GK Practice test Questions For UPSC NDA Exam
INDIA GK Quiz test For SSC ,Gramin Bank ,UPSC NDA and other Exams.
GK QUIZ FOR RIMC /NDA / CDS /CET/ IAF
Quiz Bank
Free Quiz
India Quiz
GK Quiz
General Knowledge Quiz

1. If the current in electric bulb drops by 1%, the power decreases, approximately by

(a) 0.5%
(d) 1%
(c) 2%
(d) 4%

Ans.b

3, The song “Bande Matararn” was originally composed in

(a) Assumese
(b) Bengali
(c) Hindi
(d) Sanskrit

Ans.b

4. Which one of the following countries was never taken over by an European power as a colony?

(a) Brunei ,
(b) Indonesia
(c) Thailand
(d) Singapore

Ans.c

5 The thickness of the biosphere is about

(a) 50 km
(b) 55 km
(c) 60 km
(d) 65 km

Ans.a

6. Which one of the following pairs is correctly matched?3

(a) Mahendravarrnan I : Sanchi Stupa
(b) Pulakesin II : Rameswarzint temple
(c) Iiarsha : Brahadisvara temple
(d) RajendraI : Gangaikonda Cholapuram Temple

Ans.d

7. Match List I (Institutes) with List II (Locations) and select the correct answer using the codes given below the Lists :

List I List II
(Institutions) (Location)
A. National Council Of Applied Manpower Research I. Pune
B. Indira Gandhi Institute of Development Research 2. Delhi
C. Centre tor Development Studies 3. Mumbai
D. Gokhale institute of Political Economy 4. Thiruvananthapuram
Codes :

(a) ABCD
I 4 3 2
(b) ABCD
2 4 3 I
(c) ABCD
2 3 4 l
(d) ABCD
1 3 4 2

Ans.c

8. Among the following Union Territories of India, which one has the largest size

(a) Pondicherry
(b) Lakshadweep
(c) Daman and Diu
(d) Chandigarh

Ans.a

9. Consider the following Companies/ Corporations:

1. Engineers India Ltd.
2. Kudremukh Iron ore Company Ltd.
3. A Rural Electrification Corporation
4. Water and Power Consultancy Services
Which of these are Public Sector Undertakings? •

(a) 1, 2 and 3
(b) I and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans.d

10. The element with Z = 20 is

(a) an alkali metal
(b) an alkaline earth metal
(c) a halogen
(d) an inert gas

Ans.b

11. Consider the following mountain ranges:

1. Ladakh Range
2. Karakoram
3. Greater Himalayas
4. Zanskar Range
What is the correct sequence of these from south to north

(a) 3,4,l,2
(b) 3,1,4,2
(c) 4, 2, 3,1
(d) 4, 3, 2,1

Ans.a

12. The name Dharmasoka was found in the

(a) Maski Edict
(b) Iunagarh Inscription
(c) Sarnatb Inscription
(d) Allahabad Pillar Inscription

Ans.c

13. The Chief Minister of a state in India is NOT eligible to vote in the residential Election if

(a) he/she is a caretaker Chief Minister
(b) he/she himself/herself is the candidate
(c) he/she is yet to prove majority on the floor of the Lower House of the State Legislature
(d) he/she is a member of the Upper House of the State Legislature.

Ans.d

14. Which one of the following statements is CORRECT?

(a) Neither the Finance Commission nor the Planning Commission is a Constitutional body
(b) The scope of the Finance Commission is limited to a review of the revenue segment of the budget while the Planning Commission takes an overall review embracing both capital and revenue requirements of the states
(c) No one can be a member of both the Finance Commission and the Planning Commission at the same time
(d) There is no overlapping of work and responsibility of the Finance Commission and those of the Planning Commission.

Ans.d

15. A decibel is

(a) a musical instrument •
(b) a musical note
(c) the wavelength of noise
(d) a measure of sound level

Ans.d

16. Which one of the following states ranks first in milk procurement in India?

(a) Punjab
(b) Gujarat
(c) Haryana
(d) Maharashtra

Ans.b

17. Consider the following statements;

1. The Ministry of Finance is in charge of monetary policy in India.
2, The Ministry of External Affairs is in charge of foreign exchange rate determination in India
3. The Ministry of Commerce puts forward the Export import Policy in 1nr
dia.
4. The Planning Commission prepares the Annual Budget of the Government.

Which of the statements is/are correct?

(a) 1, 2 and 3
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 2 and 4

Ans.c

18. The density of population in India, per sq. km., according to the Census, 2001 is

(a) 304
(b) 324
(c) 344
(d) 364

Ans.b

19. The constituent Assembly of India was set up under

(a) Cabinet Mission Plan
(b) Wavell Plan
(c) Mountbatten Plan
(d) Indian Independence Act

Ans.a

20. Who among the following great cricketers did NOT belong to West Indies Test Team

(a) Frank Worell
(b) Gary Alexander
(c) Ken Barrington
(d) Sony Ramadhin

Ans.b

21. Which one of the following taxes is levied by the Union and collected and appropriated by the states?

(a) Passenger and Goods Tax
(b) Estate Duty
(c) Stamp Duties
(d) Taxes on Newspapers

Ans.c

22. A solid floats in liquid A with half its volume immersed and in liquid B with 2/3 of its volume immersed. The densities of the liquids A and B are in the ratio of:

(a) 1 : 3
(b) 3 : 2
(c) 3 : 4
(d) 4 : 3

Ans.d

24. The capital of the British Indian Empire
was shifted from Calcutta to Delhi because

(a) Delhi was located at the centre of the Empire
(b) the climate of Delhi was more suitable for Europeans
(c) Calcutta was the hotbed of revolutionaries
(d) Delhi was the traditional seat of Imperial powers

Ans.a

25. Which of the following vetoes are available to the President of India in relation to bills?

1. Absolute
2. Qualified
3. Suspensive
4, Pocket

Select the correct answer from the codes given below:

(a) l and 2
(b) l and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1,2, 3 and 4

Ans.c

26.Among the following, the predominantly deep»sea animals are

(a) Fish
(b) Dolphins
(c) Whales
(d) Turtles

Ans.a

27. An Inter-State Council was set up in
1990 under Article 263 of the Constitution by the

(a) President
(b) Parliament
(c) Government
(d) Planning Commission

Ans.a

28. The Government of 1ndia’s current holding in VSNL is

(a) less than 29%
(b) between 29% and 39%
(c) between 39% and 51%
(d) more than 51%

Ans.d

29. Among the following categories of commodities, which one forms the largest export in value from India?

(a) Agriculture and allied products
(b) Chemical and related products
(c) Engineering goods
(d) Textiles

Ans.d
30. During the financial year 2001•2002, 1ndia`s food grain exports were

(a) more than 70 lakh tonnes
(b) between 55 and 70 lakh tonnes
(c) between 40 and 55 lakh tonnes
(d) less than 40 lakh tonnes

Ans.a

31. On a daily requirement basis, which
one of the following is required in largest
quantity by the human body?

(a) Vitamin A (Retinol)
(b) Vitamin BZ (Riboflavin)
(c) Vitamin B 4 (Niacin)
(d) Vitamin C (Ascorbic Acid)

Answer.d

32. Which one of the following was declared a World Heritage Sire by UNESCO in the year 2002

(a) Mahadeva Temple, Khajuraho
(b) Mahabodhi Temple, Bodhgaya
(c) Lingaraja Temple, Bhubaneswar
(d) Hoysaleswara Temple, Halebid

Answer.b

33. Which one ofthe following is the most
important item of expenditure of the
Government of India on revenue account?

(a) Defence
(b) Subsidies
(c) Pensions
(d) Interest Payments

Answer.d

34. Who among the following beat Tiger
Woods in the final round of USPGA
Championship at Hazeltine National Golf
Club in Chaska, Minnesota in the year 20027

(a) C. Riley
(b) F. Funk
(c) I, Leonard
(d) R, Beem

Answer.b

35. Which one of the following terms was
used by the Sufis for the successor nominated
by the teacher of a particular order or
silsilah

(a) Pir
(b) Murid
(c) Khalifalt
(d) Wali

Answer.b

36. If the Finance Minister fails to get the
Annual Budget passed in the Lok Sabha,
the Prime Minister is expected to

(a) compel the Finance Minister to resign
(b) submit the resignation of his/ her cabinet
(c) refer it to the Joint Session of both the
Houses of Parliament
(d) form another cabinet with different
Members

Answer.b

37. The States of the Indian Union can be
re—organised or their boundaries altered by

(a) an executive order of the Union
Government with the consent of the
concerned State government
(b) the Union Parliament by a simple
majority in the ordinary process of
legislation
(c) two thirds majority of both the Houses
of Parliament
(d) two-thirds majority of both the Houses
of Parliament and the consent of the
concerned State legislatures

Answer.b

38. Which one of the following pairs of
substances has the same number of moles?

(a) 32 g of oxygen and 35.5 g of chlorine
(b) 32 g of oxygen and 44 g of carbon
dioxide
(c) 14 g of nitrogen and 44 g of carbon
dioxide
(d) 44 g of carbon dioxide and 16 g of
Oxygen

Answer.b

39. Styrene and 1 , 3—Butadiene are used as
co-polymers in the manufacture of

(a) terylene
(b) polyurethane
(c) nylon
(d) synthetic rubber

Answer.d

40. Consider the following rays

1. X-rays
2. Gamma rays
3, Ultraviolet rays
4. Beta rays.
On the path of which of these rays does the
application of electric and magnetic fields
has no influence?

(a) 1,2and3
(b) 2, 3and4
(c) l,3and4
(d) 1,2and4

Answer.a

41. A motor cycle is moving with a velocity
of 72 km/h and it takes 4 seconds to stop
after the brakes are applied. What is the force
exerted by the brakes on the motor cycle if
its mass along with the rider is 200 kg?

(a) 800 N
(b) 1000 N
(c) 1500 N
(d) 2000 N

Answer.b

42. Match List I (Original Rock) with
List II (Metamorphic Rock) and select the
correct answer using the codes given below
the Lists
List I List II
{Original Rack) (Metamorphic Rack)
A, Slate 1. Sandstone
B. Quartzite 2. Dolomite
C, Marble 3. Granite
D. Schist 4. Shale

Codes
(a) A B C D
3 1 2 4
(b) A B C D
4 2 l 3
(c) A B ` C D
3 2 l 4
(d) A B C D
4 1 2 3

Answer.d

43. Rift valleys and Horsts are the results of

(a) faulting
(b) folding
(c) mass movement
(d) warping

Answer.a

44. Match List I (City) with List II
(lndustry) and select the correct answer using
the codes given below the Lists :
Listl List II
(City) (Industry)
A. Koraput l. Heavy Engineering
B. Nangal 2. Petrochemical
C. Vadodara 3. Aluminium
D. Ranchi 4. Fertilizer
5. Zinc smelting
Codes ;
(a) A B C D
3 4 2 l
(b) A B C D
3 2 4 5
(c) A B C D
5 4 3 l
(d) A B C D
5 3 2 4

Answer.a

45. Match List I (Name of Disease) with
List H (Type of Causative Organism) and
select the correct answer using the codes
given below the Lists :

List I List II
(Name of the Diseases) (Type of Causative Organism)
A. Ascariasis 1. Bacteria
B. Giardiasis 2. Nematode
C. Hepatitis 3. Protozoan
D. Tetanus 4. Virus

Codes :
(a) A B C D
2 3 4 l
(b) A B C D
4 3 2 l
(c) A B C D
2 l 4 3
(d) A B C D
4 l 2 3

Answer.a

46. One gram of liquefied Petroleum Gas
(LPG) gives an energy of about

(a) 25 kilo Joules
(b) 50 kilo Joules
(c) 75 kilo Joules
(d) 100 kilo Joules

Answer.c

47. For which of the following crops does
India have the largest cultivated area in the
world?

(a) Wheat
(b) Rice
(c) Pulses
(d) Cotton

Answer.b

48. Match Listl (Name of Soccer Player)
with List II (Country Represented) and select
the correct answer using the codes given
below the Lists :
List l List II
(Name of Soccer Player) (Country Represented)
A. Fernando Hierro 1. Argentina
B. Gabriel Batistuta 2. Germany
C. Henri Camara 3. Senegal
D. Oliver Kahn 4. Spain

Codes :
(a) A B C D
l 4 3 2
(b) A B C D
l 4 2 3
(c) A B C D
4 l 2 3
(d) A B C D
4 1 3 2

Answer.d

49. Which Sufi Saint’s dargah is at Ajmer?

(a) Khwaja Nizamuddin Auliya
(b) Khwaja Muinuddin Chishti
(c) Khwaja Salim Chishti
(d) Qutuhuddin Bakhtiyar Kaki

Answer.b

50. Which one of the following structures
was constructed by Emperor Akbar in
Fatehpur Sikri

(a) Moti Mahal
(b) Rang Mahal
(c) Panch Mahal
(d) Hira Mahal

Answer.c

2 comments to objective GK Practice test Questions For UPSC NDA Exam

  • madhu

    rpf test papers and answers pls sent

  • bhim

    despite of having easy this ans is wrong
    49. Which Sufi Saint’s dargah is at Ajmer?

    (a) Khwaja Nizamuddin Auliya
    (b) Khwaja Muinuddin Chishti
    (c) Khwaja Salim Chishti
    (d) Qutuhuddin Bakhtiyar Kaki

    Answer.c

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>