Objective Solved GK For AFCAT EXAM « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Objective Solved GK For AFCAT EXAM

Objective Solved GK For AFCAT EXAM
GK For AFCAT Air Force Common Admission Test Exams in India
Solved GK for AFCAT Air Force jobs.
Solved Gk for Armed Paper exams

1. The world is divided into

(a) 12 time zones
(b) 20 time zones
(c) 24 time zones
(d) 36 time zones

Ans.a

2. Which one of the following operations
does NOT bring about a chemical change?

(a) Pressing dried up nitrogen tri-iodide
(b) Mixing solid sodium bicarbonate with
solid tartaric acid
(c) Bringing phosphorus and oxygen in
physical contact with each other
(d) Passing electric current through
acidified water

Ans.b

3. Monday as the first day of the month
will be found in which one of the following
groupings of the months of 19997

(a) January-March-October
(b) February-March-Noveinbl:r
(c) March—September»December
(d) February-April-July

Ans.b

4. February will have ’30 days, after

(a) 100 years
(b) 200 years
(c) 300 years
(J) 400 years

Ans.d

5. Consider the following features of
DNA :I
1. DNA is a larger molecule in human l
cells and contains the genetic infonna-
tion about that person.
2. The chemical composition of DNA of
an individual is rarely found in another
person.
3. Excepting the identical twins, no two
» persons are the same on the basis of
the chemical composition of DNA.

Which of these feature(s) of DNA has/have
been found useful in criminal investigations?

(a) 1 alone
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2 alone

Ans.d

6. Consider the following statements as•
sociated with Mediterranean climate : 1
l. It is so named because it ocurs exten-
sively in the periphery of Mediter-
ranean sea.
2. These lands are exposed to hot, dry,
land winds during the summer months.
3. The seasonal range of temperatures is
considerably less than that in other
areas of corresponding latitudes,
Which of these statements are correct?

(a) 1,2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, and 3

Ans.a

7. The 1999 French Open doubles cham-
pionship was won by

(a) Pete Sampras and Andre Agassi
(b) Leander Paes and Mahesh Bhupati
(c) ]an—Michaels Gambil and Thomas
Master
(d) Carlos Moya and Alex Conretja

Ans.b

8. The trinity of Camatic music included

(a) Thiagaraja, Papanasam Sivan and
Syama Sastri
(b) Krishnamurthi Sastrigal, Mani Iyer
and Papanasam Sivan
(c) Thiagamja. Muthuswami Deekshithar
and Sysma Sastri
(d) Muthuswami Deekshithar, Ilango
Adigal and Mani Iyer

Ans.c

9. As per the given estimates of the
Economic Survey of Govt. of India in
which one of the following years did the
agriculture and allied sectors have a nega-
tive rate of growth, since 1992-937

(a) 1994-95
(b) 1995-96
(c) 1996-97
(d) 1997-98

Ans.b

10. After 1991, the Centra] Govemment
implemented various far-reaching reforms
in the area of taxation. This was based on
the recommendations of the

(a) Wanchoo Committee
(b) Rajah Chelliah Committee
(c) Raj Coimnittee
(d) Narsimhan Committee

Ans.d

Directions: The following 10 (ten} items
consist of two statements, one labelled as
Assertion A’ and the other labelled as
Reason R`. You are to examine these two
statements carefully and decide J the Asser-
tion A and the Reason R are individually
true and y’so, whether the reason is a cor-
rect explanation of the Assertion. Select
your answers to these items using the codes
given below and mark your answer sheet
accordingly:
Codes:

(a) Both A and R are true and R is me correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
(c) A is tme but R is false
(d) A is false but R is tme

11. Assertian (A): Abolition of Sati was
the most salutary
measure of the
Company`s govem»
ment.
Reason (R): Sati was practised
mainly in Punjab,
Rajasthan, Madura
and the Ganges
Valley.

Ans.c

12. Asserti0n(A): Detergents form
lather with hard
water.
Reason (R) :• Magnesium and cal-
cium form soluble
compounds with sul-
phonic acid com»
ponent of the
detergent.

Ans.a

13. Assertion (A): Rajya Sabha is a per—
manent chamber of
the Indian Parliament.
Reason (R) z One-third of its mem-
bers retire every two
years and it is not
subject to dissolution.

Ans.a

14. Assertion (A): A crow sitting on a
high•tension wire
flies away when the
current is switched
on.
Reason (R): When the current is
switched on, the crow
experiences an
electrical shock.

Ans.c

15. Assertion (A): Wood is one of the
strongest materials
known.
Reason (R); Stretched cellulose
microlibrils em-
bedded in lignin in
the secondary wall
give strength to the
wood,

Ans.a

16. Asserrion(A): The Mauryas ach-
ieved political
supremacy over the
whole of India,
Reason (R): The Mauryan army
was the largest
known to ancient India.

Ans.b

17. Assertian (A): After leaving the
Indian National
Congress, Subhash
Chandra Bose formed
the Forward Block.
Reason (R) 1 Indian National Army
had a Gandhi
Brigade.

Ans.c

18. Assertivn (A): Sun glasses have
curved surfaces but
they do not have any
power,
Reason (R): In a sun glass, one
surface is concave
while the other is
convex.

Ans.c

19. Assertion (A): At a workshop to
educate mothers on
the “A to Z of bring-
ing up a child”, the
experts advised
against inducing
vomiting or aspirat-
ing out kerosinc oil in
the event of its ac-
cidental consumption
by a child.
Reason (R) 2 Fumes of kerosine oil
cause pneumonia of lungs.

Ans.b

20. Assertion (A): Lord Curzon parti-
tioned Bengal,
Reascn (R): The Congress was
split between the
Moderates and Extremists.

Ans.b

21. Match List I (Name ofthe revoluti0n»
ary tried in a conspiracy case) with List II
(Name of conspiracy case) and select the
correct answer using the codes given below
the Lists:
List] List Il ,
A. Ram Prasad 1. Lahore Conspiracy Bismil case
B. SuryaSen 2. Kakori Conspiracy case
C, ArvindGhosh 3. Chittagong Armoury Raid
D. Bhagat Singh 4. Alipore Bomb

Codes:
(a) A B ,C D
4 2 3 I
(b) A B C D
2 3 4 l
(c) A B C D
3 4 l 2
(d) A B C D
4 l 2 3

Ans.b

22. In which one of the following sets of
public sector enterprises, was the process
of disinvestment announced in the Union
budget of 1998-997

(a) GAIL. VSNL, CONCOR and IOC
(b) GAlL, VSNL, ONGC and BHEL
(c) GAH., MTNL, CONCOR and SCL
(d) MMTC, MTNL, VSNL1md IOC

Ans.d

23. Match List I with List II and select
the correct answer using the codes `given
below the Lists:
List I List ll
A. Syphilis l. Vibrios
B. Sore throat 2. Bacilli
C. Cholera 3. Spirilla
D. T.B. 4. Cocci
(Tuberculosis)

Codes:
(a) A B C D
3 4 2 1
(b) A B C D
3 4 l 2
(c) A B C D
2 4 3 1
(d) A B C D
4 2 l 3

Ans.c

24. Which one of the following conver•
sions takes place in the process of
photosynthesis?

(a) Heat energy to kinetic energy
(b) Thermal energy to chemical energy
(c) Thermal energy to electromagnetic
energy
(d) Electromagnetic energy to chemical
energy

Ans.b

25. Mateh Listl with Litt ll and select the
correct answer using the codes given below
the Lists:

ListI List II
(Characteristic) (Places)
A. River 1. Sariska
B. Plateau 2. Singrauli
C. Sanctuary 3. Bhimn
(Wildife) 4. Hadauti
D. Mining

Codes:
(a) A B C D
3 4 2 l
(b) A B C D
3 4 l 2
(c) A B C D
4 3 l 2
(d) A B C D
4 3 2 1

Ans.b

26. Consider the following statements:
Keratin is
1. a protein.
2. ahonuone.
3. present in hair.
4. present in nails.

Which of these statements are correct?
(a) 1 and2
(b) land4
(c) Zrand 3
(d) l, 3 and 4

Ans.d

27. Consider t.he following statements:
PSLV•C2 was launched by ISRO

l. and it carried two foreign statellites.
2. and it was the first multiple satellite.
3. on 26th May, l999.
Which of these statements are correct?

(a) land2
(b) land3
(c) 2and3
(d) l,2and3

Ans.d

28. When the offices of both the President
and the Vice—President of India are vacant,
who will discharge their functions?

(a) Prime Minister `
(b) Home Minister
(c) Chief Justice of India
(d) The Speaker

Ans.c

29. Consider the following foreign
travellers:

1. Nicolo Conti.
2. Abdur Razzaq.
3. Bernier.
4. Tavemier.

Among them, those who visited the
Vijayanagara Empire include

(a) l,2and3
(b) land2
(c) l,3and4
(d) 2and4

Ans.b

30. If the level of atmospheric pollution
increases.

(a) the length of the day will increase
(b) the length of the day will decrease
(c) the length of the day will remain the
same
(d) one will not be able to make any
prediction about the length of the day
purely on the basis of the level of pol-
lution

Ans.d

4 comments to Objective Solved GK For AFCAT EXAM

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>