Physical Education MCQ Quiz BA Level « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Physical Education MCQ Quiz BA Level

Physical Education MCQ Quiz BA Level
Solved Paper Physical Education
Phy Edu Solved Quiz Physical Education
Physical Education online solved questions

l. Profuse sweating) during strenuous physical activity causes the
loss of-
(A) Sodium chloride
(B) Potassium
(C) Calcium
(D) Glycogen

Answer.A

2. The number of bones in the
Cranium is—
(A) 4 (B) 6
(C) 8 (D) 10

Answer.C

3. Which organ of the Alimentary
canal is known as ’Graveyard of
Red Blood Cells?
(A) Liver (B) Pancreas
(C) Spleen (D) Duodenum

Answer.A

4. ’ATLAS OF MAN’ which describes the body types was written
by-
(A) Heath
(B) Carter
(C) Kretchmer
(D) Sheldon

Answer.D

5. The first President of the Indian
Olympic Association was—
(A) Sir Bhupendra Singh
Maharaja of Patiala
(B) Dorabji Tata
(C) Hary Crow Buck
(D) Shri Iaisingh, Maharaia of
Iaipur

Answer.B

6. Thernain function of Haemoglobin is—
(A) Attract and carry oxygen
(B) Absorb glucose
(C) Stimulate blood supply
(D) Help in clotting of blood

Answer.A

7. Barry L Johnson and JacK K.
Nelson have written, one of the
following books-
(A) Test and Measurement in
Physical Education
(B) Measurement in Physical
Education
(C) A practical approach to
Measurement in Physical Education
(D) Measurement Techniques in
Physical Education

Answer.C

8. Dynamometer is used to
measure-
(A) Flexibility (B) Agility
(C) Strength (D) Speed

Answer.C

9. The earliest person known to
have invented the system of
body classification was-
(A) Sheldon
(B) Kretchmer
(C) Hall
(D) Hippocrates

Answer.A

10. The Newton’s Law of acceleration is-
1. The rate of change of momentum is directly proportional
to the applied force and
takes place in the direction in
‘ which the force acts.
2. When body is acted upon by
a constant force, its resulting
acceleration is directly pro-
portional to the force and
inversely proportional to its
mass.
(A) 1 is correct
(B) 2 is correct
(C) 1 and 2 both are correct
(D) 1 is correct but 2 is false

Answer.B

11. An individual who does mode-
rate work needs the calories
(A) 1700-2000 calories
(B) 2500-3000 calories
(C) 400[P4500 calories
(D) 3000-3500 calories

Answer.B

12. One deformity may lead to the
development of another, knock
knees may be caused as a result
of-
(A) Flat foot
(B) Bow Legs
(C) Genu Legs
(D) Scoliosis

Answer.B

13. Active Free Movement are
divided into~
(A) Passive forced and Passive
relaxed movements
(B) Rhythmic, agility and active
holidays
(C) Assisted and restricted
movements
(D) Cardiac and reflex move-
ments

Answer.C

14. The knot used to tie a bandage is
known as
(A) Clove hitch
(B) Granny knot
(C) Half hitch
(D) Reef knot

Answer.D

15. The two great dangers of wounds
are—
(A) Bleeding and infection
(B) Pain and swelling
(C) Shock and shivering
(D) Burnign and loss of tissue

Answer.A

16. ln learning, maximum transfer of
training is possible when-
(A) Two individuals are similar
(B) The individuals is ready to
learn
(C) The teacher uses motivation
(D) Two learning situations are
some what similar

Answer.B

17. The blood vessel which brings
blood to the heart from the lower
part of the body is known as—
(A) inferior venacava
(B) Superior venacava
(C) Pulmonary vein
(D) Pulmonary artery

Answer.A

18. Which is the smallet bone in the
human body ?
(A) Pisiform (B) Scaphoid
(C) Stapes (D) Malleus

Answer.C

19. The camp crafts involve~
(A) Motor skills
(B) Racial skills
(C) Mental skills
(D) Mechanical skills

Answer.C

20. Which country is said to be the
pioneer in starting the Recreation
movement in the world ?
(A) USA (B) England
(C) China (D) Germany

Answer.A

21. Who said 'Recreations not a
matter of motions but emotions’ ?
(A) joseph Lee
(B) Ramney
(C) ]ohn Dewey
(D) ]ohn Hizinga

Answer.B

22. Which of the following systems
of the body is the focal point in
movement ?
(A) Circulatory system
(B) Nervous system
(C) Respiratory system
(D) Muscular system

Answer.D

23. First step of Budget preparation
is-
(A) To search income
(B) Estimate Expenditure
(C) Planning
(D) Facilities and personnel

Answer.C

24. The amount of blood pumped by
heart in one beat is called-
(A) Tidal volume
(B) Stroke volume
(C) Blood volume
(D) Residual volume

Answer.B

25. Normal systolic and diastolic
blood pressures in human body
are-
(A) 120 —- 80 M4 M Hg
(B) 110 — 80 M. M Hg
(C) 130 — 90 M. M Hg
(D) 140 — 80 M. M Hg

Answer.A

26. Action Research in Physical
Education is concerned with-
(A) Immediate classroom problems
(B) Experimental studies
(C) Correlation studies
(D) Descriptive studies

Answer.A

27. The Professional qualities of
supervisor-
14 Personal qualities
24 Social qualities
3. Administrative qualities
4. Professional knowledge
(A) 1, 2 and 3 are correct
(B) 1 and 4 are wrong
(C) 1, 2 and 4 are correct
(D) 2 and 3 are correct

Answer.A

28. Which one of the following concepts reflects the true nature of
Modern Physical Education ?
(A) Physical training
(B) Science of Movement
(C) Movement Education
(D) Athleticism

Answer.A

29. Resolution of National Sports
Policy was laid in both Houses of
the Indian Parliament on-
(A) November 19, 1982
(B) August 21, 1984
(C) May 1, 1987
(D) ]une 20, 1991

Answer.B

30. A Physical Education Teacher
now-a-days is essentially-
(A) An instructor
(B) A Movement Educator
(C) A Drill Master
(D) All of the above

Answer.D

31. For effective administration, the
physical education teacher must
possess-
(A) High qualification
(B) Good personality
(C) Technical Knowledge and
skills
(D) Teaching ability

Answer.C

32. Much of the Theories of Physical
Education are based on
(A) Experience and under-
standing
(B) Customs and traditions
(C) Scientific principles related
to movements
(D) Philosophical thoughts

Answer.C

334 From the view point of Sociology, which of the following
factors is the most important one
in the development of human
personality ?
(A) Money (B) Art
(C) Literature (D) Culture

Answer.D

34. Administration and organization
of Physical Education should be
based on the principles of-
(A) Activity
(B) Bio-mechanics
(C) Humanity
(D) Teaching

Answer.D

35. According to the German Concept of Physical Education, the
Mother of all Games and Sports
is-

(A) Swimming
(B) Gymnastic
(C) Athletics
(D) Combative

Answer.B

36. The Developmental Quotient of
an individual can be assessed by
the formula—
(A) (Maturity age/Chronological age) X 100
(B) (Chronological age / Maturity age) x 100
(C) (Psychological age/Chronological age) X100
(D) (Physiological age / Psychological age) x 100

Answer.A

37. Formula for calculation of total
number of matches in a round
Robin tournament is——
(A)N(N-1)/ 2 (B) (N²- 1)/2
(C) (N-1)N/2 (D) N{(N-1)/2}

Answer.A

38. The curriculum is a major factor
in»—
(A) The development of student
interest
(B) The arising of less disciplinary problems
(C) The development and main-
tenance of a good learning
environment
(D) Affecting the student
behavior

Answer.C

39. Hypothalamus is associated with _
the control of—
(A) Motor actions
(B) Thinking
(C) Glands
(D) Emotions

Answer.C

40. What will you do as a teacher if
the students do not attend your
class ?
(A) Ignore the facts
(B) Punish the students
(C) Try to make teaching effective and interesting
(D) Understand the reasons and
try to remove them

Answer.C

414 Why should one prefer teaching
to other profession ?
(A) For the service to humanity
(B) For the love of teaching
(C) For the mastery over the
subject of teaching V
(D) None of the above

Answer.A

42. Geographical and climatic con-
ditions should be considered
when planning~
(A) Indoor activities
(B) Outdoor activities
(C) Child activities
(D) Old people activities

Answer.B

43. Structural and functional unit of
kidney is-
(A) Nephron
(B) Neuron
(C) Mitochondria
(D) Epidermis

Answer.A

44. Who considered Psychology as
the “Science of activities for an
individual in relation to his
environment”
(A) Woodworth
(B) William lames
(C) Watson
(D) Robert Singer

Answer.A

45. Cognitive process is concerned
with-
(A) Knowing Experience
(B) Feeling Experience
(C) Striving Experience
(D) Thinking Experience

Answer.A

46. McCloy’s formula of student
classification reads as-
(A) Age + Height + 1 /10 Weight
(B) (4A + H + W) / 3
(C) 20 A + 6 H + W
(D) 6 A + 20 H + W

Answer.C

47. Schiller and Spancer are associated with one of the following
theories of play-
(A) Anticipation
(B) Surplus energy
(C) Recapitulation
(D) Recreation

Answer.C

48. Recreation Movement in India
was started by—
(A) De Mellow
(B) G. D. Sondhi
(C) H. C. Buck
(D) Vaidya P. R.

Answer.B

50. Top spin causes-
(A) Higher rebound
(B) Lower rebound
(C) Rebound to the left
(D) Rebound to the right

Answer.B

3 comments to Physical Education MCQ Quiz BA Level

  • MAHIPAL

    HOW TO DOWNLOAD THE MCQ

  • MAHIPAL

    My name is MAHIPAL I want previous year papers for solving can u send me in my email address

  • Rajnish Pandey

    Dear sir
    me Rajnish sir I want TGT privious year and model question
    paper of TGT Physical Education in various examination institution like NVS, UPMSSCB, KVS,etc.
    Sir kindely me send papers throw MY E-mail

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>