PREVIOUS YEAR PAPERS FOR BANK RECRUITMENT, BPO, BANK OFFICE ASSISTANT AND CASHIERS CUM CLERKS « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

PREVIOUS YEAR PAPERS FOR BANK RECRUITMENT, BPO, BANK OFFICE ASSISTANT AND CASHIERS CUM CLERKS

PREVIOUS YEAR PAPERS FOR BANK RECRUITMENT, BPO, BANK OFFICE ASSISTANT AND CASHIERS CUM CLERKS
Questions are taken from previous year papers and will provide enough idea of exams.

Directions. Q. 1-10 : Following are the conditions for the admission in paramedical course in the ABC Medical College ; A candidate must

(A) have passed B.Sc. with at least 50% marks (second division). There is relaxation of 5% marks for candidates belonging to Scheduled Castes and Scheduled Tribes.

(B) have completed 19 years of age in the case of girl candidates and 20 years
of age for the boys as on January 1, 2002.

(C) deposit Rs. 25,000 with the application if the candidate has secured second division in graduation. However, if the applicant has secured more than 75% marks at graduation, the deposit amount would be Rs.15,000 and if the marks are above 60% but below 70%, the deposit amount will be Rs. 20,000. lf the candidate is a son or daughter of the staff member of the college offering the course, the amount of deposit will be 50% of that applicable to others, keeping the merit criteria the same.

(D) For SC/ST candidates who produce valid certificate of their category, the deposit amount is 20% that of applicable to non•staff relation candidates and the condition of marks for each slab described above in (C) is relaxable by 5% for SC/ST candidates.

(E) lf a candidate fulfills the criteria at (A) and (B) but can pay at least three fourth amount of applicable deposit, the candidate may be provisionally admitted.

(F) If a candidate who is, eligible under (A) and (B) criteria, but can pay at least half of the applicable deposit, the candidate can be referred to the Chairman of the Institute.

(G) The candidates eligible under the criteria a and b, but cannot pay even half of the applicable deposit cannot be admitted. Based on the above criteria, decide which of the following courses of action should be taken in the cases of the candidates whose description is provided in the following questions. Please note that you are NOT to
assume any data other than those described. However, you may treat the candidate as “General Category/” candidate if his category is not explicitly mentioned as SC/ST.

Mark (A) as your answer if the candidate can be admitted. Mark (B) as your answer
if the candidate can be provisionally admitted. Mark (C) as your answer if the candidate cannot be admitted. Mark (D) if the data given are not sufficient to decide the course of action.

1. Brinda, the daughter of a teacher, has passed her B.Sc. with 78% marks. She
was born on 23rd September, 1980. She can pay a maximum of Rs. 8,000 as deposit.

(A) (B) (C) (D)

ANS.C

2. Shekhar, the son of an S.T. member of the ABC Medical College, was born on
27th February, 1979 and has passed his B.Sc. with 64% marks. He can pay a maximum of Rs. 7,500.

(A) (B) (C) (D)

ANS.A

3, Bhupen, the son of an architect, has passed his B.Sc. with 63% marks. He was born on 8th December, 1983 and can pay a maximum of Rs. 25,000 as deposit.

(A) (B) (C) (D)

ANS.C

4. Mahendra, the son of an S.T. staff member of the ABC Medical College, has passed his B.Sc. examination with 46% and M.Sc. examination with first rank (80% marks) as published in the newspaper on 13th April, 2001. He can pay Rs. 15,000 as deposit.

(A) (B) (C) (D)

ANS.D

5. Surendra, born on 23rd February, 1979, has passed his B.Sc. with 63% marks. He
is ready to pay a maximum of Rs. 11,000 as deposit. He has orally informed that
he will produce a Caste Certificate indicating that he belongs to the ST category.

(A) (B) (C) (D)

ANS.A

6. Ranjit, the son of a staff member of the ABC Medical College, was born on 7th January, 1982 and has passed his B.Sc. examination with 76% marks. He can pay Rs. 20,000 as deposit immediately.

(A) (B) (C) (D)

ANS.D

7. Meenakshi, the daughter of an ex-employee of ABC Medical College, was born on 23rd October, 1980. She has passed her B.Sc. with 58% marks. She can pay only Rs. 20,000 as deposit.

(A) (B) (C) (D)

ANS.B

8. Mangesh, an M.Sc. with 66.5% marks, is the son of a businessman. His age is 22 years as on the stipulated date. He can pay Rs. 25,000 as the deposit.

(A) (B) (C) (D)

ANS.D

9. Mohini, the daughter of an ex-employee of ABC Medical College, was born on 1st April 1985. She passed her B.Sc. examination with 68% marks. She can remit Rs. 9,000 as deposit.

(A) (B) (C) (D)

ANS.C

10. Born on 30th June, 1982, Rashmi, the daughter of a professor in a local college,
has done her B.Sc. with 7 9%_ marks. She can pay a maximum of Rs. 5,000 as
deposit.

(A) (B) (C) (D)

ANS.C

Direction. Q.11–14 : Read the following information’s and answer the questions based
on it.
I. The length, breadth and height of a rectangular piece of wood are 4 cm, 3 cm. and 5 cm respectively.
II. Opposite sides of 5 cm x 4 cm piece are colored in two red colour.
III. Opposite side of 4 cm x 3 cm are coloured in blue.
IV. Rest 5 cm x 3 cm are coloured in green in both sides.
V. Now the piece is cut in such way that a cuboid of 1 cm x 1 cm x 1 cm will be made.

11. How many cuboids shall have all the three colours?

(A) 8
(B) 10
(C) 12
(D) 14

ANS.A

12. How many cuboids shall have not any colour ?

(A) No any
(B) 2
(C) 4
(D) 6

ANS.D

13. How many-cuboids shall have only two colour red and green in their two sides ?

(A) 8
(B) 12
(C) 16
(D) 20

ANS.C

14. How many cuboids shall have only one

(A) 12
(B) 16
(C) 22
(D) 28

ANS.C

15. A player holds 13 cards of four suits of which seven are black and six are red.
There are twice as many diamonds as spades and twice as many hearts as diamonds; How many clubs does he hold?

(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 7

ANS.B

Directions. Q. 16-20 : In each of the following questions there is some relationship
amongst the three words in the first row. The same relationship is obtained amongst the
two words in the second row and one of the `four alternative words given under it. Find
this alternate word in each question and darken the corresponding box in the Answer
Sheet.

16. Jupiter, Mars, Planets
Green, Blue

(A) Colours
(B) Red
(C) Bright
(D) Dark

ANS.A

17. City, State, Country
Picture, Page

(A) Colour
(B) Cover
(C) Book
(D) Painting

ANS.C

18. Boy, Man, Human Being
Earth, Mars

(A) Satellites
(B) Planets
(C) Animals
(D) Environment

ANS.B

19. Student, Teacher, School
Fish, Crocodile

(A) Jungle
(B) Air
(C) Farm
(D) Water

ANS.D

20. Nose, Eyes, Face
Nurse, Doctor

(A) Medicine
(B) Dentist
(C) Physician
(D) Hospital

ANS.D

21. In a certain code CHAIR is written as ECCHT. How is AUDIT written in that code?

(A) CTFHV
(B) CSFHV
(C) BTFHV
(D) CTEI-IV

ANS.A

22. In a certain code ‘RATIONAL’ is written as ‘RTANIOLA’. How would ‘TRIBAL’ be written in that code?

(A) TRIALB
(B) TIRALB
(C) TIRLBA
(D) TIRABL

ANS.C

23. In a certain code ‘CALANDER’ is written as “CLANAEDR’. How is ‘CIRCULAR’
written in that code?

(A) ICCRLURA
(B) CRIUCALR
(C) CRIUCLRA
(D) None of thesis.

ANS.B

24. If ROSE is written as TQUG, how BISCUIT can be written in that code ?

(A) CJTDVJU
(B) DKVEWKV
(C) DKUEWKY
(D) DKUEWKV

ANS.D

25. If the word MENTAL is written as LNDFMOSUZBKM, then how would the word TEST be written in that code?

(A) UVFGTUUV
(B) RSCDQRRS
(C) SUDFQRSU
(D) SUDFRTSU

ANS.D

26. If TYPEWRITER is written as GBKVDIRGVI, how STENO can be written in that code?

(A) LMVGH
(B) HGVML
(C) LMHGV
(D) HVLGM

ANS.B

27. lf KASHMIR is written as 8142753, how RIMSHAK can be written in that code ?

(A) 3574218
(B) 357184.2
(C) 3521478
(D) 3574812

ANS.A

28. In a certain code ‘PENCIL’ is written as “RCTAMJ’ then in that code ‘BROKEN’
is written as

(A) SPFLIM
(B) SVFLIN
(C) FVSMGL
(D) None of these.

ANS.D

29. How many pairs of letters are there in the word ‘NURSING’ which have as many
letters between them as in the alphabet ?

(A) One
(B) Three
(C) Five
(D) Six

ANS.B

30. If NAXALITE is written in a certain code as LYVYJGRC, how will INTEGRATE be written in the same code?

(A) LGRECYPRC
(B) GLRCEPYRC
(C) RYWMNOPQR
(D) BLACKHOLE

ANS.B

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>