Quantitative Aptitude Online test « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Quantitative Aptitude Online test

Quantitative Aptitude Online test
Quantitative Aptitude Competitive Exam free on Line Mock Test
Question Answer Quantitative Aptitude Test
quantitative test questions
Directions—(Q. 1-5) what
should come in the place of question
mark (?) in the following questions ?

1. ?(360 – 225 x 2 + 379) = ?

(A) 17 (B) 19
(C) ?279
(D) 289
(E) None of these

Answer.A

2. 9³ x 81² + 27³ = (3?)

(A) 3 (B) 4
(C) 5 (D) 6
(E) None of these

Answer.C

3. 572 ÷ 26 x 12 — 200 = (2?)

(A) 5 (B) 6
(C) 7 (D) 8
E) None of these

Answer.B

4. 9/2 – 17/6 = ? – 19/12

(A) 13/4 (B) 41/12
(C) 31/12 (D) 15/4
(E) None of these

Answer.A

5. 36% of 245 – 40% of 210 = 1()—?

(A) 4•2 (B) 6•S
(C) 4•9 (D) 5-6
(E) None of these

Answer.E

6. Rita invested 25% more than
Sunil. Sunil invested 30% less
than Abhinav who invested
Rs. 6,000. What is the respective
ratio between the amount that
Rita invested and the total
amount invested by all of them
together

(A) 35 ; 104 (B) 13 ; 29
(C) 101 136 (D) 35:103
(E) None of these

Answer.D

7. A man gets a simple interest of
Rs. 1,000 on a certain principal at
the rate of 5 p.c.p.a. in 4 years.
What compound interest will the
man get on twice the principal in
two years at the same rate ?

(A) Rs. 1,050
(B) Rs. 1,005
(C) Rs. 11,025
(D) Rs. 10,125
(E) None of these

Answer.E

8. The perimeter of a square is
equal to twice the perimeter of a
rectangle of length 8 cm and
breadth 7 cm. What is the
circumference of a semicircle
whose diameter is equal to the
side of the square ? (Rounded off
to the two decimal place)

(A) 3857 cm
(B) 2357 cm
(C) 42-46 cm
(D) 47•47cm
(E) None of these

Answer.A

9. Radha’s present age is three
years less than twice her age 12
years ago. Also the respective
ratio between Raj’s present age
and Radha’s present age is 4 : 9.
What will be Raj’s age after 5
years ? -

(A) 12 years
(B) Yyears
(C) 21 years
(D) Cannot be determined
(E) None of these

Answer.E

10. The respective ratio between the
speeds of a car, a train and a bus
is 5 : 9 : 4. The average speed of
the car, the bus and the train is 72
km/hr together. What is the
average speed of the car and the
train together ?

(A) 82 km/hr
(B) 75 km/hr
(C) 84km/hr
(D) Cannot be determined
(E) None of these

Answer.C

Directions•—(Q. 11—15) In the
following number series only one is
wrong. Find out the wrong number.

11. 32 34 37 46 62 87 123

(A) 34 (B) 37
(C) 62 (D) 87
(E) 46

Answer.A

12. 7 18 40 106 183 282 403

(A) 18 (B) 282
(C) 40 (D) 106
(E) 183

Answer.C

13. 850 843 829 808 788 745 703

(A) 843 (B) 829
(C) 808 (D) 788
(E) 745

Answer.D

14. 33 321 465 537 573 590 600

(A) 321 (B) 465
(C) 573 (D) 537
(E) 590

Answer.E

15. 37 47 52 67 87 112 142

(A) 47 (B) 52
(C) 67 (D) 87
(E) 112

Answer.A

Directions—(Q. 16-20) In the
following questions two equations
numbered I and II are given. You
have to solve both the equations and
give answer if-

(A) x > y
(B) x ?y
(C) x < y
(D) x ? y
(E) x = y or the relationship
cannot be established

16.1. X²-X-12 = 0
II. Y²+5Y+6 = 0

Answer.B

17.1. x²—8x+15 = O
11. y² -3y+2 = 0

Answer.A

18. 1. X²-32 = 112
II. y – ?169 = 0

Answer.E

19.1. x – ?l2l = O
H. y2 – 121 = 0

Answer.E

20.1. x² -16 = 0
11. y² – 9y + 20 = 0

Answer.D

Direcli0ns—(Q. 21-25) Study she following table carefully and answer
the questions that follow-

Monthly Expenditure (in thousands) by five people on Rent,
Food, Children’s Education, Clothes and Traveling
Expenditure
People Rent Food Childrénls Clothes Travelling
education
A 12.5 7.50 6.52 3.30 4.72
B 16.0 8.55 8.38 2.75 5.86
C 13.8 11.40 12.60 6.30 9.30
D 9.65 17.80 9.95 8.40 7.85
E 14.5 9.00 10.25 3.90 5.42

21. What is the total monthly
expenditure made by D on rent,
B on clothes and E on travelling
together ?

(A) Rs. 18,720
(B) Rs. 1,78,200
(C) Rs. 17,800
(D) Rs. 1,84,720 •
(E) None of these

Answer.E

22. What is the average monthly
expenditure on food by all the
people together ?

(A) Rs. 1,08,500
(B) Rs. 10,850
(C) Rs. 54,250
(D) Rs. 52,450
(E) None of these

Answer.B

23. Whose monthly expenditure on
all the heads together is the
lowest among them ?

(A) A (B) B V
(C) C (D) D
(E) E

Answer.A

24. It the monthly expenditure of C
on children’s education is
increased by 5%, then what will
be his yearly expenditure on
children’s education ?

(A) Rs.1,58,760
(B) Rs. 15,87,600
(C) Rs. 13,230
(D) Rs. 1,32,300
(E) None of these

Answer.A

25, What is the respective ratio
between the monthly expenditure
made by A on travelling and the
monthly expenditure made by D
on clothes ?

(A) 57: 105 (B) 105:59
(C) 37:103 (D) 59:105
(E) None of these

Answer.D

Directions~(Q. 26—30) Study the
following Pie-chart carefully to
answer these questions-
Percentage wise Distribution of
Players who Play Five Different
Sports
Total Players are 4200 out of which
Female Players are equal to 2000
Total Players = 4200

Percentage of Players who
play different sports

Rugby 13%

Football 17%

Cricket 35%

Hockey 10%

Lawn tennis 25%

Percentage of female Players
who play different sports

Female Players = 2000

Rugby 10%

Football 13%

Cricket 40%

Hockey 15%

Lawn tennis 22%

26. What is the average number of
players (both male and female)
who play football and rugby
together ?

(A) 620 (B) 357
(C) 230 (D) 630
(E) None of these

Answer.D

27. What is the difference between
the number of the female players
who play lawn tennis and the
number of male players who
play rugby ?

(A) 94 (B) B4
(C) 220 (D) 240
(E) None of these

Answer.A

28. What is the respective ratio of the
number of female players who
play cricket and number of male
players who play hockey ?

(A) 20:7 (B) 4:21
(C) 20:3 (D) 3:20
(E) None of these

Answer.C

29. What is the total number of male
players who play football, cricket
and lawn tennis together ?

(A) 1,724 (B) 1,734
(C) 1,824 (D) 1,964
(E) None of these

Answer.B

30. Number of male players who
play rugby is approximately
what percentage of the total
number of players who play
lawn tennis ?

(A) 33 (B) 39
(C) 26 (D) 21
(E) 43

Answer.A

Directions—(Q. 36-40) Study the
information carefully to answer the
questions that follow-
There are two companies A and
B. Both companies produce all the
four different products viz., Computers, Phones, Pen drives and
Compact Discs (CDs). Company A
produces a total of 800 products.
The respective ratio between the
total products produced by Company
A and Company B is 4 : 5. 20% of the
total products produced by Company
B are Pen drives and 40% of them are I
CDs. Two-fifth of the remaining pro- ‘
ducts produced by Company B are
Phones. The total number of computers produced by both the companies together is 340. 20% of the
total products produced by Company A are CDs. Company A produces equal number of Pen drives
and Phones.

36. What is the respective ratio
between the number of Pen
drives produced by Company A
and the number of Computers
produced by Company B ?

(A) 8 :9 (B) 9:7
(C) 7: 9 (D) 4: 9
(E) None of these

Answer.E

37. What is the total number of
Phones produced by both the
companies together

(A) 430 (B) 420
(C) 390 (D) 530
(E) None of these

Answer.A

38. Number of Phones produced by
Company A is what percentage
of the total number of products
produced by Company B ?

(A) 25 (B) 29
(C) 33 (D) 37
(E) None of these

Answer.E

39. What is the average of the number of Pen drives, CDs and Computers produced by Company B ?

(A) 840 (B) 280
(C) 270 (D) 860
(E) None of these

Answer.B

40. What is the difference between
the number of CDS produced
by Company B and the number
of Computers produced by
Company A ?

(A) 200 (B) 250
(C) 300 (D) 350
(E) None of these

Answer.C

41. The sum of three consecutive
odd numbers and three consecutive even numbers together is
231, Also, the smallest odd number is ll less than the smallest
even number. What is the sum
of the largest odd number and
the largest even number ?

(A) 82
(B) 83
(C) 74
(D) Cannot be determined
(E) None of these

Answer.E

42. Two-third of the first number is
equal to the cube of the second
number. If the second number is
equal to twelve per cent of 50.
What is the sum of the first and
the second numbers ? ‘

(A) 330 (B) 360
(C) 390 (D) 372
(E) None of these

Answer.A

43. Rajni purchased a mobile phone
and a refrigerator for Rs. 12,000
and Rs. 10,000 respectively. She
sold the refrigerator at a loss of
12 per cent and mobile phone at
a profit of 8 per cent. What is her
overall loss / profit ?

(A) Loss of Rs. 280
(B) Profit of Rs. 2,160
(C) Loss of Rs. 240
(D) Profit of Rs. 2,060
(E) None of these

Answer.C

44. The average age of seven boys
sitting in a row facing North is 26
years. If the average age of first
three boys is 19 years and the
_ average age of last three boys is
32 years. What is the age of the
boy who is sitting in middle of
the row

(A) 28 years (B) 29 years
(C) 24 years (D) 31 years
(E) None of these .

Answer.B

45. The perimeter of a square is
double the perimeter of a rectangle. The area of the rectangle is
240 sq cm. What is the area of the
square ?

(A) 100 sq cm
(B) 36 sq cm
(C) 81 sq cm
(D) Cannot be determined
(E) None of these

Answer.D

Directions-—(Q. 46-50) What
approximate value should come in
place of the question mark (?) in the
following questions 7 (You are not
expected to calculate the exact value.)

46. ? 8938 x (5•96)² =?

(A) 3050 (B) 3780
(C) 2340 (D) 3400
(E) 3950

Answer.D

47. 4734.96 – 3454.03 -1612.86 = ? – 1611.43

(A) 1280 (B) 2290
(C) 1020 (D) 18150
(E) 1040

Answer.A

48. 323/55 x 971/251 x 56/61

(A) 27 (B) 9
(C) 4 (D) 16
(E) 21

Answer.E

49. 133.008 x 2•97 x 111.87 + 74.13 = ?

(A) 311 (B) 234
(C) 357 (D) 290
(E) 399

Answer.C

50, 32~1 X 2799 + 549 + 120 = ?
(A) 220 (B) 284
(C) 375 (D) 505
(E) 190

Answer.B

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>