SAIL MT EXAM Model paper GK « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

SAIL MT EXAM Model paper GK

SAIL MT EXAM Model paper GK
Very useful For Steel Authority of India Job Exam
SAIL Management Trainees (Technical)
SAIL Management Trainee (Administration )
Prepare For General Awareness
Test your preparation with this sample GK Paper

1. Who among the following was
not associated with the Home
Rule Movement

(A) C. R. Das
(B) S. Subramaniya Iyer
(C) Annie Besant
(D) B. G. Tilak

Answer:A

2. Read the following events connected with Indian National
Movement and find the correct
chronological order of the events
from the codes given below——•
1, Cripps Mission
2. Cabinet Mission Plan
3. Quit India Movement
4. Wavell Offer

Codes:
(A) 1, 3, 4, 2 (B) 1, 2, 3, 4
(C) 1, 3, 2, 4 (D) 4, 3, 2, 1

Answer:A

3. With which one of the following
movements was Artma Asaf Ali
associated ?

(A) Khilafat Movement
(B) Non-Cooperation Movement
(C) Civil Disobedience Movement
(D) Quit India Movement

Answer:D

4. The official historian of India’s
struggle for independence was-

(A) R. C. Majumdar
(B) Tarachand
(C) V. D. Savarkar
(D) S. N. Sen

Answer:D

5. Who out of the following had
told “Destruction is the best
method of dealing with the
foreign clothes” ?

(A) Ravindra Nath Tagore
(B) Mahatma Gandhi
(C) Chitranjan Das
(D) Subhas Chandra Bose

Answer:A

6. Which one of the following is not
correctly matched

(A) Larry Collins and Domini-
que Lapierre—Freedom at Midnight
(B) Durga Das 4-India from Curzon to
Nehru and After
(C) K. K. Aziz
-The Man Who Divided India
(D) Maulana Abul Kalam Azad
—India Wins Freedom

Answer:C

7, Given below are two statements
labelled as-—

Assertion (A) : The Congress
boycotted the Simon Commission. •
Reason (R) : The Simon Commission did not have a single Indian
member.
In the context of the above, which
one of the following is correct ?

Codes :
(A) Both (A) and (R) are true
_ and (R) is the correct explanation
of (A)
(B) Both (A) and (R) are true,
but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer:A

8. Match the peasants’ revolts of
the 19th century with their respective areas—

(a) Kuki revolt
(b) Kuka revolt
(c) Pabna Peasant revolt
(d) Birsa Munda revolt
1. Punjab 2. Bengal
3. Bihar 4. Tripura
Choose your answer with the
help of given codes :

Codes :
(a) (b) (C) (d)
(A) 4 2 1 3
(B) 2 3 1 4
(C) 4 1 3 2
(D) 4 1 2 3

Answer:D

9. Match List-I with List-ll and
select the correct answer using
the codes given below the lists-
List-I V
(a) ]hansi (b) Lucknow
(c) Kanpur (d) Faizabad
List-II
1. Moulavi Ahmad Shah
2. Azimullah Khan
3. Begum Hazrat Mahal
4. Rani Laxmi Bai

Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 4 2 3 1
(C) 3 4 2 1
(D) 1 2 3 4

Answer:A

10. Where was Mahatma Gandhi
when a raid was made by Congress Volunteers on Dharsana Salt
Depot ?

(A) In Yervada ]ail
(B) In Sabarmatilail
(C) In Agha Khan Palace Poona
(D) In Ahmadnagar Fort fail

Answer:A

11. In which of the following movements did Mahatma Gandhi
make the first use of hunger
strike as a weapon

(A) Non-Cooperation Movement
(B) Rowlatt Satyagraha
(C) Ahmedabad Strike
(D) Bardoli Satyagraha

Answer:C

12. Mention of which of the following rivers in the Rigveda suggests the Aryan’s connection
with Afghanistan ?

(A) Asikni
(B) Parushni
(C) Kubha, Kramu
(D) Vipas, Sutudri

Answer:C

13. The entry of woman as a bhikshuni into the Buddhist Sangha
was allowed by Gautam Buddha at—

(A) Sravasti (B) Vaisali
(C) Rajagriha (D) Kushinagar

Answer:B

14, Choose the correct pair-

(A) Ellora Caves -Sal (B) Mahabalipuram
-RashtraKutas
(C) Meenakshi Temple
-Pallavas
(D) Khajuraho -Chande11as

Answer:D

15. Buddha is depicted on the coins
of-

(A) Wirna Kadphises
(B) Kanishka
(C) Nahapana
(D) Budh Gupta

Answer:B

16, Put the following events in chronological order and choose your
answer with the help of given
codes-
1, Formation of an interim
Government
2. The arrival of the Cabinet
Mission
3. Muslim League launches
Direct Action
4. ]innah’s wrecking of the
Shimla Conference

Codes:
(A) 2, 4, 3, 1 (B) 4, 2, 3, 1
(C) 1, 2, 4, 3 (D) 4, 2, 1, 3

Answer:B

17. The great lain Scholar Hemachandra adorned the court of-

(A) Amoghavarsha
(B) Kumarapala
(C) ]aysimha Sicldharaja
(D) Vidyadhara

Answer:C

18. The three age system-Stone,
Bronze and Iron from the collection of Copenhagen museum
was coined by-

(A) Thomson (B) Lubbock
(C) Taylor (D) Childe

Answer:A

19. The city plan of ancient Shravasti
is in the shape-

(A) Circular
(B) Crescentic
(C) Triangular
(D) Rectangular

Answer:B

20. Where is the wild ass sanctuary ?

(A) U.P. (B) Assam
(C) Gujarat (D) Rajasthan

Answer:C

21. Kissan Bahi Yojana was started
in Uttar Pradesh in-

(A) 1970 (B) 1975
(C) 1990 (D) 1992

Answer:D

22. Yapaniya was a school of—

(A) Buddhism (B) lainisrn
(C) Saivism (D) Vaisnavism

Answer:B

23. The first Gupta ruler to assume
the title of ’Pa1•am Bhagawata’
was-

(A) Chandraguptal
(B) Samudragupta
(C) Chandragupta ll
(D) Srigupta

Answer:C

24. Panini and Patanjali are the
renowned names in the literary
history of ancient India. Under
which dynasty did they flourish ?

(A) Pushyabhukti
(B) Kushanas
(C) Sungas
(D) Guptas

Answer:C

25. Who had composed the ’Gita
Govinda’ ?

(A) Dhoyi
(B) Govardhanacharya
(C) layadeva
(D) Lakshmana Sen

Answer:C

26. Which medieval King or India
introduced the ’Iqkta system’

(A) Iltumush
(B) Balban _
(C) Alauddin Klialji
(D) None of the above

Answer:A

27. Which musical instrument was
played by the Mughal Emperor
Aurangzeb ?

(A) Sitar
(B) Pakhawaj
(C) Veena
(D) None of the above

Answer:C

28. Which one of the following pairs
is not correctly matched ?

(A) Babar —Battle of Khanwa
(B) Humayun—Bartle of Chausa
(C) Akbar —Battle of Haldighati
(D) ]ahangir ——Battle of Balkh

Answer:D

29, Match List-I with Listell and
select the correct answer using
the codes given below the lists-
List-I
(Monuments)
(a) Alai Darwaja, Delhi
(b) Buland Darwaja, Fatehpur Sikri
(c) Moti Masjid, Agra
(d) Moti Masjid, Delhi
List-II
(Builders)
1. Alauddin Khalji
2. Akbar
3. Shahjahan
4. Aurangzeb

Codes:
(a) (b) (C) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 3 2 1 4
(C) 4 1 2 3
(D) 1 4 3 2

Answer:A

30, In U. P. the first ‘Biotechnology
Park’ was established at-

(A) Lucknow (B) Noida
(C) Agra (D) Kanpur

Answer:A

31. The Kirtistarnbha at Chittor was
built by—

(A) Rana Sanga
(B) Rana Kurnbha
(C) Rana Pratap
(D) Rana Udai Singh

Answer:B

32. Who among the following rulers
is famous as “Prithvi Raj
Chauhan” ?

(A) Prithvi RajI
(B) Prithvi Raj II
(C) Prithvi Raj III
(D) None of the above

Answer:C

33. jain temple of Abu is made of-

(A) Sandstone (B) Lime stone
(C) Granite (D) Marble

Answer:D

34. Which among the following orgaisations supported the Suddhi
movement ?

(A) Arya Sarnaj
(B) Brahma Samaj
(C) Deva Sarnaj
(D) Prarthana Samaj

Answer:A

35. The institution of local self government got a fillip during the
Viceroyalty of—

(A) Lord Mayo
(B) Lord Ripon
(C) Lord Dufferin
(D) Lord Curzon

Answer:B

36. With which Uprising is Mangal
Pandey associated ?

(A) Barrackpur
(B) Meerut
(C) Delhi
(D) None of the above

Answer:A

37. Which one of the following is
correctly matched
(A) Khuldabad
—Tomb of Shaikh Salim Chishti
(B) Fatehpur Sikri
-Tomb of Itirnadud-Daula
(C) Agra
-Tomb of Aurangzeb
(D) De].hi
—Tornb of Abdur Rahim
Khan-i-Khanan

Answer:D

38. Match List-I with List-Il and
select the correct answer using
the codes given below the lists-
List-I
(Authors)
(a) Bankim Chandra Chatterji
(b) Michael Madhusudan Das
(c) Ravindra Nath Tagore
(d) Saroji.niNaidu
List-II
(Works)
1. Anand Math
2. Captive Lady
3. Gora
4. The Broken Wing

Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 1 4 2 3
(D) 4 1 3 2

Answer:A

39. In which of the Indian Provinces
the first Communist Government
was established ?

(A) Tamilnadu
(B) Andhra Pradesh
(C) Kerala
(D) West Bengal

Answer:C

40. Arrange the following million
cities of Uttar Pradesh in ascending order of their population
size.
1. Agra 2. Allahabad
3. Meerut 4. Lucknow
Use the codes given below to
select the correct answer.
Codes:
(A) 1, 3, 2, 4 (B) 4, 2, 1, 3
(C) 2, 1, 4, 3 (D) 2, 3, 1, 4

Answer:D

41. The author of the book “India
Divided” was-

(A) Maulana Abul Kalam Azad
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Narendra Deva
(D) Asaf Ali

Answer:B

42. The minimum percentage of
population below the poverty
limit is recorded in-

(A) Jammu and Kashmir
(B) Punjab
(C) Haryana
(D) Goa

Answer:A

43. Jhooming is practiced by-

(A) The Bhotias
(B) The Khasis
(C) The Santhals
(D) The Todas

Answer:B

44. Which one of the following bio-
sphere reserves is not included in
the list of world network of bio-
sphere reserves of UNESCO ?

(A) Simlipal
(B) Sunderban
(C) Gulf of Mannar A
(D) Nilgiri

Answer:A

45. As per Census 2001, the class I
cities of India claim a share of the
total urban population of-

(A) 4440% (B) 5660%
(C) 6520% (D) 6232%

Answer:D

46s Which megacity of India generates the largest solid waste per
capita annually

(A) Bangalore (B) Chennai
(C) Delhi (D) Mumbai

Answer:D

47. Today the largest contributor to
carbon dioxide (CO2) emissions
is-

(A) China (B) Japan
(C) Russia (D) U.S.A,

Answer:D

48. Which one of the following is the
most important factor responsible for decline of bio-diversity ?

(A) Genetic assimilation
(B) Controlling predators
(C) Destruction of habitat
(D) Controlling pests

Answer:C

49. Which one of the following States
of India has the highest rural
literacy rate 7

(A) Maharashtra
(B) Manipur
(C) Goa
(D) Gujarat

Answer:C

50. Which one of the following lakes
has been recently included under
National Lake Conservation
Project ?

(A) Bhirntal (B) Pulicat
(C) Ooty (D) Sarnbhar

Answer:C

4 comments to SAIL MT EXAM Model paper GK

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>