Sample Written Test Basic English for Constable Tradesman Border Security Force BSF « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Sample Written Test Basic English for Constable Tradesman Border Security Force BSF

Sample Written Test Basic English for Constable Tradesman Border Security Force BSF
Online Free Study material for Written Test
Prepare for Basic English
MCQ English is part of BSF Exam
Multiple Choice Solved Questions on Objective English

ANTONYMS

1. COVETED

(a) Spare (b) Imported
(c) Unwanted (d) Incontrovertible

Answer.c

2. ACCRETION

(a) Speculation (b) Disagrcement
(c) Diminishment (d) Commotinn

Answer.c

3. DISMEMBER

(a) Unite (b) Expel
(c) Oblige (d) Search

Answer.a

4. INDOLENT

(a) Skilful (b) Lively
(c) Knowledgeable (d) Honest

Answer.b

5. REMISS

(a) Careful (b) Extravagant
(c) Quarrelsome (d) Excited

Answer.a

6. INSUPERABLE

(a) Appropriate (b) Surmountable
(c) Common (d) Parsimonious

Answer.b

7. PROVISO

(a) Demotion
(b) Unconditional
(c) Shortage of supply
(d) Preposterous

Answer.b

8. SCANTY

(a) Compulsion (b) Concutring
(c) Astonishinent (d) Surteit

Answer.d

9. PREFERMENT

(a) Demotion (b) Dislike
(c) Co-operation (d) Hostility

Answer.b

10. ANTITHESIS

(a) Congruity (b) Coinical
(c) Scholarly (d) Rural

Answer.a

11. DESULTORY

(a) Methodical (b) Facile
(c) Handsome (d) Adventurous

Answer.a

12. TEDIUIVI

(a) Denial (b) Dissent
(c) Delight (d) Soumess

Answer.c

13. CONSANGUINE

(a) Cheerful (b) Modern I
(c) Unrelated (d) Exotic

Answer.d

14. DELECTATlON

(a) Vexation (b) Hurry
(c) Worry (d) Pungent

Answer.c

15. IMBECILE

(a) Rare (b) Wise
(c) Easily awilable (d) Fertile

Answer.b

16. PREVARICATE

(a) Congenital (b) Timid
(c) Dissent (d) Forthright

Answer.d

17. TERSE

(a) Detail (b) Simple _
(c) ,Honest (d) Oscillating

Answer.a

18. VOLUBLE

(a) Miniature (b) Reticent
(c) Aggressive (d) Elusive

Answer.b

19. EXCRUCIATING
(a) Costly (b) Cheap
(c) Soothing (d) Indifference

Answer.c

20. NIGGARD

(a) Dissuasion (b) Liberal
(c) Suspicious (d) Religious

Answer.b

FILL IN THE BLANKS
21. The columnist was very gentle when
he mentioned his friends, but was bitter and
even ___________ when he discussed people
who irritated him.

(a) laconic (b) remorseful
(c) acerbic (d) stoical

Answer.c

22. Whereas off—Broadway theatre over the
past several seasons has clearly ___________
a talent for experimentation and
improvisation, one deficiency in the
commercial stage of late has been its marked
incapacity for spontaneity.

(a) cultivated (b) lampooned
(c) spotted (d) disavowed

Answer.a

23. Her true feelings themselves _______________
in her sarcastic asides; only then was her
bitterness revealed.

(a) manifested (b) developed
(c) concealed (d) grieved

Answer.a

24. Although he was aware of the ¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬__________
of his plans, he insisted on their
implementation.

(a) nature (b) futility
(c) exactness (d) usefulness

Answer.b

25. The newest fibre optic cables that carry
telephone calls across the country are made
of glass so ___________ that a piece 100 miles
thick is clearer than a standard window-pane.

(a) fragile (b) transparent
(c) tangible (d) immaculate

Answer.b

26, Although several details of the
hypothesis are open to criticism, its general
information has not been ¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬_____________ .

(a) refuted (b) determined
(c) corroborated (d) approximated

Answer.a

27. Book publishing has long been ___________
profession, partly because for younger
editors the best way to win a raise or a
promotion was to move on to another
publishing house.

(a) an innovative (b) an itinerant
(c) a rewarding (f) a prestigious

Answer.c

28. Her employers could not complain
about her work because she was __________
in the execution of her duties.

(a) assiduous (b) derelict
(c) hidebound (d) arbitrary

Answer.a

29. Language, culture and personality may
be considered independently of each other
in thought, but they are __________ in fact.

(a) autonomous (b) pervasive V
(c) inseparable (d) equivocal I

Answer.c

30. lf you are trying to make a strong
impression on your audience, you cannot do
so by being understated, tentative, or ______________

(a) hyperbolic (b) restrained
(c) argumentative (d) passionate

Answer.a

SYNONYMS

31. ENSCONCED

(a) Confused
(b) Punished by law
(c) Harassed by seniors
(d Settled comfortably

Answer.d

32. INCISIVE

(a) Sharp (b) Unscrupulous
(c) Lazy (d) Healthy

Answer.a

33. EXIGENT

(a) Poor (b) Urgent
(c) Risky (d) Pleasant

Answer.b

34. FACSIMILE
(a) Facial beauty (b) Surprise element
(c) Exact copy (d) Feminine

Answer.c

35. CONJUGAL

(a) Obstinate
(b) Related to property
(c) Related to marriage
(d) Inheritance

Answer.c

36. PINNACLE

(a) Precious diamond
(b) Punishment
(c) Peak
(d) Surrender

Answer.c

37. INORDINATE

(a) Excessive (b) Insubordination
(c) Infringement *(d) Rule •

Answer.a

38. MIRTH

(a) Annoyance (b) Laughter
(c) Flood (d) Gloom

Answer.b

39. PECUNIARY

(a) Concerning money
(b) Concerning health
(c) Concerning education
(d) Concerning infrastructure

Answer.a

40. SCURRILITY

(a) Appropriate (b) Obscenity
(c) Greed (d) Imponderability

Answer.b

41. IMBROGLIO

(a) Predicament
(b) Incoming
(c) Immaturity
(d) Personal belongings

Answer.a

42. IMPORTUNATE

(a) Improper (b) Immediate
(c) Insistent (d) Unfortunate

Answer.c

43. CARP

(a) To complain (b) To admire
(c) Ib give bribe (d) To pilfer

Answer.a

44. RUCK

(a) Ordinary (b) Corruption
(c) Confusion (d) Mud

Answer.c

45. EVINCE _

(a) Hide (b) Exhibit
(c) Hate (d) Learn

Answer.b

46. BURGEON

(a) Sprout (b) Flight
(c) Wear (d) Bury

Answer.a

47. REDOUBTABLE

(a) Ex—convict (b) Dubious
(C) Everlasting (d) Formidable

Answer.b

48. SUPERCILIOUS

(a) Superabundant (b) Arrogant
(c) Suspicious (a’) Circumspect

Answer.b

49. EGREGIOUS

(a) Gracious (b) Exceptional
(c) Erroneous (d) Unapologetic

Answer.b

50. INVETERATE

(a) Introvert (b) Inadvertent
(c) Cumbersome (d} Habitual

Answer.d

1 comment to Sample Written Test Basic English for Constable Tradesman Border Security Force BSF

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>