sociology model paper Free online solved questions « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

sociology model paper Free online solved questions

sociology model paper Free online solved questions
practice paper sociology
sociology sample paper
Model solved objective questions of sociology

1. Three paths to a definition of
Sociology described by Alex
lnkels does not include-

(A) The analytical path
(B) The critical path
(C) The empirical path
(D) The historical path

Answer.B

2. The book ’Invitation to Socio-
logy 1 A Humanistic Perspective’
is authored by-

(A) H. M.]ohnson
(B) Pitrim Sorokin
(C) Peter Berger
(D) C. Wright Mills

Answer.C

3. Which of the following is not a
benefit of the sociological perspective ?

(A) It helps us to see the opportunities and constraints in our
lives
(B) It helps us to understand
that common sense is more
important than research findings
(C) It empowers us to be active
participants in our society
(D) lt helps to live in a diverse
world

Answer.B

4. ’Sociology : A Multiple Paradigm
Science’ book is written by-

(A) George Ritzer
(B) Anthony Giddens
‘(C) Herbert Blumer
(D) Thomas Kuhn

Answer.B

5. Sociology as a science is not•»

(A) Empirical
(B) Theoretical
(C) Cumulative
(D) Ethical

Answer.D

6. The way of understanding based
on Science is called——

(A) Physical Science
(B) Functionalism
(C) Positivisrn
(D) Criticism

Answer.C

7. Which of the following socio-
logical perspectives views society
as a system of interdependent
and coordinated parts ?

(A) Structural functional perspective
(B) Conflict perspective
(C) Interactionist perspective
(D) Feministic perspective

Answer.A

8. A goal of science is to discover
how variables are related. Which
of the following are two ways to
discover how variables are related ?

(A) Independent and dependent
variables
(B) Cause-effect and correlation
(C) Cause-effect and independent variables
(D) Correlation and dependent
‘ variables

Answer.B

9. The discipline which studies
societies more as a whole, is-
(A) Sociology
(B) Anthropology V
(C) Psychology
(D) Economics

Answer.A

10. Which of the following is more a
characteristic of Anthropology
than of Sociology 7

(A) Study of industrial populations
(B) Literate informants
(C) Formal interviews
(D) Co-participant observation

Answer.D

11. The classification of societies into
’Sacrecl’ society and ’Secular’
society is given by—-

(A) Herbert Spencer
(B) Emile Durkheim
(C) Faradinand T onnies
(D) Howard Becker

Answer.D

12. Which of the following is not a
primary societal need necessary
for the existence of any society ?

(A) Population
(B) Specialization
(C) Solidarity
(D) Diversity

Answer.B

13. “Community is the smallest territorial group that can embrace all
aspects of social life” is the statement given by-

(A) Tom Bottomer
(B) Maclver and Page
(C) Kingsley Davis
(D) Kimball Young

Answer.C

14. Which of the following is not an
example of community ?

(A) A tribe (B) A caste
(C) A prison (D) A village

Answer.B

15. The concept of ‘total institution’
is given by-

(A) James Coleman
(B) Erving Coffman
(C) Georges Friedman
(D) David Hardiman

Answer.B

16. Which of the following statements is not true ?

(A) There can be a multitude of
associations within the same
community
(B) Individual may belong to
many associations
(C) Communities may become
associations
(D) Associations may become
communities, at least temporarily

Answer.C

17. ‘Constitution is an example of-

(A) Community
(B) Association
(C) Institution
(D) All of above

Answer.C

18. Three ways of studying institutions mentioned by Maclver and
Page are-

(A) Comparative analysis, historical analysis and functional
inter-relationship analysis
(B) Historical analysis, functional inter-relationship analysis
and cause—effect analysis
(C) Cause-effect analysis, comparative analysis and Historical
analysis
(D) The Functional inter-relationship analysis, comparative
analysis and cause-effect analysis

Answer.C

19. The classification of institutions
into ’crescive’ institutions and
’enacted’ institutions is given
by-

(A) William Graham Sumner
(B) George Simmel
(C) Adam Smith
(D) Albion Small

Answer.A

20. As the group size enlarges, the
number of relationships-

(A) increases
(B) decreases
(C) remains same
(D) group disappears

Answer.A

21. According to George Simmel, the
least stable groups are-

(A) The dyad groups
(B) The triad groups
(C) Small groups (more than
three people)
(D) Large groups

Answer.A

22. Which of the following is not a
basis of difference between
primary groups and secondary
groups ?

(A) Quality of relationships
(B) Duration of relationships
(C) Breadth of relationships
(D) Ethnicity of relationships

Answer.C

23. The concept of ’reference group’
was coined by-

(A) Samuel Stouffer
(B) Herbert Hyman
(C) Robert Merton
(D) Talcott Parsons

Answer.B

24. Reference groups can be-

(A) Primary groups
(B) Secondary groups
(C) Primary or secondary
groups
(D) Neither primary groups nor
secondary groups

Answer.C

25. Which of the following is not an
element of nonverbal communication ?

(A) Language
(B) Body language
(C) Posture
(D) Social distance

Answer.A

26. The distance within which close
friends normally interact is
termed by Edward Hall as-

(A) Intimate distance
(B) Personal distance
(C) Social distance
(D) Public distance

Answer.B

27. What term do Sociologists use to
refer to the reputation that a per-
son has earned within an occupation ?

(A) Esteem (B) Prestige
(C) Status (D) Power

Answer.A

28. Which of the following is not a
type of status ?

(A) Ascribed status
(B) Achieved status
(C) Assigned status
(D) Assembled status

Answer.D

29. A driver’s son becoming a driver
is an example of—

(A) Ascribed status
(B) Achieved status
(C) Assembled status
(D) All of die above

Answer.B

30. Which of the following is not an
example of closed stratification
system ?

(A) Slavery system _
(B) Caste system
(C) Class system
(D) All of above are closed stratification systems

Answer.C

31. The three dimensions of
inequality according to Max
Weber are-

(A) Power, status and respect
(B) Health, status and power
(C) Wealth, respect and power
(D) Economic, status and power

Answer.C

32. The view that social stratification
has beneficial consequences for
the operation of a society, is given
by-

(A) Karl Marx
(B) Max Weber
(C) Maclver and Page
(D) Davis and Moore

Answer.D

33. The opposite of xenocentrism is-

(A) Ethnocentrism
(B) Cultural relativism
(C) Cultural imperialism
(D) Functionalism

Answer.A

34. Which of the following statement
is correct ?

(A) Symbols include signs and
signals
(B) Signs include signals and
symbols

(C) Signals include signs an¤9;
symbols
(D) All of above are correct

Answer.C

35. The criterion not suggested by
Williams to determine dominan
values in society is-

(A) Duration
(B) Extensiveness ;
(C) Functionality
(D) Intensity

Answer.D

36. Patterns of male dominance are
reinforced in many societies in
the world by-

(A) Values (B) Folkways
(C) Mores (D) Sanctions

Answer.D

37. Which of the following concepts
is not a part of three-fold foundation of George Herbert Mead’s
Theory of Socialization ?

(A) Mind
(B) Self
(C) Institution
(D) Society

Answer.C

38. The process, whereby people
normally being socialized are at
the same time socializing their
socializers is known as-

(A) Socialization
(B) De-socialization
(C) Resocialization
(D) Reverse socialization

Answer.D

39. What part of Sigmund Freud’s
Theory of Personality is most
closely related to George Herbert
Mead’s notion of “I” ?

(A) The id
(B) The ego
(C) The super ego
(D) The Libido

Answer.A

40. Which of the following is not an
integrative effect of conflict

(A) It increases group cohesion
(B) It leads to alliance with other
groups
(C) It diverts members’ attention
from group objectives
(D) It leads to a resolution of
issues

Answer.C

41. Symbiosis means-

(A) Isolation
(B) Independence
(C) Mutual dependency
(D) Exploitation

Answer.C

42 The book ‘Cooperation and conflict among primitive peoples’ is
Written by—~

(A) Margret Mead
(B) George Murdock
(C) Emile Durkheim
(D) Branislaw Malinowski

Answer.D

43. The indulgence of a person in
premarital sex relationship in
lndian Society is an example of-

(A) Prescriptive norm
(B) Proscriptive norm
(C) Statistical norm
(D) Hypothetical norm

Answer.B

44. The number of individual
responses to anomie given by
Robert Merton is—

(A) Five (B) Four
(C) Three (D) One

Answer.A

45. Bunking School is an example
0fA

(A) Primary deviance
(B) Secondary deviance
(C) Tertiary deviance
(D) No deviance

Answer.A

46. Robert Merton’s name is associated with»—

(A) Labelling theory of deviance
(B) Subcultural theory of
deviance
(C) Control theory of deviance
(D) Strain theory of deviance

Answer.D

47. Development is not-

(A) A change in desirable
direction
(B) A multi-sphere change
(C) A spontaneous change
(D) A planned change

Answer.C

48. Social evolution is an example
of-

(A) Short term, small scale
change
(B) Short term, large scale
change
(C) Long term, small scale
change
(D) Long term, large scale
change

Answer.D

49. Which of the following is not a
cultural process of change ?
(A) Sanskritizaiion
(B) Secularization
(C) Urbanization
(D) Westernization

Answer.C

50. The correct order of cyclical
change of three cultural mentalities given by Sorokin is-

(A) Sensate, Ideational, Idealistic
(B) Ideational, Idealistic, Sensate
(C) Idealistic, Ideational, Sensate
(D) Sensate, idealistic,
Ideational

Answer.D

1 comment to sociology model paper Free online solved questions

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>