SOCIOLOGY ONLINE SOLVED QUIZ FREE EXAM HELP « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

SOCIOLOGY ONLINE SOLVED QUIZ FREE EXAM HELP

SOCIOLOGY ONLINE SOLVED QUIZ FREE EXAM HELP
ONLINE QUIZ. Quiz to test your knowledge of Sociology
IAS Free Online Exam Test Papers
Sociology Preliminary Examination

1. A Shaman is a—

(A) Family head
(B) Capitalist
(C) Beggar
(D) Religious Practitioner

Answer.D

2. A prescribed way of performing
religious acts is defined as a-

(A) Religion
(B) Ritual
(C) Rites de passage
(D) Ceremony

Answer.B

3. Homeopathic magic is—

(A) imitative magic
(B) Contagious magic
(C) Science
(D) Religion

Answer.A

4. Who has stated that ’the concept
of unity is inherent in Hinduism’ ?

(A) S. C. Dube
(B) Yogendra Singh
(C) M. N. Srinivas
(D) T. N. Madan

Answer.A

5. The number ot national languages recognized by the Constitution of India is-

(A) 15 (B) 18
(C) 19 (D) 22

Answer.D

6. Little traditions are-

(A) the traditions of little communities
(B) the traditions which are
written
(C) the traditions which are
unwritten and transmitted orally
(D) the traditions of backward
castes

Answer.A

7. Louis Dumont is most well
known for his study 0fA

(A) Marriage system
(B) Family system
(C) Caste system
(D) Kinship system

Answer.C

8. The number of ’purusharthas’
is-

(A) Two (B) Four
(C) Five (D) Seven

Answer.B

9. Which one is a purusharth among
these ?

(A) Varna (B) Artha
(C) Vaishya (D) Sudra

Answer.B

10. The form of Hindu marriage in
which neither is the consent of
parents necessary nor are the
rites, is known as-

(A) Paishacha marriage
(B) Rakshas marriage
(C) Asur marriage
(D) Gandharv marriage

Answer.D

ll. The Hindu Marriage Act does not
allow marriage on the father’s
side within—

(A) Three generations
(B) Four generations
(C) Five generations
(D) Six generations

Answer.A

12. Which of the following terms is
not related to the Muslim
marriage ?

(A) Sabi (B) Fasid
(C) Mehr (D) Zakat

Answer.D

13. The duration of ’iddat’ for
Muslim widow is-

(A) Three months
(B) Three months and fifteen
days
(C) Four months
(D) Four months and ten days

Answer.A

14. Which theory of origin of caste is
supported by G. 5. Ghurye ?

(A) Traditional theory
(B) Occupational theory
(C) Racial theory
(D) Brahmariical theory

Answer.C

l5, I. P. Desai has defined marginally
joint families as—

(A) Households of low degree
of joint ness
(B) Households of high degree
Of jointness
(C) Households of higher degree
of jointness
(D) Households of the highest
degree of jointness

Answer.A

16, Which of the following is not a
basis of caste dominance any»
more 7

(A) Ritual status
(B) Numerical preponderance
(C) Economic strength
(D) Political network

Answer.A

17. Caste identified by M. N. Srinivas
as dominant caste in his study of
Rampura village is-

(A) Brahman
(B) Peasant
(C) Washer man
(D) Untouchable

Answer.A

18, Tarwad is a-

(A) Nuclear family
(B) Matrilineal joint family
(C) Patrilineal joint family
(D) All of the above

Answer.B

19, Patrilineal descent system is not
found among-

(A) Santhals (B) Garos
(C) Mundas (D) Todas

Answer.B

20. Which year the National Com-
mission for women was set up in
India 7

(A) 1970 (B) 1985
(C) 1992 (D) 2002

Answer.C

21. Which year was declared as
’woman’s ernpowerment” year
by the Government of India 7

(A) 2000 (B) 2001
(C) 2002 (D) 2003

Answer.B

22. The branch of Sociology related
to the study of size, composition
and distribution of population is
called-

(A) Geography
(B) Anthropology
(C) Environmental Sociology
(D) Demography

Answer.D

23. The cause of population growth
is not-
(A) Birth rate
(B) Death rate
(C) Migration rate
(D) Dependency ratio

Answer.D

24. The State in India having the
longest life expectancy according
to census 2001, is——

(A) Punjab
(B) Kerala
(C) Karnatka
(D) Haryana

Answer.B

25. The notion of ’culture of poverty’
was popularized by-

(A) Pitrim Sorokin
(B) Oswald Spengler
(C) Cloward Ohlin
(D) Oscar Lewis

Answer.D

26. Which of the following is not an
element of poverty ?

(A) Subsistent
(B) Conspicuous consumption
(C) Inequality
(D) Externality

Answer.D

27. The rank of State of Rajasthan on
Human Development index
based on census data-2001 is-

(A) Twelfth (B) Eleventh
(C) Ninth (D) Eighth

Answer.B

28. Which of the following factors is
not a hindrance in national integration ?

(A) Casteism
(B) Communalism
(C) Regionalism
(D) Urbanism.

Answer.D

Z9. Which Article of the Indian Constitution provides protection to
the Scheduled Castes and Scheduled Tribes from social injustice
and all forms of exploitation ?

(A) Article42 (B) Article45
(C) Article 46 (D} Article 51

Answer.C

30. The book ’Harijan Elite’ is written
by–

(A) Shyam Lal
(B) saehemaamna
(C) Shiv Kumar
(D) Suzjit Sinha

Answer.B

31. Which of the following is an
example of bonded labour in
Rajasthan ?

(A) Gothi system
(B) Ietha system
(C) Sagri system
(D) Vetti system

Answer.C

32. Who of the following has preferred calling the Scheduled
Tribes as ’Backward Hindus’ ?

(A) S. C. Dube
(B) G. S. Ghurye
(C) L. P. Vidyarthi
(D) K. S. Singh

Answer.B

33. The criterion not adopted for
declaring any community as a
Scheduled Tribe is-

(A) Primitive traits
(B) Multiculturality
(C) Geographical isolation
(D) Shyness of contact with the
public at large

Answer.B

34. According to the census-2001,
which of the following States has
the highest percentage of Scheduled Caste population as part of
its total population ?

(A) Punjab
(B) Himachal Pradesh
(C) Uttar Pradesh
(D) Rajasthan

Answer.A

35. Disobedience to authority by the
University students is an example
of-

(A) Youth unrest
(B) Youth agitation
(C) Youth indiscipline
(D) Youth crime

Answer.C

36. ’Social control explanation’ of
child abuse is given by-

(A) Gelles
(B) William Goode
(C) Burgess
(D) Kempe

Answer.A

37. In which year did India accede to
the UN Convention on the Rights
of Child ?

(A) 1992 (B) 1997
(C) 2001 (D) 2004

Answer.A

38. The integrated project for development and empowerment of
women is-

(A) Swawalamban
(B) Swadhar
(C) Swashakti
(D) Swayamsidha

Answer.D

39. Industrialization and development have-
(A) No relationship
(B) Positive relationship
(C) Negative relationship
(D) Inverse relationship

Answer.B

40. According to census-2001, the
decennial growth rate of urbanization—

(A) has increased `
(B) has decreased
(C) has remained same
(D) cannot be known

Answer.B

41. In most societies, urbanization
has-

(A) strengthened the influence
of extended family system
(B) discouraged economic
growth
(C) weakened traditional values
and life patterns
(D) promoted collectivism

Answer.C

42. In census~2001, the towns in
India have been classified into-

(A) Six categories
(B) Five categories
(C) Four categories
(D) Three categories

Answer.A

43. CAPART is an autonomous organization for-

(A) Tribal development
(B) Rural development
(C) Urban development
(D) All of the above

Answer.B

44. Which Amendment did result in
the Panchayati Raj Institutions
being conferred the constitutional
sanction 7

(A) 70th Amendment
(B) 72nd Amendment
(C) 73rd Amendment
(D) 76th Amendment

Answer.C

45. Gram Sabha consists of—

(A) Entire population of the
village
(B) Women folk of the village
(C) Men folk of the village
(D) All eligible voters of the
village

Answer.D

46. Which of the following is not a
part of three• tier structure of
Panchayati Raj ‘?

(A) Village Panchayat
(B) Panchayat Samiti
(C) District Council (Zilla
Parishad)
(D) State Council

Answer.D

47. Which of the following
economies is characterized by a
shift from producing goods to
producing services ?

(A) Pre industrial economy
(B) Industrial economy
(C) Post industrial economy
(D) information revolution

Answer.C

48. The best example of someone
with legal-rational authority is-

(A) A robber
(B) A King
(C) A Member of Parliament
(D) A charismatic religious
leader

Answer.G

49. The continent where Sociology
first developed is-

(A) Asia (B) America
(C) Australia (D) Europe

Answer.D

50. Which of the following is not a
key factor in the origin of
Sociology ?

(A) The enlightenment
(B) Globalization
(C) Industrial revolution
(D) Political revolutions

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>