Solved Reasoning Ability For IDBI Executives Exam « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Solved Reasoning Ability For IDBI Executives Exam

Solved Reasoning Ability For IDBI Executives Exam
IDBI Bank Executive Exam Reasoning Solved sample Paper
REASONING ABILITY PAPER IDBI EXAM
FREE IDBI SAMPLE QUESTIONS
l. Four of the following five are alike in a certain
way and so form a group. Which is the one
that does not belong to the group ?

(A) Clove (B) Cinnamon
(C) Pepper (D) Cardamom
(E) Apricot

Answer.E

2. How many such pairs of letters are there in
the word EXPERIMENT each of which have
many letters between them in the word as
have in the English alphabet ‘?

(A) None (B) One
(C) Two (D) Three
(E) More than three

Answer.B

3.How many meaningful English words can be
made from the letters EOPR, using each letter only once ?

(A) None (B) One
(C) Two (D) Three
(E) More than three

Answer.C

4. Pointing to a photograph Rasika said “He is
the grandson of my grandmothers only son.”
Slew is the boy in photograph related to
Rasika?

(A) Son
(B) Nephew
(C) Brother
(D) Cannot be determined
(E) None of these

Answer.D

5. In a certain code ‘open the door’ is written as
‘ka te jo’ ‘door is closed’ is written as ‘jo pa
ma’ and ‘this is good’ is written as ‘la ra pa’.
What is the code for ‘closed’ ‘?

(A) ma . (B) pa
(C) jo (D) ka
(E) None of these – .

Answer.A

Directions-(Q. 6 to 10) These questions are
Based on the following letter / number / symbol
arrangement. Study it carefully and answer the
questions: _ •
7D5#AB 1 %K$4EJF3*2HI@L6QU
© 9 M T 8 W

6. How many such symbols are there in the
above arrangement each of which is
immediately preceded by a vowel and also
immediately followed by a number ?

(A) None (B) One _
(C) Two (D) Three
(E) Four

Answer.B

7. Four of the following five are alike in a
certain way on the basis of their positions in
the above arrangement and so form a group.
Which is the one that does not belong to the
group ‘?

(A) KM (B) *HF
(C) #135 (D) M8©
(E) LQI

Answer.C

8: Which of the following pairs of elements does
not have the second element, immediately
followed by the first element ?

(A) 5# (B) MT
(C) $4 (D) 3F
(E) @L

Answer.D

9. How many such numbers are there in the
above arrangement, each of which is
immediately followed by a symboland also
immediately preceded by a consonant ?

(A) None (B) One
(C) Two (D) Three
(E) More than three

Answer.D

10. What will come in place of question mark (?)
in the following series based on the above
arrangement ?
A # D SKI 3FE ?

(A) @12 (B) *HI
(C) H2@ (D) HIL
(E) None of these

Answer.A

Directi0ns—(Q. l l to 15) In each of the
questions below are given four statements
followed by three conclusions numbered I, II and
III. You have to take the given statements to be
true even if they seem to be at variance from
commonly known facts. Read all the conclusions
and then decide which of the given conclusions
logically follows from the given statements
disregarding commonly known facts.

ll. Statements :
Some shoes are socks.
All socks are towels.
All towels are bedsheets.
No bedsheet is blanket.
Conclusions :
I. No towel is blanket.
II. Some shoes are towels.
III. Some shoes are bedsheets.

(A) Only I and II follow
(B) Only II and III follow
(C) Only I and III follow
(D) All follow
(E) None of these

Answer.D

l2. Statements 1
Some fruits are flowers.
Some flowers are buds.
No bud is leaf.
All leaves are plants. .
Conclusions : .
I. No plant is bud.
II. Some plants are flowers.
III. Some buds are fruits.

(A) None follows
(B) Only I follows
(C) Only II and III follow
(D) Only III follows
(E) None of these

Answer.A

I3. Statements :
Some pearls are gems.
Some gems are diamonds.
All diamonds are rings.
All rings are bangles.
Conclusions :
I. Some bangles are rings.
II. All rings are diamonds.
III. All diamonds are bangles.

(A) Only I follows
(B) Only I and II follow
(C) Only I and III follow
(D) All follow
(E) None of these

Answer.C

14. Statements :
All chairs are tables.
All tables are telephones.
All telephones are cell phones.
No cell phone is computer.
Conclusions :
I. All cell phones are tables.
II. Some chairs are computers.
IH. No chair is computer.

(A) Only I follows
(B) Only H follows
(C) Only HI follows
(D) Only either II or III follows
(E) None of these

Answer.C

I5. Statements :
Some rocks are hills.
All hills are mountains.
All mountains are rivers.
No river is Canal.
Conclusions :
I. All rocks are rivers.
H. Some hills are canals.
III. Some rivers are canals.

(A) Only I follows
(B) Only H and III follow
(C) Only I and III follow
(D) Only H follows
(E) None follows

Answer.E

Directi0ns—(Q. I6 to 20) Study the follow-
ing information carefully to answer these questions.
Eight friends Savita, Radhika, Amita, Nisha,
Rani, Jyoti, Meeta and Anjali are sitting around a
circle facing the centre. Savita is second to the
right of Anjali, but is not a neighbour of Amita.
Nisha is third to the left of Amita but is not next to
Savita. Jyoti is second to the right of Rani and
third to the left of Meeta.

I6. Who is second to the left of Anjali ?

(A) Radhika (B) Rani
(C) Amita (D) Meeta
(E) None of these

Answer.D

17. Who is to the immediate right of Nisha ?

(A) Jyoti (B) Radhika
(C) Meeta (D) Jyoti or Radhika
(E) None of these

Answer.B

18. Which of the following is the correct position
of Rani ‘?

(A) To the immediate right of Anjali
{B) To the immediate left of Anjali
(C) To the immediate right of Savita
(D) Next to Iyoti
(E) None of these

Answer.A

19. Which of the following pairs represents the
immediate neighbours of Nisha ‘?

(A) Jyoti and Meeta
(B) Radhika and Meeta
(C) Savita and Jyoti
(D) Radhika and Jyoti
(E) None of these

Answer.D

20. Who is to the immediate left of Savita ?

(A) Jyoti (B) Anjali .
(C) Rani (D) Meeta
(E) None of these

Answer.C

Directions—~(Q. 21 to 25) In each of the
following questions two rows of numbers are
given. The resultant number in each row is to be
worked out separately based on the following
rules and the questions below the rows of numbers
is to be answered. The operations of numbers
progress from left to right.
Rules :
(i) If a two digit even number is followed by
another even number the first one is to be
divided by the second one.
(ii) If an even number is followed by a prime
number, the two are to be multiplied.
(iii) If an odd number is followed by another odd
number the two are be added.
(iv) If a three digit number is followed by a two
digit number which is the perfect square, the
second number is to be subtracted from the
first number.
(v) If a three digit number is followed by a two
digit number which is not the perfect square,
the first number is to be divided by the
second number.

21. 16 7 25
m 23 22

If ‘m’ is the resultant of the first row, what •
the resultant of the second row ? .

(A) 132 (B) 88 ‘
(C) 122 (D) 78 •
(E) None of these -

Answer.E

22. 97 45 71
48 8 11
What is the sum of the resultants of the two
rows

(A) 68 {B) 19
(C) 147 (D) 64
(E) None of these

Answer.A

23. 125 64 33
282 x 39
If ‘x’ is resultant of the first row, what is the
resultant of the second row ?

(A) 45 (B) 42
(C) 39 (D) 36
(E) None of these

Answer.D

24. 84 14 13
360 24 17

What the difference between the resultant of `
the first row and the second row ? ‘

(A) 100 (B) 46
(C) 56 (D) 90
(E) None of these `

Answer.D

25. 24 7 81
x 27 19
If ‘x’ is the resultant of the first row, what is
the resultant of the second row ?

(A) 87 (B) 114
(C) 4 (D) 6 , A
(E) None of these

Answer.B

Directions——(Q. 26 to 30) Study the following information carefully to answer the questions given below it– .

Seven professionals A, B, C, D, E, F and G
are practicing their professions in different cities
Chennai, Banglore, Hyderabad, Mumbai, Ahmeda~
_ bad, Jaipur and Bhubaneshwar not necessarily in
the same order. Each has a different profession
Doctor, Engineer, Pharmacist, Lawyer, Counsellor,
Professor and Artist not necessarily in the same
order.

A is a Pharmacist and practises in Bhuba•
neshwar. D practises in Banglore but is not a
Doctor or an Artist. The one who practises in
Hyderabad is a Professor. G is a Counsellor and
does not practise in Mumbai or Chennai. E is a
Lawyer and practises in Ahmedabad. F practises
in Chennai but is not an artist. C practises in
Mumbai.

26. What is D`s profession ?

(A) Doctor
(B) Professor
(C) Engineer
(D) Cannot be determined
(E) None of these

Answer.C

27. Who is the professor ?

(A) B (B) C
(C) D (D) E
(E) None of these

Answer.A

28. Which of the following combinations of
profession and place is correct ?

(A) Pharmacist—-Jaipur
(B) Engineer—Chennai
(C) Doct0r—Bangalore
(D) Artist—Mumbai
(E) None of these

Answer.D

29. Which of the following persons work in
Jaipur ?

(A) B (B) G
(C) C (D) B or G
(E) None of these

Answer.B

30. Who is the Doctor ?

(A) D (B) B
(C) C (D) B or C
(E) None of these

Answer.E

Directi0ns—(Q. 31 to 35) In each question
below is given a statement followed by two
courses of action numbered I and II, A course of
action is a step or administrative decision to be
taken for improvement, follow up or further action
in regard to the problem, policy, etc. On the basis
of the information given in the statement, you
have to assume everything in the statement to be
true, then decide which of the suggested courses
of action logically follow(s) for pursuing. Give
answer :

(A) If only I follows.
(B) If only II follows.
(C) If either I or H follows.
(D) If neither I nor II follows.
(E) If both I and II follow.

31. Statement : Cases of road accidents are
increasing constantly, particularly in the
urban areas.
Courses of action :
I. Transport Authorities in the urban areas
should impose stringent norms for main-
tenance of vehicles.
II. Traffic police should severely punish
those found to be violating traffic rules.

Answer.B

32. Statement : Despite good economic progress
of the country, significant number of under—
nourished children has been observed in the
rural parts of the country.
Courses of action :
I. Government should increase Wealth Tax!
Income Tax and use that money for
upliftment of the deprived class.
II. Govt. should introduce schemes like free
meals in primary schools and make
primary education compulsory.

Answer.B

33. Statement : Launching of new brands of four
wheelers is adding to the traffic congestion in
the metro cities.
Courses of action :
I. Public should be encouraged to share
their private vehicles while travelling to
their work places.
II. Govt. should levy heavy taxes on motor
cars in metro cities.

Answer.E

34, Statement : Increasing levels of air pollution
is creating health-hazards for people living in
the cities
Courses of action :
I. All industries should be shifted to the
outskirts ofthe cities.
II. Transport Authorities should take steps
for converting all public transport
vehicles to run on CNG.

Answer.E

35. Statement : Large number of college students
are found to be focusing more on fashion than
on studies.
Courses of action :
I. Colleges should impose restrictions on
use of fashionable clothes and accessories.
II. Colleges should keep the students busy
enough with studies, so that they don’t
find time for other things like fashion.

Answer.E

Directions—(Q.36 to 40) Below in each
question are given two statements (A) and (B).
These statements may be either independent
causes or may be effects of independent causes or
a common cause. One of these statements may be
the effect of the other statement. Read both the
statements and decide which of the following
answer choice correctly depicts the relationship
between these two statements. Mark answer :

(A) If statement (A) is the cause and
statement (B) is its effect.
(B) If statement (B) is the cause and
statement (A) is its effect.
(C) If both the statements (A) and (B) are
_ independent causes.
(D) If both the statements (A) and (B) are
effects of independent causes.
(E) If both the statements (A) and (B) are
effects of some common cause.

36. (A) Parents in the locality decided to stop
sending their children to school by
private vehicles.
(B) A major accident of a private van
carrying school children lead to deaths of
few and injuries for many children.

Answer.B

37. (A) The city observed lowest temperature of
the last decade accompanied by heavy
fog during the week.
(B) Most of the flights from the city were
indefinitely delayed causing panic
among the passengers.

Answer.A

38. (A) In the past few years the job market has ‘
improved for the professionally qualified
youth. ‘
(B) Many youth are not able to get jobs upto
their expectations.

Answer.D

39. (A) During peak hours roads are over-
crowded with vehicles causing traffic
jams in most parts of the city.
(B) Many companies are planning to launch
low priced vehicles.

Answer.C

40. (A) During evening hours roads are
overcrowded with vehicles causing very
slow movement of vehicles.
(B) Pollution level in the air has substantially
increased in the recent past.

Answer.D

Directions- Study the following
information and answer the questions given below
it— _
Seven members H, I, J, K, L, M & N are
working in different cities Ahmedabad, Bangalore,
Chennai, Hyderabad, Kolkata, Delhi and Mumbai
not necessarily in the same order. Each one has a
different mother tongue Tamil, Kannada, Telgu,
Hindi, Marathi, Punjabi and Bangla not necessarily
in the same order.
J works in Bangalore and his moher tongue is
not Tamil or Marathi. K’s mother tongue is
Punjabi and he works in Ahmedabad. L and M do
not work in Chennai and none of them has
Marathi mother tongue; I works in Hyderabad and
his mother tongue is Telgu. The one who works in
Delhi has Bangla mother tongue. N works in
Mumbai and his mother tongue is Hindi. L does
not work in Kolkata.

41. What is M’s mother tongue?

(A) Bangla
(B) Marathi
(C) Telgu
(D) Cannot be determined
(E) None of these

Answer.E

42. Who works in Delhi?

(A) H (B) M
(C) L (D) K
(E) None of these

Answer.C

43. Who works in Chennai?

(A) H (B) L
(C) M (D) L or M
(E) None of these

Answer.A

44. What is J’s mother tongue?

(A) Telgu (B) Hindi
(C) Bangla (D) Kannada
(E) None of these

Answer.D

45. Which of the following combination is
correct

(A) Marathi -1- Hyderabad
(B) Tamil – M – Kolkata
(C) Marathi – I – Chennai
(D) Punjabi -K — Delhi
(E) None of these

Answer.B

Directi0ns——(Q.46-50) In each question
below is given a statement followed by two
assumptions numbered I and H. An assumption is
something supposed or taken for granted. You
have to consider the statement and the following
assumptions and decide which of the assumptions
is implicit in the statement. Give answers-
` (A) lf only assumption I is implicit.
(B) If only assumption II is implicit.
(C) If either assumption I or H is implicit.
(D) lf neither assumption I nor II is implicit.
(E) If both assumptions I and II are implicit.
46. Statement : Many organizations have
switched over to on-line mode of exami-
nations.
Assumptions :
I. Candidates from all parts of the country
may be well versed using computers.
II. On—line mode of examinations helps in
recruiting more capable personnel.

Answer.E

47. Statement : Government has decided to
relocate all the factories from the city with
immediate effect to reduce the pollution.

Assumptions :
I. Pollution in the city is being caused only
because of the factories existing there.
II. People may be able to manage travelling
daily to the relocated factories.

Answer.D

48. Statement 1 The government announced a
heavy compensation package for all the
victims of the terrorist attacks.

Assumptions :
I. Such incidents of terror may not occur in
near future.
Il. Compensation may mitigate the anger
among the citizens against the current
government.

Answer.B

49. Statement : Gambling through lotteries is
banned by central government in all the states
with immediate effect.

Assumptions :
I. This may save innocent citizens from
getting cheated of their hard earned
money.
II. The citizens may not gamble in any other
way if the lotteries are banned.

Answer.A

50. Statement : Even though the number of sugar
factories is increasing at a fast rate in India,
we still continue to import it from other
countries. ` _
Assumptions :
I. Even the increased number of factories
may not be able to meet the demand of
sugar in India.
II. The demand for sugar may increase
substantially in future-

Answer.A

1 comment to Solved Reasoning Ability For IDBI Executives Exam

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>