Teaching Aptitude Solved paper For UGC NET and other exams « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Teaching Aptitude Solved paper For UGC NET and other exams

Teaching Aptitude Solved paper For UGC NET and other exams
Teaching & Research Aptitude (General Paper-I)
Teaching Aptitude Test Multiple Choice Quiz Sample paper MCQ
model question paper of Paper I (Teaching Aptitude) UGC NET

1, Rekha is standing facing the
rising sun as it surfaces up from
the horizon. She moves 15 metre
to her right, turns left and moves
10 metre, turns right and moves
10 metre, turns right and moves
20 metre and finally turns right
and moves 25 metres. She, in her
present position, is——

(A) 15 metre South to her initial
position
(B) 10 metre East to her initial
position
(C) 15 metre North to her initial
position
(D) 10 metre West to her initial
position

Answer.D

2. The rotation undergone by the
minute hand of a clock as it
transverses a distance of 255
minutes is–

(A) 1530 degrees
(B) 90 degrees
(C) 810 degrees
(D) 450 degrees

Answer.A

3. ln a group of 15, 7 have studied
Latin, 8 have studied Greek and
3 have not studied either, How
many of these have studied both
Latin and Greek

(A) 3 (B) 4
(C) 5 (D) 7

Answer.A

4. lf Dec. 2, 2008 was Tuesday, the
day on the 217th day after Dec.
2, 2008 would be—

(A) Monday (B) Tuesday
(C) Wednesday (D) Thursday

Answer.B

5. Which of the following is
different from the rest

(A) 3, 9, 27, 81
(B) 2, 4, 8, 16
(C) 4, 16, 64, 256
(D) 1, 2, 3, 4

Answer.D

6. The triangle formed by joining
the midpoints of a given triangle
will have area equal to-

(A) one-fourth of the given
triangle
(B) one•eighth of the given
triangle
(C) one-third of the given
triangle
(D) nothing definite can be said

Answer.A

7. Which of the following is not a
correct sequence ?

(A) Ore, iron, bars, grill, cage
(B) Water, electricity, refrigerator, compressor, cooling
(C) Breeding, egg, larva, pupa, insect
(D) Seed, plant, grain, flour, bread

Answer.B

8. A, B, C, D and E are five boys up
on a ladder. B is 14 steps above
ground and 21 steps below C. D
is 5 steps below C and 11 steps
above A. E is 4 steps above
ground and 15 steps below A, In
such a situation, the boy middle
most in position is-

(A) A (B) B
(C) C (D) D

Answer.A

Directions-(Q, 64 and 65)
Choose the word from the four
options that has the same relationship
with the third word in the question,
as the second has with the first.

9. BooK::Read ::Pen: .,……

(A) Publisher (B) lnk
(C) Stationery (D) Write

Answer.D

10. Water:Wet :1 Air: .,.. . .i…….,. •

(A) Pressure (B) Dry
(C) Blow (D) Flow

Answer.B

Directions—Given below are
twenty items. Each item has four
alternatives. As such there are no
right or wrong answers. They are
mere opinions or different ways of
thin king, feeling about or tackling a
situation. Every alternative is right
for someone or the other, as people
may have different viewpoints.
Choose according to your immediate
and first feeling, the alternative that
impresses you most.

11, Which of the following can be
taken as a reflection of meaningful learning ? _

(A) A good score in the examination `
(B) A high degree of retention
(C) The capability of transfer-
ring/ using learning in different
situations
(D) The ability to recall as and
when needed

Answer.C

12. The most important thing for a
student to gain a better insight in
the subject is / are-

(A) the notes given by the
subject teacher in the class
(B) the discussion facilitated by
the teacher and held by the
students for comprehending
various aspects of the topic
under reference `
(C) the source material arranged by the teacher for the
students
(D) the scholarship of the teacher

Answer.B

13, Schools should arrange co-curricular activities for the students,
because-

(A) curricular experiences are
incomplete without supplements
(B) interplay of curricular and
co-curricular experiences gives a
better insight into the content
and its context
(C) everybody wants co-
curricular activities these days
(D) co-curricular activities make
the sch0ol’s program attractive.

Answer.B

14. You are teaching in your class
and it is almost the end of your
session, A child of your class
comes late and seeks your
permission to` enter the class.
Being a good teacher, you will-

(A) not permit the child, as it
makes little sense coming to class
so late
(B) get annoyed, as you are
disturbed
(C) ask the child to explain
his/ her position before you take
an appropriate decision
(D) allow him / her to enter and
ask him/her the reasons for
being so late when the class gets
over

Answer.D

15, You enter your regular class to
discover the children not in a
mood to study that particular
day. You will——

(A) value the child’s precious
time and world, therefore, teach
as per your plan
(B) feel disturbed seeing the
reluctance of the children to
study
(C) ask the children to mend
their ways
(D) allow students the freedom ‘
to come up with what they want
and gradually connect them to
your plan

Answer.D

16. The teacher who has developed
an interest in teaching-

(A) Studies problem of student
behaviour
(B) Compares different types of
tests
(C) Refuses to be guided by the `
rules of thumb
(D) Cannot deal with children
effectively

Answer.A

17, Find the odd one out——

(A) Recall
(B) Recognition
(C) Trace
(D) Remembering —

Answer.D

18, Motivation should be followed
by—

(A) Reward
(B) Reproof
(C) Knowledge of result
(D) Incentive

Answer.A

19. Learning which involves motor
organ is called-

(A) Sensory learning
(B) Motor learning
(C) Verbal learning
(D) Sensory motor learning

Answer.B

20. Which of the following is an
audio-visual aid

(A) Radio
(B) Tape—recorder
(C) Television
(D) Projector

Answer.C

21, Do the children of intelligent
parents always shine in studies ?

(A) Yes
(B) N0
(C) Psychology
(D) It depends on God

Answer.B

22. Children’s fantasy reflects their—

(A) Love for imagination
(B) Inherent talent
(C) Age specific traits
(D) Hidden frustrations

Answer.C

23. I prefer teaching young children
because—

(A) I love playing with them
(B) It is easy to manage them
(C) It does not take extra reading on my part
(D) This is the best time to
develop values and skills

Answer.D

24. Today’s parents exert a lot of
pressure for achievement on
their children as•

(A) they want to fulfil their
dreams through their children
(B) they are scared about their
children’s future
(C) the world is getting competitive everyday
(D) social status is gained only
through good grades

Answer.C

25. An effective teacher–

(A) can manage his/her class
well
(B) knows his / her subject very
well
(C) cares for his/ her students
(D) helps his / her students to be
authentic learners

Answer.C

26, One learns best in a classroom
where

(A) every child gets a chance to
explore
(B) the teacher does not give
punishment
(C) there is no fixed curriculum
(D) there is no, threat of
examination

Answer.A

27. The school and community
should work together as-

(A) the school is an integral part
of the community
(B) the community provides
resources for learning
(C) the community helps in
understanding the diverse nature
of the students
(D) children learn to cooperate
with one another

Answer.A

28 Hyperactive children-

(A) need special attention in the
classroom
(B) need a separate classroom
(C) need special teachers
(D) need a special curriculum

Answer.A

29. A child’s potential for creativity
is reflected in his/ her-

(A) classroom discussion
(B) achievement scores
(C) out—of-the box thinking
(D) drawing and painting

Answer.C

30. Teaching is also a learning
activity for teachers as-

(A) it develops an in depth
understanding of a discipline
(B) teachers need to do action
research
(C) teachers learn a lot from
their students
(D) teaching is a process) not a
product

Answer.D

Directions-(Q. 31-36) Indicate
the correct option for the following-

31. A moral tale, with animals as
characters-

(A) legend
(B) myth
(C) fable
(D) None of the above

Answer.C

32. Bringing about a gentle death in
case of incurable and painful
diseases-

(A) immoculation
(B) euthanasier
(C) respite
(D) restitude

Answer.B

33. Wreath of bay leaves as an
emblem of victory-

(A) lark (B) laurel
(C) laureate (D) palm

Answer.B

34. Attentive to formality or
etiquette-

(A) punctilio
(B) punctilious
(C) punctual
(D) attention giver

Answer.B

35. The point that you have raised
has no bearing on the subject
under discussion-

(A) no relation to
(B) not affected by
(C) no impact on
(D) no dependence on

Answer.A

36. Some people feel that communism is on its last leg now-

(A) about to revive
(B) about to collapse
(C) about to despair
(D) None of the above ‘

Answer.B

Directions-(Q. 97-106) Read the
following passage and answer the
questions that follow-
Discrimination implies that there
is a preference for some or a prejudice towards others. Wise teachers
examine how to provide classroom
systems that treat students equally,
ln doing so, they may find that
equal treatment results from unequal
interpretations of rules. The expectation for all children to stay in their
seats and not wander around the
room may be an unfair expectation
for some. In getting to know students
well, teachers can come to know what
instructional contexts are tolerable,
possible and desirable for various
individuals. In knowing themselves
well, teachers know what alterations
in their own preferred style of teaching will be necessary to accommodate
different children.

37. Discrimination involves-

(A) favoritism
(B) preconceived opinion
(C) partiality
(D) All of the above

Answer.D

38″Equal treatment results from
unequal interpretation of rules”
means-

(A) biased teachers can interpret rules in any way
(B) only rules that involve
safety can be unilateral
(C) rules ought not to have
singular interpretation
(D) None of the above

Answer.CC

39. According to the passage, a
teacher must- .

(A) Know his/ her lessons well
(B) Know himself/ herself well
(C) None of these
(D) Both (A) and (B)

Answer.D

40. “The expectation for all children
to stay in their seats and not
wander around me room may be
an unfair practice for some”
means-

(A) it is expected that all
children must stay in their seats
(B) it is expected that all children will wander in the classroom
(C) the expectation that all
children will display similar
behaviour
(D) None of the above

Answer.C

41. According to the passage,
teachers need to be-

(A) Considerate
(B) Fair
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer.C

42. The passage espouses that wise
teachers-

(A) check the veracity of the
students statements
(B) are not indifferent to
students
(C) are tolerant of the student’s
mischief
(D) follow their favoured styles
of teaching

Answer.B

43. ’Unequal’ refers to-

(A) unfair (B) different
(C) fair (D) unilateral

Answer.B

44. ’A1terations’ refers to-

(A) choices
(B) changes
(C) options
(D) None of the above

Answer.B

45. The author wants the teaches to
be-

(A) wise and tolerant
(B) accommodating and focused
(C) fair and unbiased
(D) All of the above

Answer.D

46. ’Accommodate’ in the passage
refers to-

(A) reconcile (B) serve
(C) harmonize (D) oblige

Answer.C

Directi0ns— Read the following passage and answer the
questions that follow-
Once, the word man meant
’person’ or ’human being’. lt was like
the Latin word ’homo’, a member of
the human species, not an adult male
of the species. But, man has,
gradually, become more specific in
meaning and is now a synonym for
an adult male human being only. In
the words of a popular dictionary for
children, “A boy grows up to be a
man. Father and Uncle George are
both men”, This is the meaning that
native speakers understand because
they hear used in everyday
speech in this way, si.nce childhood.
Later, we learn that has
another generic meaning, but we do
not accept it with the same certainty.
Studies of college students and school
children show that phrases such as
economic man and political man or
statements such as ’man domesticated animals’ and ’man is a dreamer’
create an image of male people only,
not female people or male and female
people together.
To go on using, in its former
sense, a word whose meaning has
changed, is unfair. The point is not
that we should recognise a semantic
change, but that, in order to be
precise, in order to be understood, we
must. Furthermore, only recently,
have we become aware that convention English usage, including the
generic use of and other
masculine gender words, often hides
the actions, the contributions and,
sometimes, the very presence of
women. We can refuse to accept this
view if we want, but if we do, it is
like teaching children that the Earth is
flat, Continuing to use English in
ways that have become misleading, is
no different from misusing information.

47. The passage is about•

(A) using language to give
correct information
(B) recognizing that language
is changing and use it appropriately
(C) linguistic confusion arising
from the change
(D) All of the above

Answer.C

48. The word ’man’ means-

(A) person and adult male
(B) only person
(C) only adult male
(D) None of the above

Answer.C

49. To use ’man’ as a generic term–

(A) leads to unnecessary con-
fusion
(B) makes women seem less
important
(C) is misleading
(D) All of the above

Answer.D

50. To use the term ’man’ as it stands
now is essential-

(A) as change in semantics must
be recognised
(B) in order to communicate
with exactitude
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer.A

9 comments to Teaching Aptitude Solved paper For UGC NET and other exams

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>