Teaching Aptitude Test « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Teaching Aptitude Test

Teaching Aptitude
Solved Questions from Teaching Aptitude test
Teaching Aptitude Test Multiple Choice Quiz Sample paper

1. In case the President resigns
from his office, he will address
his resignation letter to—

(A) The Vice President
(B) Speaker of the Lok Sabha
(C) Prime Minister
(D) Chief Justice of India

Answer.A

2. To which State Article — 370 is
applicable ?

(A) Manipur
(B) Nagaland
(C) ]ammu and Kashmir
(D) Mizoram

Answer.C

3. Under which Article of the Constitution of India, amendment is
made in the Constitution ?

(A) Article 368
(B) Article 350
(C) Article 320
(D) None of the above

Answer.A

4. At present how many schedules
are there in our Constitution 7

(A) 08 Schedules
(B) 09 Schedules
(C) 12 Schedules
(D) 10 Schedules

Answer.C

5. The aim of Poona Pact was-

(A) Hindu—Muslirn unity
(B) Representation to the
depressed class
(C) Special right to the native
states
(D) Review of Dyarchy

Answer.B

6. The newspaper ’Al-Hilal’ was
brought out by-

(A) M. A. Ansari
(B) Maulana Abul Kalam Azad
(C) Hakim Ajmal Khan
(D) Muhammad Iqbal

Answer.B

7. In which of the following year
the separate electorate for Muslim
in India was introduced ?

(A) 1909 (B) 1915
(C) 1919 (D) 1935

Answer.A

8. The first-split in Indian National
Congress took place in which of
its session

(A) Surat (B) Poona
(C) Nagpur (D) Bombay

Answer.A

9. In which year the capital of India
was shifted from Calcutta to
Delhi by Britishers ?

(A) 1910 (B) 1911
(C) 1912 (D) 1915

Answer.C

10. ’Swaraj is my birth right and I
shall have it.’ Who among the
following said this ?

(A) Mahatma Gandhi
(B) Iawahar Lal Nehru
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Lala Lajpat Rai

Answer.C

11. Which one of the following
Fundamental Right can’t be
suspended even during the
emergency 7

(A) Right of Equality
(B) Right of Freedom of Expression
(C) Right to Constitutional
Remedies
(D) Right to Life and Personal
Liberty

Answer.D

12. The name of the Committee to
enquire into the ’]alianwala Bag’
massacre was-

(A) Butler Committee
(B) Simon Commission
(C) Hunter Committee
(D) Raymond Commission

Answer.C

13. The ’Mopala’ revolt of 1921 took
place in-

(A) Telangana (B) Vidarbh
(C) Malabar (D) Marathwara

Answer.C

14. Who among the following
`pleaded ’Indian National Army’
case at ’Red Fort’

(A) Bhulabhai Desai
(B) Asaf Ali
(C) Rajenclra Prasad
(D) C.Rajgopa1achari

Answer.A

15. Open market operations are a
part of-

(A) Monetary Policy
(B) Fiscal Policy
(C) Foreign Trade Policy
(D) Industrial Policy

Answer.A

16. NABARD is-

(A) An Autonomous Public
Sector Institution
(B) A Subsidiary of S.B.I. (State
Bank of India)
(C) A Nationalized Public Sector
Bank
(D) An Apex Agricultural Bank

Answer.B

17. Fiscal Policy is concerned with-

(A) Export and Import
(B) Public Revenue and
Expenditure
(C) Issue of Currency ‘
(D) Population Control

Answer.B

18. Who of the following did form
‘ the ’Home Rule Society’ in
England for revolutionary activities ?

(A) Bhikaji Carna
(B) Rash Bihari Bose
(C) Madan Lal Dhingrar
(D) Shyamji Krishna Verma

Answer.D

19. One among the following is not a
Central Government tax.

(A) Income tax
(B) Custom tax
(C) Land revenue
(D) Central excise

Answer.C

20. One among the following is the
Chairman of the l3th Finance
Commission. _

(A) Dr. C. Rangarajan
(B) Dr. Vijay Kelkar
(C) Dr. S, Acharya
(D) Dr. Y. V. Reddy

Answer.B

21. Vishnugarh Pipalkoti Hydel
Power Project is being developed
on one amongst the following
rivers-

(A) Ganga
(B) Alaknanda
(C) Yamuna
(D) Sabarmati

Answer.B

22. Bharat Nirman Yojana is associated with the development of-

(A) Urban infrastructure
(B) Rural infrastructure
(C) Bridges and roads V
(D) Information technology

Answer.B

23. Foreign Exchange Reserves of
India are kept in the custody of-

(A) International Bank for
Reconstruction and Develop-
ment
(B) International Monetary Fund
(C) GovernmentTreasury
(D) Reserve Bank of India

Answer.D

24. The agency‘ estimating the
National Income of India is-

(A) Reserve Bank of India
(B) Planning Commission
(C) Ministry of Finance
(D) Central Statistical Organization

Answer.D

25. The largest Dam in India is

(A) Bhakra Dam
(B) NagaijunDam
(C) Hirakud Dam
(D) Kosi Dam

Answer.C

26. What is the common name of
Deuterium Oxide ?

(A) Water
(B) Ozone
(C) Heavy water
(D) Rust

Answer.C

27. In which State of India Nathula
Pass is located ?

(A) Sikkim
(B) Uttarakhamd
(C) Uttar Pradesh
(D) Himachal Pradesh

Answer.A

28. How many diagonals can be
dravm in a Pantagon ?

(A) 7 (B) 5
(C) 8 (D) 10

Answer.B

29. Which of the following is not a
fruit?

(A) Tomato (B) Cucumber
(C) Pumpkin (D) Potato

Answer.D

30. Hemoglobin contains-

(A) Copper (B) Silver
(C) Gold (D) Iron

Answer.D

31. Which blood group is considered
as universal donor 7

(A) B (B) O
(C) A (D) AB

Answer.B

32. In which country Copenhagen
talks for climate summit was
held in 2009 ?

(A) Italy (B) Germany
(C) Canada (D) Denmark

Answer.D

33. Ascorbic acid is-

(A) Vitamin A
(B) Vitamin D
(C) Vitamin C
(D) Biotin

Answer.C

34. Which compound is used as a
refrigerant?

(A) CF2Cl2
(B) CCI4
(C) CF4
(D) CH3COCH3

Answer.A

35. Sound waves do not travel in——
(A) Hydrogen (B) Vacuum
(C) Iron (D) Water

Answer.B

36. If a doctor gives you 5 pills and
told you to take them after every
five hours. How long would you
take to finish them ?

(A) 25 hours
(B) 20 hours
(C) 30 hours
(D) None of these

Answer.B

37. The line spectrum observed in
the visible region of hydrogen
atom is named as-

(A) Balmer (B) Lyman
(C) Paschan (D) Pfund

Answer.A

38. The biggest hydroelectric project
of Uttaralchand is—

(A) Kotli Bhel Hydroelectric
Project
(B) Vishnu Prayag Hydroelectric
Project
(C) Tehri Hydroelectric Project
(D) Maneri Bhali Hydroelectric
Project

Answer.C

39. Diabetic patients are deficient in
the production of-

(A) Glycine
(B) Haemoglobin
(C) Histamine
(D) Insulin

Answer.D

40. The intensity of an earthquake is
measured with a—

(A) Lactometer
(B) Barometer
(C) Polygraph
(D) Seismograph

Answer.D

42. If pressure at a certain depth in
sea water is pl and at the same
depth in river water is pz, then—

(A) P1 = P2
(B) P1 < p2
(C) P1 > p2
(D) pl — p2 = atmospheric pres-
Sure

Answer.C

43. Which of the following radiations has shortest wavelength ?

(A) Radio waves
(B) Ultraviolet rays
(C) Infrared rays
(D) Micro waves

Answer.B

44. Ice bags float in water because
density of ice is—~

(A) Greater than the density of
water
(B) Less than the density of
water
(C) Equal the density of water
(D) None of these

Answer.B

45. Brass is an alloy that is made up
of—

(A) Zinc and Sulphur
(B) Zinc and Magnesium
(C) Zinc and Copper
(D) Copper and Sulphur

Answer.C

46. The form of nitrogen absorbed
by plant is—

(A) Nitrite
(B) Nitrate
(C) Ammonia
(D) Nitrogen

Answer.B

47. Animal with longest life is-

(A) Elephant (B) Dog
(C) Crocodile (D) Tortoise

Answer.D

48. Arjuna Award winner Saina
Nehwal is associated to which
game 7

(A) Tennis
(B) Hockey
(C) Badminton
(D) Golf

Answer.C

49; Santosh Trophy is related to
which game ?
(A) Hockey (B) Cricket
(C) Football (D) Basketball

Answer.C

50. Match the following—
Column A

(a) Lactic acid
(b) Citric acid
(c) Acetic acid
(d) Butyric acid

Column B
1. Vinegar
2. Rancid butter
3. Milk
4. Lemon

(a) (b) (C) (d)
(A) 2 3 4 1
(B) 1 2 3 4
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 2 1

Answer.C

16 comments to Teaching Aptitude Test

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>