UP QUIZ AGRICULTURE « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

UP QUIZ AGRICULTURE

UP QUIZ AGRICULTURE
Agriculture Quiz MCQ Sample Test paper for UPPSC
Indian Agriculture : For Civil Services & Some Bank Agriculture Exams

UP agriculture

1. Uttar Pradesh is occupying which
place in India, for Guava production ?

(A) Second
(B) First
(C) Third
(D) Fifth

Answer.A

2. Which of the following is TPS
variety of Potato ?

(A) JH 222
(B) Chipsona-H
(C) Anand
(D) HPS-1/113

Answer.D

3. What is VAM ?

(A) Virus
(B) Bacteria
(C) Algae
(D) Fungi

Answer.D

4. What is the main function of zinc
in the plants ?

(A) Synthesis of nitrogen
(B) Synthesis of phosphorus
(C) Required for synthesis of
Tryptaphos
(D) To increase activity of the
boron .

Answer.C

5. What is the area in floriculture
(in 000 hectare) in India ?

(A) 40 — 50
(B) 60 — 80
(C) 100 — 120
(D) None of these

Answer.C

6. Which of the following factors
does not affect the nitrification ?

(A) Air
(B) Seed
(C) Temperature
(D) Moisture

Answer.B

7. Which is the correct sequence of
soil erosion ?

(A) Rill — Sheet » Gulley
(B) Gulley — Sheet — Rill
(C) Sheet — Rill — Gulley
(D) Sheet- Gulley – Rill

Answer.C

8. Zinc Sulphate (ZnSO4) should
not be mixed with-

(A) D.A.P,
(B) Compost fertilizer
(C) Ammonium Chloride
(D) Urea

Answer.A

9. Insecticides are specific inhibitors
of-

(A) Excretory system
(B) Digestive system
(C) Nervous system
(D) Blood Circulatory system

Answer.D

10. The credit for the success of
Krishi Vigyan Kendras (KVK)
goes to—

(A) Dr, R. S. Paroda
(B) Dr. Chandrika Prasad
(C) Dr. Mohan Singh Mehta
(D) Dr, Mangla Rai

Answer.D

11. Cauliflower belongs to the
family——

(A) Cruciferae
(B) poacae
(C) Malvaceae
(D) Leguminaceae

Answer.A

12. Which type of soil is best for
knolkhol?

(A) Loam
(B) Clayey loam
(C) Silty clayey loam
(D) Clay

Answer.B

13. Which of the following soil type
is most suitable for garlic cultivation ?

(A) Loamy sand
(B) Sandy loam
(C) Loarn
(D) Clay

Answer.B

14. Average planting distance (R x P)
of guava is-

(A) 5inx5m
(B) 6mx6m
(C) 8mx8rn
(D) 10mx10m

Answer.B

15. Which of the following soil type
has the highest field capacity ?

(A) Loam
(B) Silty loam
(C) Clayey loam
(D) Clay

Answer.D

16. The trade name of phorate is-

(A) Temic
(B) Thiodan
(C) Phortox
(D) Metasystox

Answer.C

17. The sprayers are cleaned before use by-

(A) 1% chlorine water
(B) 1% hydrochloric acid
(C) 1% ammonia water
(D) 1% bromine water

Answer.B

18. The cyanogas pump is a /an-

(A) Duster
(B) Fumigator
(C) Sprayer
(D) Emulsifier

Answer.D

19. The main reason of Irish Famine
in Potato was-

(A) Late Blight disease
(B) Bacterial Blight disease
(C) Blast disease
(D) I Ear Cockle disease

Answer.A

20. The instrument, which is used for sowing of seed with
fertilizer together at a time, is-

(A) Seed drill
(B) Dibbler
(C) Seed sowing behind plough
(D) Ferti-cum Seed drill

Answer.D

21. Seed treatment is done to control-

(A) Soil-borne disease
(B) Air—borne disease
(C) Seed borne disease
(D) None of these

Answer.C

22. Salt tolerant crop is-

(A) Cowpea
(B) Field pea
(C) Garlic
(D) Longrnelon

Answer.A

23. Which of the following is not a
dairy breed of cattle ?

(A) Sahiwal
(B) Sindhi
(C) Nagore
(D) All these

Answer.D

24. Stored grains can be saved from
insect damage, if the grain
moisture content is-

(A) is less than10%
(B) is greater than 10%
(C) 10%
(D) None of these

Answer.C

25. Which of the following pesticides
has been banned in India ?

(A) Rogor
(B) DDT
(C) Metasystox
(D) Dimecron

Answer.B

26. Pulses fit well in cropping system as they are-

(A) Short duration crops
(B) Disease resistant crops
(C) Long duration crops
(D) Moisture stress resistant crops

Answer.D

27. Wheat is a—

(A) Cash crop
(B) Cereal crop
(C) Covered crop
(D) None of these

Answer.B

28. Autumn sugarcane is planted in month of-

(A) February—March
(B) July
(C) October
(D) December

Answer.C

29. Seed-rate for timely sown wheat is–

(A) 75 kg/ha
(B) 100 kg/ha
(C) 125kg/ha
(D) 150 kg/ha

Answer.C

30. Most critical stage in wheat for
irrigation is

(A) C.R.l.
(B) Flowering
(C) Milk
(D) Dough

Answer.A

31. Name of most popular variety of wheat in Uttar Pradesh is—

(A) PBW—343
(B) U.P.—2338
(C) K—7903
(D) K—9107

Answer.B

32. KPG ~ 59 (Udai) is a variety of-

(A) Field pea
(B) Western union money order Vegetable pea
(C) Lentil
(D) Gram

Answer.D

33. In plain, Rajma is cultivated
during-

(A) Kharit
(B) Rabi
(C) Zaid
(D) None of these

Answer.A

34. Which crop is recommended for
Zaid season cultivation in Uttar
Pradesh ?

(A) Vegetable pea
(B) Groundnut
(C) Barley
(D) Lentil

Answer.B

35. The most efficient use of potassium is achieved by—

(A) Broadcasting at the sowing time
(B) Top dressing after one month of sowing
(C) Basal placement at the sowing time
(D) Foliar spray

Answer.C

36. The term ’Extension’ was first used in-

(A) U.K.
(B) U.S.A.
(C) India
(D) France

Answer.B

37. The first K.V.K. (Krishi Vigyan
Kendra) in India was established
in-

(A) Bombay
(B) Port Blair
(C) Pondicherry
(D) Madras

Answer.C

38. ATMA is related to-

(A) NARP
(B) NAARM
(C) NREP
(D) None of these

Answer.D

39. Albert Mayer is the name associated with-

(A) Nilokheri Development Project
(B) Firka Development Project
(C) Etawah Pilot Project
(D) Shriniketan Project

Answer.C

40. C0-operative Credit Societies Act
was passed in India in—-

(A) 1902
(B) 1904
(C) 1906
(D) 1912

Answer.D

41. Maximum photosynthesis takes
place in-

(A) Blue light
(B) Red light
(C) Violet light
(D) Green light

Answer.D

42. Farm Planning means~

(A) Farm Budgetting
(B) Cropping pattern
(C) Type of enterprises
(D) None of these

Answer.B

43. The first product of photosynthesis in C3 plant is~

(A) Pyruvic acid
(B) Phospho-glyceric acid
(C) Oxalo-acetic acid
(D) Succinic acid

Answer.B

44. Bending of plants towards light is called~

(A) Phototropism
(B) Vernalisation
(C) Photo-respiration
(D) None of these

Answer.A

45. Germination is inhibited by-

(A) Red light
(B) Blue light
(C) U.V. light
(D) I.R. light

Answer.C

46. The best method of milking is—-

(A) Knuckling method
(B) Fisting method
(C) Stripping method
(D) None of these

Answer.D

47. Line breeding is a type of-

(A) Inbreeding
(B) Out breeding
(C) Natural breeding
(D) None of these

Answer.A

48. Match List•I with List ll and
select answer from the codes
given below-

List-I
(a) White Revolution
(b) Grey Revolution
(c) Blue Revolution
(d) Green Revolution
List-II
1. Fertilizer production
2. Fish production
3. Cereal production
4. Milk production

Codes z
(a) (b) (C) (d)
(A) 4 1 2 3
(B) 1 2 3 4
(C) 2 4 3 1
(D) 1 3 4 2

Answer.A

49. ’Tharparkar’ breed of cow is-

(A) Milch breed
(B) Working breed
(C) Dual purpose breed
(D) None of these

Answer.C

50. Cow and buffalo belong to the family—

(A) Bovidae
(B) Suidae
(C) Equidae
(D) Camrnelidae

Answer.A

7 comments to UP QUIZ AGRICULTURE

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>