UPSC CDS 2010 GK OBJECTIVE TYPE MCQ PRACTICE AND MODEL PAPER « MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

UPSC CDS 2010 GK OBJECTIVE TYPE MCQ PRACTICE AND MODEL PAPER

UPSC CDS 2010 GK OBJECTIVE TYPE MCQ PRACTICE AND MODEL PAPER
General Studies Question Bank General Knowledge
GK Test Preparation General Knowledge for Entrance Exams – Multiple Choice Question Bank for competitive exams in India

1. Which of the following was/
were the main feature(s) of the
Government of India Act, 1919 ?
1. Introduction of separate
electorates for Muslims
2. Devolution of legislative
authority by the Centre to the
Provinces
3. Expansion and reconstitution
of Central and Provincial
Legislatures
Select the correct answer using
the code given below—

Codes:
(A) 2 only
(B) 1 and 3
(C) 3 only
(D) 2 and 3

Answer.D

2. For which one of the following
judgments of the Supreme Court
of India, the Kesavananda
Bharati Vs. State of India case is
considered a landmark

(A) The religion cannot be
mobilised for political ends
(B) Abolishing untouchability
from the country
(C) The basic structures of the
Constitution, as defined in the
Preamble, cannot be changed
(D) Right to life and liberty
cannot be suspended under any
circumstance

Answer.C

3. Who among the following Indian
Prime Ministers resigned before
facing a vote of no-confidence in
the Lok Sabha ?

(A) Chandra Shekhar
(B) Morarji Desai
(C) Chaudhary Charan Singh
(D) V. P. Singh

Answer.C

4. Which one of the following
statements related to the Boston
Tea Party of 16th December, 1773
during the American War of
Independence is correct?

(A) The revolutionaries stealthily entered into the ships and
threw all the chests of tea into the
water -
(B) The revolutionaries hosted a
Tea Party in the honour of
Charles Townshend, the British
Chancellor of the Exchequer in
order to place their grievances
before him
(C) lt marked a celebration
when Lord North, the successor
of Townshend, repealed some of
the duties imposed by Town-
shend
(D) lt was a protest against the
Quebec Act

Answer.A

5. Consider the following statements-
1. The total elective membership
of the Lok Sabha is distributed among the States on
the basis of the population
and the area of the State.
2. The 84th Amendment Act of
I the Constitution of India lifted
the freeze on the delimitation
of constituencies imposed by
the 42nd Amendment.

Which of the statements given
above is / are correct ?

(A) 1 only
(B) Zonly
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer.C

6. Which one of the following is
Human Right as well as a
Fundamental Right under the
Constitution of India ?

(A) Right to information
(B) Right to education
(C) Right to work
(D) Right to housing

Answer.B

7. Which one of the following Commissions/Committees was
appointed by the British Government to investigate into the
massacre in lalianwalla Bagh ?

(A) Welby Commission
(B) Hunter Committee
(C) Simon Commission
(D) Butter Committee

Answer.B

8. Consider the following statements and identify the person
referred to therein with the help
of the codes given below
During his stay in England, he
endeavored to educate the British
people about their responsibilities as rulers of India. He delivered speeches and published
articles to support his opposition
to the unjust and oppressive
regime of the British Raj. In 1867,
he helped to establish the East
India Association of which he
became the Honorary Secretary.

Codes: ,
(A) Pherozeshah Mehta
(B) Mary Carpenter
(C) Dadabhai Naoroji
(D) Ananda Mohan Bose

Answer.C

9. Which two of the following plays
did Kalidasa write before writing
Abhigyanashakuntalam?

1. Vikmmcrvushiyum
2. Muluvikugnimitrum ` ‘
3. Swupnuvusuvuduttum
4, Kudamburi
Select the correct answer using A
the codes given below-
Codes

(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 1 and 4
(D) 3 and 4

Answer.A

10. “Use of white marble, long legs
and slender frames, human
beings as central characters and
prominence of kings, princess
and palaces” were the characteristic features of which one of
the following ancient art forms of
India ?

(A) Arnaravati School of Art
(B) Gandhara School of Art
(C)‘Mathura School .of Art
(D) Pahari School of Art

Answer.B

11. Consider the following paragraph and identify the person
referred to therein using the
codes given below-
She joined the diplomatic corps
in 1949 and became the first
woman diplomat of India. She
was the Ambassador to Hungary,
Ghana and the Nedaerlands.

Codes:
(A) C. B. Mutharnma
(B) Niruparna Rao
(C) Chokila Iyar
(D) Meira Kumar

Answer.A

12. Consider the following features
of a border district of India and
identify the district using the
codes given below-
Situated at the height of 10000
feet, which is enchanted with
scenic beauty, the district is
surrounded by two nations in the
north and south-west. River
Nyamjang—chu runs through it.
Potato, maize and millet are the
main crops of the district. Besides
monasteries, tourist attractions of
the district and its surrounding
places include Sella Pass, P. Tso.
Lake, War Memorial, ]aswant
Garh, etc. Losar is one of the
prominent festivals of the district.

Codes:
(A) Lohit
(B) Tawang
(C) Kangra
(D) West Sikkim

Answer.B

13. ‘AVAHAN’—the Indian segment
of Bill and Melinda Gates
Foundation (BMGF) is engaged
in the prevention 0f—

(A) Dengue
(B) Polio
(C) HlV/ AIDS
(D) Filariasis

Answer.C

14. Consider the following paragraph and identify the person
referred to in it——
A Nobel Laureate in Literature,
she is a member of Romania’s
ethnic German minority who
was prosecuted for her critical
depictions of life ‘behind the Iron
Curtain’. She made her debut in
1982 with a collection of short
stories entitled ’Niederungen’,
which depicted the harsh li.fe in a
small, German-speaking village
in Romania. This book was
censored by the Communist
Government.

(A) Doris Lessing
(B) Gunter Grass _
(C) Herta Mueller
(D) Imre Kertesz

Answer.C

15. Which of the following pairs are
correctly matched 7

1. Carlos 2 Nissan Motor
Ghosn Company
2. Bill Green : Accenture
3. Carol Bartz : Yahoo
4. Andy Bond : Vodafone
Select the correct answer using
the code given below-

Code ;

(A) 1 and 4
(B) 1 and 3 only
(C) 2 and 4
(D) 1, 2 and 3

Answer.D

16. Which one of the following Public
Sector banks emblem figures a
dog and the words ’faithful,
friendly’ in it ?

(A) Punjab National Bank
(B) Syndicate Bank
(C) Oriental Bank of Commerce
(D) State Bank of lndia

Answer.B

17. Which one of the following countries’ Central Bank has procured
200 metric tons of gold from the
IMF in October 2009 ?

(A) China
(B) Sri Lanka
(C) Singapore
(D) India

Answer.D

18. Match List-l with List—II and
select the correct answer using
the code given below the lists—
List-I
(Name of warhead)
(a) Teja I (b) Arjun
(c) Dhanus (d) Astra
List-II
(Type)
1. Air-to-air missile
2. Ship-based missile
3. Main battle tank
4. Light combat aircraft

Codes :
(a) (b) (C) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 1 2 3 4
(C) 4 2 3 1
(D) 1 3 2 4

Answer.A

19. Piramal Life Science is a/ an-

(A) Life insurance company
(B) Durg research company
(C) SEZ (Special Economic Zone)
(D) PSU dealing with healthcare
amenities

Answer.B

20. Launched recently by the Central
Board of Excise and Customs,
’ACES’ is a-

(A) New centralized, web-based
software application of the Board
(B) Service desk division of the
Board for collection of service
taxes
(C) New division of the Board
for disseminating information
about the direct tax structure in
force
(D) New form of service tax
return

Answer.A

21. Which one of the following States
has won the overall champion-
ship title in the 63rd National
Aquatic Championship held in
Kerala in 2009

(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Assam
(D) West Bengal

Answer.B

22. In the assembly polls that took
place in three States in October
2009, the Indian National Congress got absolute majority in—-

(A) All the three States of Maharashtra, Haryana and Arunachal
Pradesh
(B) Maharashtra and Arunachal
Pradesh only
(C) Haryana and Maharashtra
only
(D) Arunachal Pradesh only

Answer.B

23. Which one of the following is not
an issue straining Indo-China
relations

(A) Construction of a dam
across the river Brahrnaputra in
Tibet
(B) Visit of Dalai Lama to
Arunachal Pradesh
(C) Stapling of Chinese visa for
the people of Iammu and
Kashmir
(D) Linking Kashmir valley with
the Indian Railways Network

Answer.D

24. Which one of the following
States has seen a series of strong
public protests against the
Armed Forces Special Powers
Act in force in that State

(A) Nagaland
(B) Manipur
(C) Jammu and Kashmir
(D) Jharkhand

Answer.B

25. Venkatraman Ramakrishnan has
been jointly awarded the 2009
Nobel Prize in Chemistry for his
contributions in-

(A) Identifying the molecular
ruler in ribosomal assembly
which ensures error-free
synthesis of protein in cells
(B) Synthesizing a group of lifesaving antibiotics
(C) The work on green fluorescent protein of jellyfish
(D) Successfully crystallizing
the large subunits of ribosome in cells

Answer.D

26. Which is the correct arrangement
of the following rivers from
north to south ?

(A) Godavari, Permer, Kaveri,
Periyar
(B) Penner, Godavari, Periyar,
Kaveri
(C) Godavari, Kaveri, Penner,
Periyar
(D) Kaveri, Godavari, Periyar,
Penner

Answer.A

27. The time at Cairo is 2 hours
ahead of Greenwich. Hence) it is
located at~—

(A) 30° Wlongitude
(B) 30° Elongitude
(C) 28** Elongitude
(D) 28° Wlongitude

Answer.B

28. Bolivar is the monetary unit of-

(A) Venezuela
(B) Brazil
(C) Bolivia
(D) Belarus

Answer.A

29. Match List-l with List-ll and
select the correct answer using
the codes given below the Lists
List-I
(Sphere of the earth)
(a) Lithosphere
(b) Hydrosphere
(c) Atomosphere
(d) Biosphere
List•II
(Muir; constituent of the sphere}
1. Living objects
2. Mixture of gases
3. Water
4. Soil

Codes:
(a) (b) (C) (d)
(A) 1 2 3 4 •
(B) 4 2 3 1
(C) 1 3 2 4
(D) 4 3 Z 1

Answer.D

30. Which of the following seas are
enclosed
1. Andaman Sea
2. Aral Sea
3. Sea of Azov_
4. Bering Sea
Select the correct answer using
the code given below-
Codes :

(A) 1 and 2
(B) 3 and 4
(C) 2 and 3
(D) 1 and 4

Answer.C

31. An earthquake epicentre is the-—

(A) Point where the seismograph is located
(B) Point within the earth where
the movement along the fault
occurs
(C) Approximate centre of a
group of related earthquakes
(D) Point on the surface directly
above where the rupture along
the fault zone occurs

Answer.D

32. The concept of sustainable development relates to-

(A) Consumption levels
(B) Exhaustible resources
(C) Social equity
(D) lntergenerational equity

Answer.D

33. The jet streams are-

(A) Wind systems with a
pronounced seasonal reverse at a
direction
(B) Winds blowing from the
subtropical high—pressure belts
towards the subpolar low-
pressure belts
(C) Narrow meandering bands
of swift winds which blow in the
mid latitudes near the tropo pause
and encircle the globe
(D) Winds blowing from the
subpolar low-pressure belts
towards the subtropical high-
pressure belts

Answer.C

34. lf the movement of the earth’s
crust or a major climatic change
makes an old stream young, it is
called-

(A) Consequent stream
(B) Rejuvenation
(C) Subsequent stream
(D) Aggradation

Answer.B

35. Tsunamis are not caused by—
(A) Hurricanes
(B) Earthquakes
(C) Undersea landslides
(D) Volcanic eruptions

Answer.A

36. Which of the following statements with regard to rainfall in
India is/ are correct ?
1. Most of the rainfall in India is
due to the south-west mon-
soon.
2. ln South India, rainfall
decreases away from the
Eastern Chats.

Select the correct answer using
the codes given below—

Codes:
(A) 1 only
(B) 2only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer.A

37. Deltas are common in India for
the east-flowing river systems,
whereas they are nearly absent
on the west coast, because west-
flowing rivers-

(A) Are few
(B) Have lesser water volume
and carry less run-off silt
(C) Originate in dry areas
(D) Originate largely in the
Western Chats and have a short
distnace to cover to the sea

Answer.B

38. Which one of the following
projects of the NHPC (National
Hydroelectric Power Corporation) has the largest power
generation capacity (installed) ?

(A) Baira-Siul
(B) Chamera-I
(C) Loktak
(D) Salal

Answer.D

39. Which one of the following
trains/ railways passes through
Germany, France, Austria, Hungary and Romania

(A) Trans-Siberian
(B) Cape-Cairo
(C) Orient Express
(D) Union and Central Pacific

Answer.C

40. Which one of the following does
not have a heavy water plant ?

(A) Narora
(B) Sriharikota
(C) Kakrapar
(D) Kota

Answer.B

41. Who drafted the Constitution of
Muslim League, ’The green
Book?

(A) Rahamat Ali
(B) Muhammad Iqbal
(C) Muhammad Ali linnah _
(D) Maulana Muhammad Ali
]au.har

Answer.D

42. October 26, 1947 is an important
date in the Indian History,
because of-

(A) Maharaja Hari Singh’s
signing of Instrument of Accession •
(B) Ceasefire with Pakistan
(C) Merger of Sind
(D) Declaration of war over
India by Pakistan

Answer.A

43. The Nehru-Liaquat Pact between
India and Pakistan was signed in
1950 to resolve the issue of- i

(A) The protection of minorities
(B) The accession of Princely
States
(C) The border disputes
(D) The problem of refugees

Answer.A

44. Consider the following state-
ments relating to the famous
Muzaffarpur murders (1908)-

1. The bomb, which was hurled
at the carriage of Mrs. Pringle
and her daughter, was
actually intended for Mr.
Kingsford, the District ]udge
of Muzaffarpur.
2. The revolutionaries wanted
to kill Mr. Kingsford, because
he had inflicted severe
punishments on Swadeshi
activists.
3. Khudiram and Prafulla Chaki
had to pay the penalty for
their action by death. .

Which of the statements given
above is / are correct ?

(A) 1 only
(B) 2only
(C) 2 and 3 only
(D) I, 2 and 3

Answer.D

45. The*’Dual Government’ recommended by Lord Clive provided
that the—

(A) Criminal justice, would be
left to the Nawabi officials, while
civil and fiscal matters would be
controlled by the Company
(B) Company will look after
fiscal matters and all the rest
would be dealt by the Indian
rulers
(C) Indian rulers will deal with
all the matters of administration
under the supervision of a Company official
(D) Indian rulers will be only
titular heads and all the powers
shall be directly dealt by the
Company

Answer.A

46. After the death of Raja Rama
mohan Roy, the Brahmo Samaj
split into two sections; the
Brahmo Samaj of India and the
Adi Brahmo Samaj. Who were
the leaders of the two sections
respectively ?

(A) Keshab Chandra Sen and
Debendranath Tagore
(B) Radhakanta Deb and
Debendranath Tagore
(C) Kesliab Chandra Sen and
Radhakanta Deb
(D) Debendranath Tagore and
Radhakanta Deb

Answer.A

47, Consider the following state—
ments~
UNESCO’s World Heritage
mission is to—
l. Take over the management,
maintenance and preservation of World Heritage sites.
2. Encourage State parties to the
Convention concerning the
Protection of the World
Cultural and Natural Heritage to nominate sites within
their national territory for
inclusion on the World
Heritage List.
3. Provide emergency assistance
for World Heritage sites in
immediate danger.

Which one the statements given
above are correct ?
(A) 1, 2 and 3
(B) l and 3 only
(C) l and 2 only
(D) 2 and 3 only

Answer.B

48. Which one of the following
statements regarding Harappan
civilization is correct ?

(A) The standard Harappan
seals were made of clay
(B) The inhabitants of Harappa l
had neither knowledge of copper
nor bronze
(C) The Harappan civilization
was rural-based
(D) The inhabitants of Harappa
grew and used cotton

Answer.D

49, Under which of the following
conditions can citizenship be
provided in India ?

1. One should be born in India.
2. Either of whose parents was
born in India.
3, Who has been ordinary
resident of India tor not less
than five years.
Select the correct answer using
the codes given below—

Codes :
(A) 1, 2 and 3 ~
(B) 1 and 2 only
(C) 2 and 3 only
(D) Either 1 or 2 or 3

Answer.D

50. Consider the following statements-
1. The current global economic
crisis owes its genesis to the
subprime crisis in the United
States,
2. The Indian economy is
showing a faster recovery
from the economic crisis
than its western counter-
parts.

Which of the statements given
above is / are correct 7
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer.C

3 comments to UPSC CDS 2010 GK OBJECTIVE TYPE MCQ PRACTICE AND MODEL PAPER

  • akhilesh bahuguna

    i want more model paper related to all centralize exam like upsc and ssc and inteligence and many other like this competative examination, their question and answer on my e-mail address

  • Rahul Mittal

    I am Rahul,preparing for Bank PO Exams.Computer Knowledge is one of the mazor section in this exam but i am facing some problem regarding its content and multiple type questions,so i request you to send me some MCQs on computer and Banking Awareness on my mail id which is mentioned above.

    Thanks & Regards
    Rahul Mittal

  • zoe

    my maths and gk is very poor so i want many model papers to practise ssc and upsc exam.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>